Ексклюзиви
вівторок, 05 листопада 2019 10:32

Тіла дуже промерзли. У багатьох рани на руках. Намагалися достукатися

У Великій Британії просять в'єтнамську й китайську громади допомогти ідентифікувати тіла восьми жінок і 31 чоловіка. Їх знайшли мертвими у контейнері-холодильнику вантажівки 23 жовтня в місті Ессекс. Більшість мали китайські паспорти. При перевірці виявили серед них фальшиві

Віктор ГЕМПТОН, 54 роки, журналіст, Челмсфорд, Велика Британія:

– Поліція не дуже просунулася в ідентифікації жертв, за чутками. Водій розповів мало. Знав, що везтиме нелегалів. Сказали взяти вантажівку, куди доправити. Можливо, він навіть не заглядав усередину.

Наступного дня в мережі можна було купити фото й відео з місця злочину. Люди були голі. Тіла дуже промерзли. Їх виносили у неприродних позах. У багатьох рани на руках. Намагалися достукатися. Замерзали повільно, пояснив лікар. Думаю, вони усвідомлювали, що відбувається. Ці подробиці треба розповідати. Щоб боялися ті, хто довіряє своє життя мафії. І цього не сталося б, якби бандити звернули увагу, що в контейнері 25 градусів морозу.

Автор: REUTERS
  Експерти працюють у вантажівці, де замерзли  39 людей, графство Ессекс, Велика Британія. У В’єтнамі заарештували вісьмох причетних до трагедії. У Британії – водія автомобіля
Експерти працюють у вантажівці, де замерзли 39 людей, графство Ессекс, Велика Британія. У В’єтнамі заарештували вісьмох причетних до трагедії. У Британії – водія автомобіля

Дірки в охороні на пропускних пунктах є. Цим користуються перевізники нелегальних мігрантів. Підкуповують прикордонників, ховають людей у ящиках і під машинами. Це мільярдний бізнес.

Соня ТХУ, 37 років, Єн Тханх, В'єтнам:

– Чоловік не виходив зі мною на зв'язок вісім днів. Свекруха змирилася з тим, що був у тій вантажівці. Наша сусідка замерзла. Родині надіслали фото. Сумнівів немає.

Нам пояснювали, як усе відбуватиметься. Що буде складно. За 10 тисяч доларів гарантій не дають. За 20 тисяч обіцяють, що точно потрапиш, куди хочеш. Ті, хто загинув, заплатили дорожче. Холодильники не так ретельно перевіряють.

Перевізники казали, що для дівчат найкраще вміти робити манікюр і педикюр, прасувати. За доплату можуть домовитися про роботу десь у будинку. Так багато повиїжджали. Заробляють непогано. Надсилають додому щомісяця по тисячі або й півтори.

Брат живе нелегально вже чотири роки. Хотів осісти в Німеччині, але там складно. У Британії легше загубитися й зачепитися за роботу. За рік вони повернули 10 тисяч, які позичили, щоб той потрапив туди. Їхав у контейнері з рибою. У червні надіслав гроші, щоб почали робити китайський паспорт моєму чоловіку. У жовтні той виїхав. Спочатку дзвонив щодня, а тоді перестав. Ми вирішили, що був у тій вантажівці. Але сусідам принесли гроші за їхніх рідних, а нам – ні. Тому молилися, щоб Лю був живий.

Він подзвонив у вівторок. Працюватиме на автомийці. Але господар забрав у нього телефон і документи. Боїться обшуків поліції.

Мей ДІ ПАН, 38 років, кухар, Лондон:

– Переїхала з В'єтнаму 2016-го. Тоді помер чоловік. У мене лишилися двоє дітей і старі батьки. Найдорожче було отримати китайські документи. Їх найякісніше підробляють. Дуже складно довести, що фальшиві. Але зараз уже живу за своїм паспортом.

Спочатку працювала в дешевому салоні краси. Довіряли лише вичісувати гниди у хворих на педикульоз. Потім доросла до педикюрниці. Там було погано. Дружина власника залякувала і знущалася. Штрафувала за все підряд. Правда, господар потім повертав ті гроші. Зовсім погано стало, коли почала бити деяких дівчат. Не подобалося, що покірно реагують на її знущання.

За рік подруга сказала, що шукають людину в китайський ресторан. Прийшла і розповіла, що вдома працювала кухарем. Шеф попросив приготувати кілька страв. Впоралася. За три місяці вони мені зробили такі-сякі документи.

Перевезла сюди чоловікову сестру. Їй запропонували місце на фермі в Шотландії. Ми відмовляли. У Лондоні легше жити. Але вирішила спробувати. Вихідних не має. Та заробляє добре. Живе і їсть безкоштовно. Навесні сказала, що можу свекрам більше не допомагати, впорається сама.

Вдома не була жодного разу. Якщо поїду, втрачу тут місце. Хочу, щоб батьки склали на освіту дітей і мені на старість. Повернуся помирати.

Зак ІЧЕН, 49 років, поліцейський, Лондон:

– Попросили всіх, хто може щось знати, розповісти. Не перевірятимемо нічиїх документів. Навіть нелегали проблем не матимуть. Ці люди достатньо настраждалися. Вони заслуговують на повернення до близьких. Так ідентифікували кількох загиблих. Хлопців чекали тут родичі.

Приходила дівчина. Чекає на сестру. Опис збігався з однією загиблою. Показали фото. Вона заперечила. За три дні прийшла і сказала, що сестра заїхала щойно зараз. Ми побажали їм удачі.

Два місяці тому арештували кількох водіїв, які перевозили нелегальних мігрантів з Африки. Людей не депортували, бо документів не мають. Із центрів для біженців вони втікають. Замкнене коло. Рідко судять тих, хто все це організував. Зараз теж арештували 25-річного водія з Ірландії, а ті, хто його наймав, утекли.

23 нелегальних китайських мігранти загинули в лютому 2004-го в затоці Моркемб у Великій Британії. Люди збирали їстівні молюски. Усі потонули через раптовий приплив

Зараз ви читаєте новину «Тіла дуже промерзли. У багатьох рани на руках. Намагалися достукатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути