Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2022 13:46

"Перемогли Гітлера, здолаємо і Путіна"

"Іноземців, які бажають захищати Україну та світовий порядок, запрошуємо в Інтернаціональний легіон територіальної оборони. Разом ми перемогли Гітлера, здолаємо і Путіна", – написав у твіттері 27 лютого 2022 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Про створення Інтернаціонального легіону заявив і президент Володимир Зеленський. Для іноземців-добровольців у складі територіальної оборони Збройних сил сформували окремий підрозділ.

Запускають сайт fightforua.org з інформацією для іноземців, які хочуть долучитися до Інтернаціонального легіону оборони України.

3 березня 2022-го в Україну прибувають перші бійці з США, Великої Британії, Швеції, Литви, Латвії, Мексики та Індії. Підписують контракти.

Автор: facebook.com/UkrainianLandForces
  Іноземці-добровольці зайняли позиції біля одного з блокпостів під Києвом, 7 березня 2022-го. Вони приїхали в Україну воювати проти російської армії
Іноземці-добровольці зайняли позиції біля одного з блокпостів під Києвом, 7 березня 2022-го. Вони приїхали в Україну воювати проти російської армії

"Україна щоденно отримує зброю від партнерів. Від справжніх друзів, – каже Володимир Зеленський. – Україна вже зустрічає іноземних добровольців, які їдуть захищати свободу. Захищати життя. Для нас. Для всіх. І це буде успішно".

Близько 20 тис. добровольців із 52 країн везуть із собою спорядження й новітні протитанкові комплекси. Їм спрощують правила перетину кордону.

Серед британських добровольців – син депутатки парламенту 30-річний Бен ґрант. Він колишній спецназівець Королівської морської піхоти. Вирішив їхати в Україну, побачивши відео бомбардування житлового будинку, звідки чулися крики дітей.

Родичам сказав, що поїхав у справах до Польщі

"Я батько трьох дітей. Якби в тому домі були мої діти, я пішов би й бився, – каже журналістам Бен ґрант. – Потім я подумав, що мені були б потрібні люди з бойовим досвідом".

При Головному управлінні розвідки створюють спецпідрозділ Інтернаціонального легіону. Добровольці з досвідом розвідувальних операцій розпочинають виконання бойових завдань проти російської агресії.

Допомагати боротися з російськими окупантами в Україні зголошуються й медики. Військовий хірург Кріс прибуває з Парижа. Він брав участь у війні на Донбасі 2014-го.

"Дев'ятьом із десяти іноземців немає і 20 років. Та я не переймаюся, – говорить французький полковник у відставці 72-річний Аєн Каннінгем, найстарший боєць Інтернаціонального легіону. – Родичам я сказав, що поїхав у справах до Польщі. Допомога потрібна. Хоча військо України дуже професійне, ніхто не знає, коли все закінчиться – через два дні чи через два роки".

Із Канади в Україну прямує снайпер на позивний "Валі" – з арабської "захисник". Він брав участь у протистоянні з терористами в Іраку та Афганістані у 2009–2011 роках. До добровольців в Україні долучаються ексміністр оборони Грузії Іраклій Окруашвілі та голова юридичної комісії латвійського сейму Юріс Юрашс.

  Учасниця територіальної оборони веде за руку доньку біля столичного залізничного вокзалу 5 березня 2022 року. ”Російський солдат, запам’ятай: наших жінок краще не ображати. Пошкодуєш, що народився”, — підписали знімок у телеграм-каналі ”Київ оперативний”
Учасниця територіальної оборони веде за руку доньку біля столичного залізничного вокзалу 5 березня 2022 року. ”Російський солдат, запам’ятай: наших жінок краще не ображати. Пошкодуєш, що народився”, — підписали знімок у телеграм-каналі ”Київ оперативний”

"Бувають роки, коли нічого не стається, а бувають тижні, коли стаються десятиліття. Вітер історії дме нам в обличчя. Українці творять історію, яка стане одним із наріжних каменів міфології західної цивілізації ХХІ століття. Із приреченої країни, що має впасти під ударами ворога за три дні, Україна перетворилася на нескорене серце вільного світу. 24 лютого 2022 року завершилася одна епоха й почалася інша. Ми всередині історичної аномалії, коли старі закони перестають діяти, а залізні правила перетворюються на напівзабуті вказівні знаки. Майбутнє більше не визначено наперед, а залежить від волі народів і конкретних людей", —

Іван ПРИМАЧЕНКО, 31 рік, засновник української платформи онлайн-освіти Prometheus

4 березня понад 40 українських, британських, німецьких, ізраїльських, канадських та американських юристів проголосили Декларацію про створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України. Документ підтримав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: "Путін публічно заперечив право України та українського народу на існування, що вказує на людиноненависницьку ідеологію в основі агресії РФ. Усі воєнні злочини ретельно документуються і стають основою для роботи органів правосуддя". У січні 1942 року в Лондоні представники дев'яти держав підписали подібну декларацію. Вона заклала підвалини Нюрнберзького трибуналу, що покарав лідерів нацистів.

8 березня Укрпошта оприлюднила 20 ескізів марки на тему "Русский военный корабль, иди нах#й". Конкурс оголосили 1 березня, отримали майже 500 малюнків. Попросили громадськість допомогти визначитися з переможцем, роботу якого використають на марці. Голосування провели на сторінці Укрпошти у фейсбуку. Марка стане першою надрукованою в умовах воєнного стану. Її можна буде відправляти з листами за кордон.

9 березня після боїв між Херсоном і Миколаєвом українські військові виявили на позиціях ворогів таємні документи й матеріали для службового користування. Зокрема брошури про армії США, Туреччини і Греції. Окупанти кожному солдату роздали опис військовослужбовців країн НАТО, їх розпізнавальних знаків, форми одягу, авіаційної, артилерійської і бронетанкової техніки. Це доводить наміри росіян воювати з країнами Альянсу.

710 ракет випустили по території України російські окупанти з 24 лютого по 9 березня 2022 року, підрахувало військове відомство США. Більшість боєголовок було націлено на об'єкти у Східній Україні. Їх відстежує і підраховує супутник Imeus з висоти 28 тис. км

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"Перемогли Гітлера, здолаємо і Путіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути