Ексклюзиви
четвер, 01 червня 2023 08:23

У громадському транспорті обмежили використання музики

П'ятниця, 26 травня, 11:15

– Ходімо здавати кров для поранених. На завалах допомоги не треба, там вистачає спеців, – каже 27-річний Юрій Павленко з Дніпра братові, 23-річному Іванові.

26 травня, о 10:29, росіяни ракетами обстріляли місто. Влучили в лікарню. Постраждала ветклініка поряд. Загинули троє людей. Ще трьох медиків шукають. Поранило 23 людей. Серед них двох дітей – 3-річного і 6-річного хлопчиків.

– Денний ракетний удар знищив філію одного з медзакладів, де надавали психіатричну допомогу. Простими словами – психлікарню, – говорить мер міста Борис Філатов. – Жодних військових об'єктів там і близько не було. Взагалі. Держава-терористка, вочевидь, вбачає загрозу вже навіть у підопічних психіатрії. Бо це країна мерзенних покидьків.

Посадовець каже, що обстріл стався під час перезмінки. Інакше постраждалих було б іще більше

Автор: GettyImages
  Пожежники гасять вогонь у приміщенні клініки в Дніпрі. 26 травня росіяни поцілили туди ракетою. Станом на 16:00, троє людей загинули, ще троє зникли безвісти. Понад 20 отримали поранення
Пожежники гасять вогонь у приміщенні клініки в Дніпрі. 26 травня росіяни поцілили туди ракетою. Станом на 16:00, троє людей загинули, ще троє зникли безвісти. Понад 20 отримали поранення

А в цей час:

– Проїхалася через увесь Київ, а тут полуниця в таку саму ціну, що й у нас під будинком, – телефонує доньці зі столичного ринку Троєщина 65-річна Тамара Ющ. – Сусідка вчора казала, що по 120 брала. А просять 150, і не можна перебирати.

Тамара скаржиться, що цибуля дорожча, ніж у супермаркеті під будинком.

– Навчилася робити засмажку без цибулі. Скоро братиму її хіба на свята. Ще й мало не побилася. Бо якась дурепа почала говорити, що це все через Збройні сили України так подорожчало. То я їй сказала, що на неї Путін чекає, щоб погодувати.

– Знайшли щось на городі. Чекаємо на саперів, – каже сусідці 32-річна Лілія Ковальчук із передмістя Чернігова. – На вигляд, як протипіхотна міна, що їх у роликах показують. Хотіла ірисів нарвати й побачила.

Сапери оглядають город. Знаходять ще одну міну-"пелюстку".

– Росіяни розтяжку залишили. На ній пес підірвався. Відірвало передні лапки, то дід придумав візочок. Тепер спочатку пса годуємо, а тоді самі їмо. І ті тварюки ж бачили, що гойдалка висить на старому горіхові й пісочниця стоїть. Навмисно це робили.

Автор: gettyimages
  Намальовані на пошкоджених уламками й кулями бронеплитах українських бійців ікони стоять у Михайлівському соборі в Києві 23 травня. Створені в рамках проєкту ”Духовна перемога”. Митрополит Епіфаній освятив 12 ікон. Їх даруватимуть представникам країн-партнерів як подяку за допомогу Україні в боротьбі проти Росії.
Намальовані на пошкоджених уламками й кулями бронеплитах українських бійців ікони стоять у Михайлівському соборі в Києві 23 травня. Створені в рамках проєкту ”Духовна перемога”. Митрополит Епіфаній освятив 12 ікон. Їх даруватимуть представникам країн-партнерів як подяку за допомогу Україні в боротьбі проти Росії.

Техніка сама собою нічого не прискорить

Ефективне застосування західної техніки нашими силами полягає в тому, що ми навчилися її застосовувати так, як ніхто до нас не робив. Маємо непересічний бойо­вий досвід. Але ми готувалися. Учитися збивати крилаті ракети наші зенітники почали ще під час навчань 2021 року. З допомогою комплексів "Бук" тренувалися збивати імітатори крилатих ракет. Безпосередньо дані, як боротися з ракетами Х-55, Х-101, "Калібр", наші військові льотчики отримали або за декілька днів до повномасштабного вторгнення, або в перші дні.

Західні зенітно-ракетні комплекси мають ефективність вищу, ніж радянські зразки. Особливо у плані продуктивності. Але до 2022 року було небагато прикладів, коли хтось намагався збивати крилаті ракети. Це були локальні конфлікти, внаслідок яких пояснили: якщо вдається збивати 10–15 відсотків крилатих ракет, то це вже добре. А наш приклад показує, що завдяки західній техніці та радянській, яку вдалося зберегти, маємо кращі результати. Техніка сама собою нічого не прискорить. Питання, наскільки ефективне в особового складу відбувається навчання. Тому що опановувати західну техніку йдуть не нульові бійці, а ті, хто має досвід. І за рахунок уже набутих навичок люди швидше розбиралися в роботі західних ЗРК. Росіяни вважали, що варто лише створити хорошу техніку з добрими характеристиками. Але не продумувати формату її застосування. Це не допомог­ло. Головну роль грають люди.

Іван КИРИЧЕВСЬКИЙ, військовий експерт

  Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден 21 травня схвалив навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Коаліцію з навчання очолять Данія та Нідерланди. Приєднаються Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща.  ”Нові літаки допоможуть Україні на фронті. Шкода, що кожне рішення доводиться виборювати нашим захисникам своєю кров’ю”, – міркує художник Володимир Казаневський
Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден 21 травня схвалив навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Коаліцію з навчання очолять Данія та Нідерланди. Приєднаються Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. ”Нові літаки допоможуть Україні на фронті. Шкода, що кожне рішення доводиться виборювати нашим захисникам своєю кров’ю”, – міркує художник Володимир Казаневський

Необхідно перенести війну на територію противника

Бєлгород був узгоджений із Заходом. Такі акції були й раніше, але не такі ефективні. 2 березня у Брянській області російські ЗМІ почали писати про проникнення ДРГ. Я впевнений, що після неї пішли переговори із Заходом. Переконували, що необхідно перенести війну на територію противника. Навіть у такому гібридному форматі це розхитуватиме Росію і підриватиме авторитет Путіна. Це дискредитація російської армії та її керівництва. Це відвертатиме ресурси, які тепер росіяни будуть змушені перекидати у прикордонні райони. Що дає змогу ефективніше використати українські війська для контрнаступу на нашій території.

Не думаю, що йдеться саме про захоп­лення населених пунктів. Потрібно створювати відчуття, що ці бійці є скрізь. В одному регіоні поставили прапор, пі­шли в інший. Це викличе відчуття паніки в росіян.

Тарас ЗАГОРОДНІЙ, політолог

26 відсотків українських підлітків із початку повномасштабної війни мають посттравматичний стресовий розлад, каже міністр освіти Оксен Лісовий

Православна церква України переходить на новоюліанський календар із 1 вересня 2023 року. Парафії та монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість.

У громадському транспорті обмежили використання музики. У таксі й автобусах заборонено вмикати музику й фільми. Дозволено, якщо в салоні є навушники чи на нерегулярних рейсах за згодою пасажирів.

Такі втрати зупинили би будь-яку країну. 15 тисяч втрат в Афганістані фактично поставили на коліна Радянський Союз. Нині цифра втрат Російської Федерації набагато більша. І вона не зупиняє. Висновок тільки один: найдешевше, що є цій країні, – це людське життя. У нас же навпаки – це найдорожче", –

Валерій ЗАЛУЖНИЙ, головнокомандувач Збройних сил України

З дитинства дружила з двома сусідками. Були близькими подругами. У березні торік я евакуювалася в Латвію. Тепер приїхала додому до чоловіка. Сподівалася, що подруги влаштують якесь свято, будуть раді. А відчула, що ми віддалилися. Вони запланували пікнік на наступні вихідні після мого від'їзду. Боляче, що й тут чужа, й там не своя.

Дарія ЛИТОВЧУК

Чоловіка відпустили на кілька днів із фронту. Спитала на роботі, чи хтось має бринзи й копченого сала продати. То його улюблена страва з картоплею. Наступного дня мала 6 літрів сиру і пів свині. Сусідка занесла закруток. Однокласниця на базарі продає чоловічу білизну. Передала рябу сумку шкарпеток хороших і футболок. Відчуваємо, що не самі.

Ірина ПОПОВИЧ

Колега купив довідку про інвалідність, щоб не мобілізували. Брав лікарняні, щоб усе оформити через госпіталізацію. Прийшов і хвалився, як йому недорого все обійшлося. 15 травня двоє колег з іншого відділу вирушили на навчання. Будуть артилеристами.

Дмитро РОМАНІВ

 

Сестра мобілізувалася як лікарка. Працює у стабілізаційному пункті. Приїхала на 10 днів. Бачу, що цей досвід починає її накривати. Там про пережите не думає, бо й нема коли, й чіткі завдання має. Погано спить, час від часу впадає в якийсь ступор.

Ігор ВАСИЛИК, 41 рік, Львів

Плести сітки приходила російськомовна жінка. Думала, переселенка, а недавно розговорилися. Росіянка з Томська. Приїхала до Трускавця на реабілітацію з дитиною в січні торік. Після великого вторгнення вирішила не повертатися. Працює вебдизайнеркою дистанційно. Багато донатить для Збройних сил України й волонтерить. Родичі з нею не спілкуються.

Любов ЯЩЕНКО, 52 роки,

Трускавець

Дружина чоловікового брата вперто говорить із дітьми російською. Хотіла віддати їх у денний табір у Києві, а там сказали, що їм буде некомфортно. Ми не запрошуємо їх у гості, бо намагаємося обмежити контакти дітей із мовою агресора. Помітила, що старша дівчинка почала відповідати невістці українською.

Тетяна ПАВЛЮК, 34 роки, Київ

Зараз ви читаєте новину «У громадському транспорті обмежили використання музики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути