— Якось у мене залишилися деруни, — каже 50-річна Антоніна Смола з Тернополя. Їсти їх уже ніхто не хотів. Щоб не пропали, я спробувала новий рецепт. Запекла їх у горщиках із м'ясом і сметаною. Ця страва так полюбилася всім домашнім, що тепер готую на свята.
Бере 300 г свинини. Нарізає кубиками середньої величини.
— Розігріваю на сковорідці олію, викладаю м'ясо й обсмажую до золотавої скоринки. Одну цибулину нарізаю півкільцями, одну морквину — дрібною соломкою. Додаю овочі в сковорідку зі свининою, злегка обсмажую. Накриваю кришкою і тушкую 10–15 хвилин.
Обчищає чотири великі картоплини. Натирає їх і цибулю на дрібній тертці. Викладає масу в миску.
— Збиваю одне яйце і 2 столові ложки борошна. Додаю 50 мілілітрів жирних вершків, дрібку солі й перцю. Перемішую. Смажу з обох боків до рум'яної скоринки, — розповідає Антоніна Смола.
Викладає готові деруни в горщики по три в кожен, далі — м'ясо з овочами. Наверх кладе ще два деруни.
— Горщики зроблені з глини, й усі страви в них будуть, ніби з печі. Вони там немов мліють. Запікаю деруни у сметані, тому ніжні на смак.
У мисці змішує 300 мл сметани і 100 мл вершків. Солить і перчить.
— За бажанням можна додати ніжну гірчицю або кріп. Натираю 150 грамів твердого сиру на середній тертці. У кожен горщик наливаю до верху соус і притрушую тертим сиром. Накриваю кришечками й ставлю в ледь теплу духовку. Запікаю за температури 200 градусів 15–20 хвилин. Дістаю горщики й одразу подаю гарячу страву до столу, — каже Антоніна Смола.
Деруни начиняють курячим фаршем
Антоніна Смола також робить деруни з курячим фаршем.
500 г філе промиває, обсушує і нарізає шматками. Одну цибулину чистить і перемелює все у м'ясорубці. 1 кг картоплі натирає на тертці. Додає два яйця, 0,5 ч. л. солі й чорний перець за смаком. Перемішує.
Окремо солить і перчить фарш. Вбиває яйце і вимішує до однорідної маси.
— Формую з фаршу невеликі медальйони. Якщо маса надто рідка, додаю панірувальні сухарі. Розігріваю сковорідку з олією. Ложкою викладаю картопляну масу, зверху — трохи фаршу.
Накриває начинку картопляним шаром, щоб фарш опинився всередині.
— Смажу деруни до готовності з обох боків. Подаю гарячими зі сметаною чи майонезом.
Коментарі