понеділок, 07 травня 2018 07:56

Для торта "Пеньок" коржі скручують у спіраль

Автор: www.aliev-hasan.ru
  Коржі для торту ”Пеньок” виставляють вертикально, чергуючи світлі й темні. Прикрашають шоколадом, кокосовою стружкою та свіжими ягодами
Коржі для торту ”Пеньок” виставляють вертикально, чергуючи світлі й темні. Прикрашають шоколадом, кокосовою стружкою та свіжими ягодами

— На свята, коли приходить багато гостей, готую торт "Пеньок", — розповідає 33-річна Мар'яна Добрянська з селища Немирів Яворівського району Львівщини. — Він смачний та оригінальний. Гостей вражає, що коржі розміщені вертикально.

Готує тісто для першого ­коржа. У глибоку посудину висипає 1 склянку цукру. Додає три жовтки і 8 ст. л. води. Збиває міксером до однорідної маси, щоб розійшовся цукор. Додає 1 ст. л. порошку до печива і 1,5 склянки борошна. Вимішує.

— В іншій посудині збиваю три білки до пінки. Додаю до решти маси і легенько ложкою перемішую. Форму для випікання змащую маргарином або олією, присипаю борошном. Можна постелити пергаментний папір. Виливаю тісто. Його треба акуратно розрівняти, щоб вийшов шар рівномірної товщини. Важливо, щоб форма для випікання була квадратна або прямокутна, бо розрізатиму коржі на рівні частини, — каже Мар'яна.

Так само випікає ще два коржі. В один додатково всипає 2 ст. л. какао, а в інший — півсклянки розмочених родзинок або стільки ж горіхів чи маку. Виходить один білий корж, один із какао і один із начинкою.

— Ставлю в розігріту до 200 градусів духовку на середній рівень. У моїй газовій бісквіт випікається 10–12 хвилин. В електричній — від 5 хвилин, так що не проґавте. Дверцята потрібно відкривати не повністю, щоб бісквіт не осів від перепаду температур. Шпажкою перевіряю готовність коржа. Якщо став пишним і сухим усередині — можна виймати. Не варто сильно запікати. Пересушений біс­квіт може тріснути при згортанні.

На деякий час залишає коржі в прохолодному місці.

Для заварного крему розігріває на легкому вогні 1,2 л молока. Додає 12 ст. л. борошна. Доводить до кипіння, постійно помішує, щоб не підгоріло.

— Коли молоко охолоне, додаю 400 грамів масла. Беру найбільшої жирності, кімнатної температури, щоб було м'яке. Всипаю дві склянки цукру. Пробую, наскільки солодке, іноді додаю ще. На дрібній тертці натираю цедру з четвертинки лимона. Збиваю масу блендером. Додаю по одній-дві ложки молока під час збивання. Воно має бути холодне — від теплого крем потече.

Коли коржі охолонули, розрізає кожен із них упоперек на дві рівні частини. Потім кожну частину — ще на три частини.

— Із коржа виходить шість шматків — загалом 18. Стежте, щоб вони були однакового розміру. Зазвичай виміряю ниткою, перед тим, як різати. Намазую кремом перший шматок. Скручую його і ставлю вертикально посередині великої круглої тарілки. Намазую наступний корж і прикладаю до попереднього, обмотуючи його. Виглядає як спіраль. І так чергую коржі: світлий, із какао, з начинкою.

На один торт іде дев'ять коржів. Якщо крем рідкий і вони погано тримаються, обв'язує стрічкою та ставить у холодильник. Через кілька годин стрічку знімає.

— Залишаю на ніч, щоб коржі просочились кремом. Але достатньо і трьох-шести годин. Прикрашаю всім, що є під руками. Верх заливаю залишками крему. Можна полити шоколадом і посипати кокосовою струж­кою. У літній сезон викладаю свіжі суниці, полуниці та м'яту.

Зараз ви читаєте новину «Для торта "Пеньок" коржі скручують у спіраль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути