четвер, 24 вересня 2009 17:07

Для домашніх соусів годяться помідори-сливки

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Богдан Твердохліб із Вінниці готує кетчуп до шашликів за рецептом бабусі. У ньому варить гвоздику, пахучий перець, хвостик гіркого
Богдан Твердохліб із Вінниці готує кетчуп до шашликів за рецептом бабусі. У ньому варить гвоздику, пахучий перець, хвостик гіркого

"Домашній кетчуп довго вариться, — каже Мирослава Томащук, 51 рік, із Вінниці. — Його треба постоянно перемішувати, щоб не пригорів".

В алюмінієвій каструлі вона 2 год. варить перекручені на м"ясорубці 5 кг помідорів, 1 кг яблук і дві великі цибулини. Помішує дерев"яною ложкою. Ллє в суміш склянку оцту, додає півлітрову банку цукру й 3,5 ст. л. солі. За 1,5 год. приправляє чайною ложкою кориці й чорного меленого перцю. Вкидає 25 сушених гвоздик.

— Варю ще 10 хвилин зі спеціями і закриваю, виходить сім півлітрових банок. Називаємо кетчуп лагідним, на смак він кисло-солодкий.

18-річний Богдан Твердохліб із Вінниці навчився робити кетчуп за рецептом бабусі.

— Бабуся Рая живе в селі й не визнає купованих продуктів, борщі заправляє томатом власного приготування. А до шашликів робить смачний домашній кетчуп. У дитинстві я допомагав їй. Цього року спробував зробити самостійно.

Він пропускає через соковижималку 5 кг стиглих помідорів-сливок. Масу варить, аж поки зменшиться на третину. По тому додає дві великі цибулини, натерті на тертку. Як маса зменшиться ще наполовину, кидає столову ложку солі, по склянці цукру й оцту.

— Головна фішка — прянощі. Удвоє складаю широкий бинт і на нього викладаю по чайній ложці пахучого перцю, гвоздики, хвостик гіркої перчини. Кінці бинта зав"язую в марлевий мішечок і кидаю в кетчуп за 5–7 хвилин до кінця варіння.

Гарячий кетчуп Твердохліб розкладає в банки. Із порції виходить близько 2,5 л.

— Домашній кетчуп перемішую зі свіжим салом і цибулею. Чоловік і гості їдять так, що аж за вухами лящить, — сміється Людмила Остапенко, 49 років, із райцентру Тростянець Вінницької області.

Для кетчупу бере 8 кг помідорів, 1 кг кислих яблук, 1 кг цибулі, дві гострі перчини.

— Якщо перчиця середнього розміру, кидаю дві. Коли ж велика, беру одну або півтори.

Овочі ріже на дві або чотири частини та кладе в 15-літровий казан, заливає 1 л води і варить 40 хв. на середньому вогні.

— Даю остигнути, а тоді набираю черпаком і перепускаю через соковижималку.

У сок Людмила Остапенко додає 600 г цукру та 400 г оцту.

Зараз продають не томат, а непонятно шо

— Міряю малим граньоним стаканом. Беру шість стаканів цукру та чотири оцту.

Далі кидає 4 ст. л. з верхом солі, 16 гвоздик, 20 горошин чорного перцю, 12 лаврових листків і варить 2 год. Щопівгодини помішує.

Валентина Чорна, 35 років, із Вінниці консервує томатний соус.

— Зараз продають не томат, а непонятно шо. Кидають туди всяку гадость. Чотири роки назад взяла в подружки рецепт.

Жінка перекручує на м"ясорубку 6 кг помідорів. Переливає сік в емальовану каструлю й уварює до половини. Додає 18 ст. л. цукру, 4,5 — солі, дев"ять — оцту й по дрібці чорного меленого перцю, кориці й гвоздики. Видушує три зубці часнику. Варить 10 хв. По тому розливає в банки, стерилізує ще 20 хв. і закриває.

Виходить шість півлітрових банок.

Перець нарізають довгими смужками

— Для лечо краще брати червоний болгарський перець, тоді консервація виглядає  красиво, — каже Олеся Пилипчук, 24 роки, із райцентру Іллінці Вінницької області.

3 кг болгарського перцю вона ріже довгими смужками, чотири великі морквини тре на тертку, 1 кг цибулі ріже кільцями. Бере 1,5 кг стиглих помідорів і гірку перчину.

— Тут можна зробити двома способами. Половину помідорів і перчицю перекрутити на м"ясорубці, а половину порізати дольками. Тоді лечо буде густе, як паста. Або перемолоти всі помідори і це буде як перець у томатному соусі.

Перемелені помідори Олеся Пилипчук змішує із порізаними перцем, морквою та цибулею. Додає 3–4 ст. л. солі, по склянці оцту, олії та цукру. Отриману масу кип"ятить 15 хв. на малому вогні, постійно помішуючи. Лечо розливає в банки гарячим.

— Стелю щось тепле на землю, перевертаю банки кришками донизу, і зверху чимось накриваю. Залишаю на ніч і аж уранці заношу до погреба.

Тамара ТИСЯЧНА

Зараз ви читаєте новину «Для домашніх соусів годяться помідори-сливки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути