четвер, 12 серпня 2021 09:42

Кожен п'ятий українець працює неофіційно

Четвер, 29 липня, 15:51

У селі Шепарівці Коломийського району на Івано-Франківщині рятувальники розбирають згарище у двоповерховому будинку. Напередодні на нього впав і загорівся спортивний літак WT 10 Advantic. Загинули пілот 60-річний Ігор Табанюк і троє пасажирів із США – 20-річні Амром Фромовіц, Лазер Брілл та Герші Вайц. Навчалися в Ізраїлі. Приїхали в Україну на відпочинок.

Навколо дому – уламки літака. Всередині стіни чорні від кіптяви. Згоріли речі, меблі й побутова техніка.

– Є інформація, що баки машини були заповнені пальним. Тому сталася інтенсивна пожежа, – каже керівник служби з надзвичайних ситуацій Івано-Франківщини Володимир Чернецький, 48 років. – Літак повністю знищений. Залишилися тільки двигун і тіла.

У будинку жив 67-річний Валерій Помагаєв з вісьмома дітьми та онуками. Ніхто з них не постраждав. Встигли вибігти надвір.

– Був удар у дах, а потім – у землю. Спалахнув вогонь, і вибило два вікна на другому поверсі. Забрала дитину й вийшла. Думала, що вибухнув газ, – говорить донька господаря Ольга Корчева.

– Літак тричі пролетів над нами на малій висоті. Ми приготували телефони, щоб його зняти. Але на четвертий раз сталася катастрофа, – розповідає очевидиця Віта Баланик.

Офіційної версії причин трагедії на вечір 2 серпня не оприлюднили. У літака могли відмовити системи управління або пілот знепритомнів, припускають експерти.

Ігор Табанюк мав 40-річний стаж пілота. 31 липня його поховали в селі Королівка Коломийського району, поруч із сином Денисом, той 24-річним розбився на літаку 2013-го. Тіла загиблих іноземців доправлять на батьківщину

Автор: УКРІНФОРМ
  Учасники п’ятого фестивалю піщаних скульптур Sand Fest ліплять фігури на пляжі в Одесі 1 серпня. Темою заходу став космос. Для створення образів завезли 80 тонн піску. Найкращою організатори визнали роботу ”Космонавт-геолог”
Учасники п’ятого фестивалю піщаних скульптур Sand Fest ліплять фігури на пляжі в Одесі 1 серпня. Темою заходу став космос. Для створення образів завезли 80 тонн піску. Найкращою організатори визнали роботу ”Космонавт-геолог”

А в цей час:

– Виходь за мене! – кричить під дев'ятиповерхівкою 35-річний Костянтин Марощак із міста Виш­неве на Київщині.

Сигналить у Chevrolet Aveo з червоним бантом на капоті. Його дівчина Інна Шемет святкує 25-річчя. Виглядає у вікно на четвертому поверсі. Спускається.

– Ми ж домовилися, що пропозиції робити не будеш, – каже. – Мої батьки проти наших стосунків, бо ти не розлучений.

Зустрічаються п'ять років. З офіційною дружиною Костянтин не жив, але не міг розійтися, бо емігрувала в Німеччину.

– Я більше не зайнятий! Юлька пішла назустіч, – чоловік дістає з автомобіля свідоцтво про розлучення.

Пара обіймається. Перехожі знімають на відео.

– А чого не розмитнив? – Інна показує на єврономери авто.

– Не встиг. Але все зроблю. Будеш кататися.

– Поступив! На безплатне. За два тижні навчання. Пакуй валізи, – кричить лучанин Ярослав Шевчук, 45 років, дружині 43-річній Марії.

Чоловіка прийняли в польський Університет інформаційних технологій та менеджменту. Вивчатиме інженерію комп'ютерних ігор.

– В Україні працював торговим менеджером за 12–14 тисяч гривень зарплати. Тяжко за ці гроші прожити, як орендуєш квартиру і маєш двох дітей-школярів. Вирішив почати все з чистого аркуша, – каже Ярослав. – Торік зробив карту поляка. Помогло, що діда депортували 1947-го з Польщі на ­Херсонщину. Вчив польську. Подавав документ у два вузи. Хоча друзі радили просто пройти комп'ютерні курси й займатися програмуванням.Ярослав склав іспити польською з математики, фізики та англійської мови. За кордоном житиме з дружиною, вона готує документи для виїзду на роботу. Діти залишаться з бабою.

  Київський апеляційний суд залишив у силі цілодобовий домашній арешт нардепу від ”Опозиційної платформи – За життя” Вікторові Медведчуку. Його з однопартійцем Тарасом Козаком підозрюють у державній зраді. Запобіжний захід щодо Медведчука діє з 13 травня, за рішенням Печерського райсуду столиці. Козак перебуває в розшуку. ”Якщо влада захоче посадити під домашній арешт безхатька, спершу має забезпечити його житлом”, – іронізує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Київський апеляційний суд залишив у силі цілодобовий домашній арешт нардепу від ”Опозиційної платформи – За життя” Вікторові Медведчуку. Його з однопартійцем Тарасом Козаком підозрюють у державній зраді. Запобіжний захід щодо Медведчука діє з 13 травня, за рішенням Печерського райсуду столиці. Козак перебуває в розшуку. ”Якщо влада захоче посадити під домашній арешт безхатька, спершу має забезпечити його житлом”, – іронізує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Ядерну зброю треба було віддавати. Ми не могли утримувати в безпеці стратегічні ракети. За них отримали 800 мільйонів доларів компенсації. Але експерти казали, що реальна вартість озброєння – від 50 до 60 мільярдів. Нас роздягли, як дівчаток і хлопчиків", –

Володимир ОГРИЗКО, дипломат

Путін хоче розділити і поглинути українців

Для Путіна кожен крок – спецоперація. Ще недавно це було питання мови. Тепер використовує тезу про "один народ". Все задля розділення і поглинання українців.

Можна заспокоювати себе тим, що проти путінської тези виступають 55 відсот­ків опитаних у дослідженні групи "Рейтинг". Однак ті, хто поділяє ці погляди, розподілені по регіонах нерівномірно. Україну беззастережно сприймають Україною лише в центрі та на заході.

Може обнадіювати, що навіть у "Слуг народу" – проукраїнський електорат. Не підтримують позиції Путіна 59 відсотків прихильників партії. Та виходить, що Зеленському заради збереження влади доводиться загравати і з патріотами на заході та в центрі, і з прихильниками "одного народу" на сході й півдні. Чи не тому Україна перетворилася на країну, влада якої розгойдує зупинений поїзд змін, щоб імітувати рух і обдурити західних кредиторів?

Про швидкий розвиток країни можна забути. За 30 років після проголошення незалежності українське суспільство залишається розділеним у відповіді на найголовніше запитання: а чи є взагалі українці? Якщо для 41 відсот­ка жителів країни українців як самостійного народу не існує, тоді ще запитання: чи потрібна цим людям своя держава і чи варто за неї боротися з тими, хто разом з українцями нібито утворює "один народ"?

Це питання і ставить Путін.

Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист

"Голос" зійде з політичної сцени

Розпад "Голосу" почався з відходу з політики Святослава Вакарчука. Нинішня ситуація – провал. Партія більше не стане парламентською. Зійде з політичної сцени за два роки.

Це проблема всіх українських політичних сил. Пробували зробити її демократичну, під ліберальні цінності. Не вдалося. Депутати, які зараз виходять із "Голосу", хотіли створити формування з багатьма лідерськими осередками. Для цього треба мати ідеологію.

Тепер у Верховну Раду проходитимуть тільки вождистські партії.

Віктор БОБИРЕНКО, політолог

"Три вершини українського апокаліпсису – висока смертність, виїзд за кордон та переїзд із сіл та містечок у великі міста. Вони кардинально міняють вигляд країни. Покинуті оселі вже є не тільки в горах, а й у багатших селах і райцентрах. Пусткою стоять не лише совєтські заводи, а й будівлі профтехучилищ, гуртожитки, школи, корпуси лікарень. Українці помирають, їдуть і зникають. Депопуляція сповнює пекучим жахом", –

Андрій ЛЮБКА, письменник

18 агентів російських спецслужб затримали працівники Служби безпеки України за пів року 2021‑го. Збирали й передавали кураторам інформацію про розташування підрозділів наших Збройних сил. Планували застосувати до військових на Луганщині хімічну зброю

День народження товариша відзначали в лазні. Сиділи до ранку. Звідти п'яним пішов на роботу. Хотів очуняти до приходу шефа. А він заявився в офіс найпершим. Розсміявся: "Ти хоча б переодягнувся". Лише тоді побачив, що стою у футболці, капцях і трусах. Від гулянки відходив добу.

Олег Іщук

Позаторік гуляла з хлопцем у парку, як почалася сильна негода. Від дощу ховалися під березою. Коли злива посилилася, побігли до підземного переходу. Тільки відійшли – дерево затріщало й гепнулося в наш бік. Коханий заявив, що треба йти до церкви: "Подякуємо Богу за другий день народження".

Марина Варета

Кожен п'ятий українець працює неофіційно, за даними Держслужби з питань праці. Із 14 липня відомство перевіряє роботодавців на наявність неоформлених працівників.

Набув чинності закон, який зобов'язує продавців побутових товарів оформлювати електрон­ні гарантійні талони на вимогу покупця. Дані зберігатимуться на сайтах виробників товарів. Для перегляду документів на порталі треба зареєструватися.

Ірина Галай стала першою українкою, яка піднялася на гору Чогорі заввишки 8611 м. Це друга за висотою вершина світу після Евересту. Розташована на територіях Пакистану та Китаю.

У канадській провінції Квебек створили компанію, яка збиратиме українські літаки Ан‑74ТК-200. Їх розробляє державне підприємство "Антонов". ­Перевозять 52 пасажирів і ван­тажі до 10 т.

Державну фіскальну службу України ліквідують у серпні. Замість неї восени створять Бюро економічної безпеки. Триває конкурс на посаду директора нової установи.

Понад 1,3 млн українців хворіють на гепатит С. Ще майже 600 тис. мають гепатит В, за даними Міністерства охорони здоров'я. Віруси можуть призводити до хвороб печінки, раку.

 

Сусідка запросила додому подруг, і стали співати російських пісень. Згадували радянське минуле. Чоловік знизу викликав поліцію. Воював на Донбасі, був контужений: "Ворожої мови на дух не переношу".

Оксана Котенко, 40 років, Львів

Чоловік із донькою пішли в ліс по гриби. За годину він прибіг з малою на руках. Перелазили пеньок і влізли в осиний рій. Дитину вкусили кілька комах, знепритомніла. Тиждень була в реанімації. Відкачали.

Галина, 35 років, Луцьк

Запаморочилося в голові, коли гуляв містом. Сів на лаву. Отямився, коли на мене лили воду двоє підлітків: "Думали, ви вмерли". Допомогли викликати таксі. Сестра – медик. Сказала, найімовірніше, в мене стався тепловий удар.

Віктор, 42 роки, Суми

У сусіда діагностували четверту стадію раку легень. Лікарі дають близько року життя. Він звільнився з роботи, продав машину, мотоцикл і дачу. Повіз родину на двотижневий відпочинок у Єгипет. У вересні з дружиною хоче летіти в Австралію: "Останні місяці мають пройти, як у казці".

Максим, 29 років, Дніпро

Сестра привела додому з вулиці бабу. Та нічого не пам'ятала, телефон розрядився. Коли увімкнули – набрали доньку. Приїхала із села: "У матері склероз". Віддячила домашнім молоком, сиром, сметаною і лохиною.

Марія Ільчук, 30 років, Тернопіль

Зараз ви читаєте новину «Кожен п'ятий українець працює неофіційно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути