середа, 10 червня 2020 16:41

У слідчому ізоляторі з'явилися платні камери

П'ятниця, 29 травня, 7:09

23-річний Сергій Новак із міста Бровари на Київщині прокидається від звуку розбитого скла. Куля пробиває шибки на балконі і в кімнаті на четвертому поверсі багатоповерхівки, падає на підлогу.

Сергій повзе на кухню. Виглядає у вікно, що виходить на інший бік. У дворі – понівечений мікроавтобус і чоловік із дробовиком. Новак викликає поліцію. Патруль арештовує кількох учасників стрілянини. Трьох поранених везуть у лікарню.

Перестрілку влаштували майже сотня чоловіків. Легальні й незаконні перевізники з'ясовували, хто має більше прав на маршрут. Возять пасажирів автобусами до Києва. Частина учасників перестрілки – з Вінницької області, говорять у поліції.

Міжміські маршрути між компаніями розподіляє Київська облдержадміністрація, пояснюють у мерії Броварів.

– Нещодавно, за рішенням обласної конкурсної комісії, на маршрут зайшла нова компанія. Ситуація загострилася, – каже міський голова Ігор Сапожко, 42 роки. – Неодноразово зверталися до керівників Київщини. Просили затвердити ще один маршрут до столиці – через Окружну дорогу. Всі листи проігнорували.

Поліція затримала 30 причетних до стрілянини, станом на 1 червня. 20 міськрайонний суд Броварів арештував на два місяці без права на заставу. Ніхто не визнав провини.

– На пару днів узяв відпустку і приїхав до друзів. Ішов на маршрутку, коли почали стріляти. Просто дивився, – говорить затриманий Владислав Тютюнник із Вінниці. – Зустрів земляків і з ними поїхав машиною додому.

Начальника Вінницької обласної поліції Юрія Педоса звільнили з посади. 1 червня призначили радником голови Національної поліції

Автор: Reuters
  Два стратегічні бомбардувальники Сполучених Штатів Америки B-1B Lancer пролетіли над Україною 29 травня. Їх супроводжували українські винищувачі Су-27 та МіГ-29. Американці вилетіли зі своєї авіабази Елсворд, перетнули Атлантику. Пролетіли ще над кількома європейськими державами. Це було планове повітряне патрулювання, до якого долучалися представники країн НАТО та ключові партнери Альянсу, кажуть у Повітряних силах України
Два стратегічні бомбардувальники Сполучених Штатів Америки B-1B Lancer пролетіли над Україною 29 травня. Їх супроводжували українські винищувачі Су-27 та МіГ-29. Американці вилетіли зі своєї авіабази Елсворд, перетнули Атлантику. Пролетіли ще над кількома європейськими державами. Це було планове повітряне патрулювання, до якого долучалися представники країн НАТО та ключові партнери Альянсу, кажуть у Повітряних силах України

А в цей час:

– Малий навіть не зрозумів, що сталося. А в мене ледь серце не стало, доки бігла на п'ятий поверх, – киянка 27-річна Катерина Дідіченко виводить за руку похресника Максима, 4 роки, із ліфта дев'ятиповерхівки в Оболонському районі. Хлопець сміється.

Забіг у ліфт, коли хрещена піднімалася сходами, натиснув кнопку.

– Двері прямо переді мною зачинилися. В голову дурні думки полізли. Не раз читала про нещасні випадки з дітьми, – говорить Катерина. – Обійшлося, Максим навіть не злякався. Тепер у під'їзді триматиму його за руку.

Розповідає про випадок кумі Анні, 30 років. Та заспокоює. Син не вперше робить таке, каже.

Полтавець 46-річний Павло Мироненко із сином Ігорем, 24 роки, згрібають на купу сміття на дачі. Непотріб понакидали сусіди, впевнений господар.

– Стару хату під Полтавою купили позаторік. Городу не садимо, їздимо рідко. Цього року – взагалі вперше. Сусіди подумали, що дім покинутий. Зносять сміття. Хоча велике звалище за пару кілометрів звідси, – каже Павло. – Торік була така ж проблема. Ходив по вулиці та сварився. Тільки один дядько вибачився, а решта очі округляли: "Ми ні до чого". Серед непотребу багато недоїдків. Чудо, що досі не завелися пацюки. Доведеться сюди на літо переїхати.

Вивозять машиною понад 20 пакетів. Викошують бур'ян навколо хати. На паркані клеять оголошення: "Сміття не викидати. Живуть люди!"

"Слуги народу" розкручують мовну тему перед виборами

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив про необхідність переглянути мовне законодавство. Чому не тільки відверті вороги України виступають проти всього українського, а й такі, які рядяться в українських патріотів – типу Разумкова чи Гордона. Які в них мотиви?

По-перше, скоро вибори й потрібна підтримка люмпену, умовно, з Барабашова та 7-го кілометра. Люди із завищеною самооцінкою й невеликими лінгвістичними здібностями агресивно не хочуть змінюватися. Їм потрібна класика: "Хліба і видовищ". А до видовищ вони звикли специфічних. І цей електорат треба прихилити до серця, бо конкуренти з ОПЗЖ пообіцяють зробити "все по-русски".

По-друге, щоб говорили про мову й віру. І перестали говорити про шалену корупцію друзів Зеленського в Укравтодорі, в проєктах "великого будівництва", про продаж посад братанами оточення президента, про кошмар у поліції. Нам просто вкидають тему, що глушитиме всі інші.

По-третє, всі ці хлопці при владі в побуті спілкуються "по-русски". Вони захищають своє середовище, яке умовно можна назвати середовищем сватів.

По-четверте, ці хлопці не лише говорили, а й творили "по-русски". І якщо наступне покоління українців стане україномовним, то всі архіви "геніальних", на їхню думку, "Кварталів" і "Бульварів Гордона", записаних розмов із Поклонською і Гіркіним забудуться.

Віктор БОБИРЕНКО, політолог

  Верховний суд звернувся до Конституційного із проханням перевірити законність карантину в Україні. Рішення Кабінету міністрів обмежували права людини на свободу пересування, а закриття кордонів і заборона на підприємницьку діяльність  суперечать конституційним гарантіям, говорять у Верховному суді. ”Людина та її права часто перебувають у різних вимірах”, – нагадує художник Володимир КАЗАНЕВ­СЬКИЙ
Верховний суд звернувся до Конституційного із проханням перевірити законність карантину в Україні. Рішення Кабінету міністрів обмежували права людини на свободу пересування, а закриття кордонів і заборона на підприємницьку діяльність суперечать конституційним гарантіям, говорять у Верховному суді. ”Людина та її права часто перебувають у різних вимірах”, – нагадує художник Володимир КАЗАНЕВ­СЬКИЙ

16 155 мостів є в Україні. 10  310 із них перебувають на балансі місцевих влад, рештою опікується Укравтодор. Більшість – в аварійному стані. На відновлення всіх до 2025 року необхідно 28,7 млрд грн, згідно з Національною програмою відновлення мостів. Її ухвалив Кабмін

13,6 мільйона туристів відвідали Україну торік – на пів мільйона менше, ніж 2018-го. Витратили майже $1,4 млрд. Найбільше – турки, американці та німці

"Те, з якою швидкістю виписують підозри і повістки, свідчить про дію принципу: була би людина, а стаття знайдеться. Владна вертикаль не бачить нічого поганого в порушенні процедур. Виклики на допити підміняються "відосиками", суди проходять уночі. Нагадує спроби карати за злочин позасудовою розправою. Влада взяла курс на демонтаж правової держави", –

Лариса ВОЛОШИНА, психолог

"Зараз головне завдання Росії – залишити нас віч-на-віч зі Сполученими Штатами. Щоб американці переконалися в нашій тупості, нездатності будувати країну і самовпевненому нахабстві щодо самої Америки. Аби остаточно махнули на Україну рукою і повернулися до зрозумілого для них варіанта пошуку домовленостей. Із Кремлем", –

Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист

Купила породистого кота, не порадившись із чоловіком. У нього почалася алергія на шерсть. Віддали тварину сусідам. Вони стали розводити і продавати кошенят. Мають непоганий бізнес.

Галина Іващенко

Мій автомобіль Skoda вкрав 17-річний сусід. Увечері вертався із дискотеки і побачив, що машина стоїть біля двору, а ключі – в замку запалювання. У голову щось стукнуло – всівся і поїхав. Врізався у стовп наприкінці вулиці. Розбив фари, погнув бампер і капот, тріснуло лобове скло. Батьки пів року віддавали гроші за ремонт. А хлопець досі вибачається, як зустрічаємося на вулиці.

Ігор Дашутін

Із липня запрацює філія Укрзалізниці – "Вокзальна компанія". Організовуватиме і контролюватиме роботу на всіх вокзалах країни.

Укрпошта запустила в обіг 140 тис. поштових марок "Передова". Присвячені українським медикам і військовим. Одна коштує 9 грн.

Цьогоріч заробітчани пере­рахують в Україну майже $10 млрд, прогнозують у Нацбанку. Це на $2 млрд менше, ніж торік. Сума знизиться через пандемію коронавірусу.

У Міністерстві цифрової трансформації доробляють сервіс електронного документообігу. Дасть змогу онлайн передавати папери в усі державні установи.

У Чернігівському слідчому ізоляторі з'явилися платні камери. Доба коштує 500 грн, тиждень – 1,6 тис., місяць – 3,5 тис. грн. Обладнані побутовими приладами, холодильником, телевізором. Такі працюють у СІЗО Львова і Києва. З'являться в Одесі та Харкові.

Приватбанк запустив розрахунок за покупки обличчям – FacePay24. У мобільному додатку слід тричі сфотографуватися і додати картку, з якої списуватимуться кошти. Для оплати на касах у магазинах чи кафе мають бути встановлені планшети, в камеру яких треба дивитися. Такі є в гіпермаркетах "Велмарт", "Велика кишеня".

 

Торік із дружиною купили квартиру в дев'ятиповерхівці. Третього дня на сходах побачив наркоманів зі шприцами. Без розмов набив морди обом. Більше їх не було. Сусіди дякували: "Роками таке бачили. Але боялися".

Олексій, 32 роки, Київ

У 14 років на спір вилив на голову банку червоної фарби. Виграв в однокласника набір рідкісних наклейок. До приходу з роботи батьків відмивався милом і бензином у літньому душі. Та від батька все одно отримав ременя, бо вибовтав пів каністри пального. Збрехав, що позичив другу.

Валерій, 28 років, Полтава

Як почала носити маску, в магазині стали без проблем продавати алкоголь. Хоча до цього завжди вимагали паспорт.

Ірина, 19 років, Суми

Кума торік переїхала із сім'єю з обласного центру в село. Влаштувалася дояркою на місцеву ферму. Отримує 10 тисяч гривень у місяць – замість 7, що мала в місті. Чоловік працює водієм у сільраді. Хату їм дали. Місцеві хваляться, що такі зміни почалися після децентралізації. До того роботи не було.

Олександра, 35 років, Кременчук Полтавської області

Доки ми жили на дачі, сусіди зверху робили ремонт. В одній із наших кімнат обвалилася стеля. Вони вини не визнають. Будемо судитися.

Наталія СОЛОМОН, 40 років, Львів

Зараз ви читаєте новину «У слідчому ізоляторі з'явилися платні камери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути