Ексклюзиви
середа, 15 листопада 2006 14:49

Човлент готують шарами

Донеччанка Ганна Андрющенко, 76 років, щоразу, як приїздить до онуки в Київ, готує свою фірмову страву — човлент. Для нього потрібно м"ясо, квасоля, рис та спеції.

— Уперше рецепт почула двадцять п"ять років тому від свахи із Закарпаття, — пригадує Ганна Омелянівна. — Син одружувався з місцевою дівчиною і на оглядинах нас частували угорськими стравами.

Каже, човлент сподобався простотою та незвичним смаком. До того ж у гусятниці його виходить багато, якраз на велику родину.

Рецепт почула двадцять п"ять років тому

— Спочатку відварюю квасолю в окремій каструлі, — пояснює господиня. — М"ясо — телятину або яловичину — ріжу шматочками, злегка відбиваю, перчу та солю. Якщо жорсткувате, можна залити на півгодини молоком чи мінеральною водою — воно пом"якшає.

Підготоване м"ясо викладають на дно гусятниці або великої каструлі. Бажано не емальованої, бо її важко буде відмивати. Додають трохи маргарину, води і тушать до готовності. Як пом"якне, зверху засипають зварену квасолю, а на неї — шар рису. Небагато, щоб лише покривав квасолю. І перемішувати не можна. Заливають страву наваром із квасолі, солять і тушкують на малому вогні. Коли рис зварився — страва готова.

— Для кращого смаку в центр каструлі засуньте почищену цибулину, — ділиться секретом Ганна Омелянівна. — Її треба викинути перед тим, як насипати. Готовий човлент акуратно вибирають великою ложкою. На тарілці страва має лежати шарами — рис, квасоля та м"ясо. За салат найкраще смакують мариновані гриби зі свіжою цибулею та краплинкою оцту.

Схожа страва є в іудеїв. Вона так само називається — човлент. Але замість яловичини тушать або смажать курятину, а рис заміняють перловою кашею.




Що потрібно

(на вісім порцій)

500 г телятини або яловичини

500 г квасолі

300 г рису

цибулина

сіль та чорний перець за смаком

Зараз ви читаєте новину «Човлент готують шарами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути