середа, 14 листопада 2018 15:53

У ресторан на весілля можна запросити не більш як 150 гостей

Із музикантами розраховуватися треба при свідках

У Таджикистані оштрафували батьків померлого 4-річного Ораша СаЇдова. Родичі влаштували поминки на 150 людей. Зарізали вісім баранів. Із 2007-го це заборонено законом. Після прохання мера міста Худжанд штраф зменшили з $500 до $50.

У країні заборонено влаштовувати дорогі весілля, святкувати дні народження не в родинному колі. Не можна забивати худобу на поминки. Заборону ввели, щоб таджики не витрачали на це кошти. Навесні такий закон прийняли і в Узбекистані

Саймуддін Кароматов, 43 роки, інспектор відділу упорядкування традицій, святкувань і обрядів, Худжанд:

– Саїдови влаштовували поминки кілька разів. Дід померлого хлопчика працює в управлінні торгівлі. Небіжчиків не поминають у понеділок і п'ятницю. А ця родина порушила правило, ще й зібрала понад сотню людей. Купили баранів у селі й забили їх. Я розумію їхнє горе, але є заборона. Суд зменшив штраф. Зовсім скасувати не могли. Люди знову почнуть влаштовувати дорогі поминальні обіди. Законом скасували застілля на дев'ятий, 40-й день і півроку після смерті.

Автор: theopenasia.net
  Хлопчики сидять на коні перед ритуалом обрізання в селі на півдні Таджикистану. Його проводять у віці від 3 до 9 років. Закон забороняє дарувати дорогі подарунки дитині. Також не можна влаштовувати великих застіль
Хлопчики сидять на коні перед ритуалом обрізання в селі на півдні Таджикистану. Його проводять у віці від 3 до 9 років. Закон забороняє дарувати дорогі подарунки дитині. Також не можна влаштовувати великих застіль

Ми контролюємо роботу ресторанів і відділів загсу. У ресторан на весілля можна запросити не більш як 150 гостей. Застілля має тривати не довше 3 годин. Заборонили зайві обряди – застілля перед заручинами, демонстрацію посагу, взаємні подарунки родин, підготовку і вхід пари у спальню, плов із родичами й сусідами після весілля. Все це супроводжувалося подарунками й бенкетами.

Раніше весілля коштувало 5 тисяч доларів. Зараз вкладаються у 2. Закон зменшив розмір посагу. До 2007-го наречена повинна була мати одягу та прикрас на 3–4 тисячі доларів. Також її родина купувала побутову техніку, меблі та килими у спальню. Зараз ці витрати розділяють свати. Прописано, скільки може бути страв. У кортежі – не більш як чотири авто. У великих містах є списки музикантів, яких можна запрошувати. Розраховуватися з ними треба при свідках. Закон також зобов'язує пройти ретельний медогляд перед шлюбом.

У школах відмовилися від випускних у ресторанах. Переконуємо батьків вкласти ці гроші у навчання дітей. На свято з приводу обрізання заборонено запрошувати співаків. Також має бути не більш як два види салатів, м'ясних страв і десертів.

За виконанням стежать співробітники антикорупційних служб. Приходять у ресторани, проглядають фотографії в соцмережах.

Фірдеус Ашуркулова, 44 роки, соціальний працівник, Душанбе:

– Люди придумують, як обійти заборони. Святкують дні народження в іншу дату, весілля розтягують на кілька днів. Моє завдання: переконати їх не витрачатися на дурниці. Шкода, коли людина роками працює на будівництві в Росії, щоб прогуляти ці гроші за три дні.

Минулого тижня їздили селами на півдні. Потрапили на весілля 16-річної. Сукню замовляли з Дубаї, на кожному пальці мала по два персні. При цьому в селі немає ні дитячого садка, ні нормального медичного пункту. Вдома у нареченої не було ремонту років 20. Щось поламалося в котлі, тому воду гріють у каструлях.

Кілька років штрафували тільки чиновників. Ті люблять влаштовувати весілля з усіяними коштовним камінням сукнями й кортежами на 20 машин. Із початку року посилився контроль у всіх містах і селах. У класі доньки хотіли святкувати випускний. Директор школи сказала, що можна зібратися тільки в когось удома. Фотографії в інтернеті публікувати заборонила.

Азіза Хусейнова, 33 роки, економіст, Душанбе:

– Про заборону задумалися, коли відсоток неповернення кредитів у банках почав зашкалювати. Люди позичали на святкування і роками не могли розрахуватися.

На моєму весіллі були 450 гостей. Батько чотири роки працював у Москві. Але довелося ще позичити. Батьки не хотіли виглядати біднішими за родичів мого чоловіка. Його обрала тітка. Мав вищу освіту, працював у нафтовидобувній компанії в Туркменістані. Тканини на посаг замовляли в Об'єднаних Арабських Еміратах. Місцевий оксамит і атлас не підходили. Купили італійську спальню за 6 тисяч доларів. Ми прожили півтора року. Розійшлися, бо я не хотіла народжувати.

Коли сестрам було по 13 років, мама поїхала в Росію на заробітки. Я просила відкласти зароблене їм на освіту. Дівчата повиходили ­заміж одразу після школи. Живуть бідно. За їхні весілля розплатилася я.

Люди не хочуть відмовлятися від традицій. Бояться, що скромні поминки виглядатимуть жалюгідно. Бабуся після похорону діда три дні запрошувала сусідів. У селах вірять, що дитина не матиме щасливої долі, якщо не відсвяткувати тиждень і 40 днів після народження.

1500 доларів штрафу заплатив директор Національної бібліотеки Таджикистану Сайфіддін Назарзода. На передвесільному плові з нагоди одруження його сина було понад 300 гостей. Серед них – співробітники агентства фінансового контролю й антикорупційного відомства. Вони написали скаргу на Назарзода і його сватів

Зараз ви читаєте новину «У ресторан на весілля можна запросити не більш як 150 гостей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути