четвер, 02 березня 2006 18:13

Баранівська "бецянка"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Галина Олійник частує домашніх ”бецянкою”
Галина Олійник частує домашніх ”бецянкою”

Щоразу, як ми сім"єю приїжджаємо у село Баранівку на Житомирщині, наша 68-річна бабуся Галина Олійник готується, наче на весілля. То пече пироги з маком — "струдлі", то смажить домашню ковбасу чи кров"янку, тушкує шинку, крутить голубці з грибами. А часто готує свою фірмову страву — "бецянку".

Якось ми приїхали без попередження.

— Ой, що ж ви не сказали! — сплеснула руками бабця.

Поставила дерев"яний стілець і полізла на піч. Довго шаруділа газетами, стукала банками, подавала якісь дерев"яні трісочки.

У хаті запахло грибами — бабуся зняла в"язанку сухих підберезників

— Зараз буду готувати "підбиванку", ось тільки позбираю грибочки, — бурмоче.

Нарешті старенька злізла з печі. У хаті запахло грибами — бабуся зняла в"язанку сухих підберезників. Розпалила під плитою. Вибрала дві великі жмені грибів, кілька разів промила їх окропом. Гриби вкинула у маленький банячок, залила двома літрами води і поставила на вогонь. З погреба винесла повне відерце цибулі та моркви, в іншій руці тримала трилітрову банку.

— Візьми, доню, рибне філе, — вимовила, віддихуючись, — добре, що вчора на базарі купила.

Філе свіжомороженої риби бабуся підсолює і складає у банку.

Поки чистила і нарізала дрібно овочі, розповідала вже знайому мені історію про "бецянку-підбиванку". Її мати вміла готувати смачний грибний соус. Баба Галя, коли замолоду працювала в їдальні, хотіла приготувати такий самий. Але все переплутала — і вкинула у страву рибу. Несподівано вийшло дуже смачно, а рецепт згодом перейняло все село. Тепер тут "бецянку" готують на Різдво, Новий Рік і навіть на весільному столі вона на головному місці.

У сковорідку бабуся налила багато олії, поставила на вогонь — смажити овочі. Коли суміш стала золотистою, половину з неї додала до грибного бульйону.

Витягла з банки шматки риби. Коли закипіли гриби — вкинула їх всі туди. З холодильника дістала "Сардини в олії", гарненько перетовкла і через кілька хвилин всипала до бульйону. Додала масла, чорного перцю, лаврового листочка, підсолила. Риба з грибами прокипіла 10 хв. Бабуся вийняла рибу і порозкладала невеликими шматками на тарілки.

Баба Галя переплутала все і вкинула у страву рибу. Вийшло дуже смачно,  а рецепт згодом перейняло все село

У півсклянки холодної води розвела п"ять столових ложок борошна. Дуже обережно тонкою цівкою вилила густу суміш до бульйону. Помішуючи, проварила ще 10 хвилин і розлила, як холодець, на тарілки з рибою. Страва відразу почала гуснути. Кожну тарілку полила рештою засмажки з цибулі та моркви.

— А тепер, дітки й онуки, сідайте за стіл, — весело сказала бабуся, — моя фірмова "бецянка" готова.

Що потрібно

2 л води, 300 г сухих грибів, 300 г риби, 3 цибулини, 2 морквини, 5 ст. л. борошна, Консерви "Сардина в олії"

Зараз ви читаєте новину «Баранівська "бецянка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути