понеділок, 01 липня 2013 07:45

На варення рвуть молоді горіхи

Шеф-кухар столичного вірменського ресторану "Ані" Гагік Казарян, 36 років, готує варення з молодих горіхів.

— Їх збирають, коли тільки-но з'являються. Якщо пізніше — вийдуть сухі та жорсткі. Чищу від шкірки. Не ріжу, бо мають бути цілі. Перед тим, як кинути у воду, проколюю виделкою з двох сторін. Через дірки виходить гіркота, а потім усмоктується цукор.

Залишає на кілька днів у воді. Коли почорніють, виймає і викладає на сітку стекти.

— Потім можна варити сироп. На 5 кілограмів чищених горіхів іде стільки ж цукру. Беру емальовану каструлю. Алюмінієва змінює смак страви. Заливаю літром води. Спочатку доводжу до кипіння на повільному вогні. Як закипіло — знімаю. Тоді варення має хоча б день постояти. Потім ще раз доводжу до кипіння, виключаю. Коли охолоне, закатую у банки.

Зберігати треба при однаковій температурі. Якщо жарко, варення зацукриться. У погребі можна тримати півроку.

— Наші бабусі банки з варенням заливали смальцем, і стояло роками. Тоді кришок не було. У Вірменії роблять із горіхів, баклажанів, гарбуза. Таке не смакує до тістечок або інших страв. Горіх твердий. Його треба їсти окремо, щоб не псувати смак. У нас до нього готують чай із чебрецю. Кілька стебел з цвітом заливають гарячою водою і доводять до кипіння.

Зараз ви читаєте новину «На варення рвуть молоді горіхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути