Ексклюзиви
середа, 18 вересня 2019 18:15

Близько 500 жінок цьогоріч вступили у вищі військові навчальні заклади

Субота, 7 вересня, 12:12

Пасажирський літак Ан-148 із 24 українськими моряками та 11 політв'язнями, яких незаконно утримували в Росії, злітає в московському аеропорту "Внуково" й бере курс на Київ. Приземляється майже за півтори години.

В аеропорт "Бориспіль" автобусами привозять родини бранців. У багатьох – українські прапори. Люди махають руками до пасажирів, які дивляться в ілюмінатори. До трапу йде президент Володимир Зеленський, щоб особисто привітати кожного з поверненням в Україну.

Автор: Сергій Старостенко
  Олег Сенцов обіймається з донькою Аліною в аеропорту ”Бориспіль” 7 вересня 2019-го. Повернувся в Україну після ув’язнення в Росії. 2015-го отримав там 20 років тюрми  за надуманими звинуваченнями в підготовці теракту в Криму. Був звільнений разом із 10 іншими українськими політв’язнями й 24 моряками
Олег Сенцов обіймається з донькою Аліною в аеропорту ”Бориспіль” 7 вересня 2019-го. Повернувся в Україну після ув’язнення в Росії. 2015-го отримав там 20 років тюрми за надуманими звинуваченнями в підготовці теракту в Криму. Був звільнений разом із 10 іншими українськими політв’язнями й 24 моряками

Першими з літака виходять моряки катерів "Бердянськ", "Нікополь" і буксира "Яни Капу". Їх росіяни захопили в полон у листопаді торік у Керченській протоці. Більшість обіймають президента, дякують за звільнення. До них підбігають члени родин. Діти стрибають на руки.

Майже останнім по трапу спускається режисер Олег Сенцов, 43 роки. Його росіяни засудили до 20 років тюрми 2015-го. Мовляв, планував теракти в Криму. До нього біжить донька Аліна. Обіймає.

– До перемоги ще дуже далеко, – каже Сенцов російською. – Ворог сильний і здаватися не збирається. Але перемога обов'язково буде за нами. Не маємо іншого вибору. Слава Україні!

Із тюрем РФ також визволили Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Миколу Карпюка, Романа Сущенка, Павла Гриба, Едема Бекірова, Артура Панова, Олексія Сизоновича і Євгена Панова. Усіх відправили на медичний огляд. Найважчий психічний стан діагностували у Станіслава Клиха, з якого знущалися в тюрмі.

Росія повернула українців у рамках обміну полоненими 35 на 35. Своїх звільнених у аеропорту урочисто не зустрічали

А в цей час:

Український режисер 48-річний Валентин Васянович приміряє смокінг у орендованій квартирі у Венеції. З акторами своєї стрічки "Атлантида" обговорює, як добиратися до Palazzo del Cinema на острові Лідо.

За 9 год. отримує нагороду 76-го Венеційського кінофестивалю – за найкращий фільм у конкурс­ній програмі "Горизонти".

– Найважливіше, що ви зрозуміли меседжі, які ми послали у фільмі. Що любов перемагає зло, а війна несе смерть, – каже зі сцени Валентин Васянович.

Дія "Атлантиди" відбувається 2025 року на звільненому Донбасі. Головні ролі виконали ветерани війни: логіст фонду "Повернись живим" Андрій Римарук, засновниця тренінгового центру тактичної медицини "Tac Cat" Людмила Білека й колишній боєць батальйону "Айдар" Василь Антоняк.

Програма "Горизонти" – друга за значущістю на Венеційському кінофестивалі. Проводиться одночасно з основним конкурсом. Цьогоріч за перемогу в ній змагалися 19 повнометражних і 13 короткометражних стрічок.

25-річний Володимир Лесюк забирає диск в інтернет-центрі міста Борщів на Тернопільщині. Додасть його як доказ до судового позову, в якому оскаржуватиме штраф, виписаний напередодні поліцейськими біля Коломиї Івано-Франківської області.

На диск попросив переписати відео, яке знімав на телефон під час розмови з правоохоронцями, каже Володимир:

– Повертався додому з батьками з відпочинку в Карпатах. Заблукав. На дорозі побачив автомобіль поліції. Попросив про допомогу. Натомість патрульні обійшли кілька разів мою машину й попросили документи. Виписали штраф, бо не горіла лампочка в передній лівій фарі. Потім попросили страховку. Вона в мене перевіряється через інтернет. Та вони відмовились це робити. Мовляв, тут мережа не ловить. Не захотіли представлятися. Вручили бланк на 425 гривень штрафу й поїхали. Навіть дороги не показали. Я ще годину блукав Коломиєю. Судитимуся.

  Вищий антикорупційний суд запрацював в Україні з 5 вересня. 38 суддів пройшли конкурс, відбір тривав сім місяців. Розглядатимуть корупційні справи українських високопосадовців. У перший день роботи до суду надійшло 14 клопотань. ”Корупціонер відрізняється від жебрака тим, що грошей не просить, а вимагає”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Вищий антикорупційний суд запрацював в Україні з 5 вересня. 38 суддів пройшли конкурс, відбір тривав сім місяців. Розглядатимуть корупційні справи українських високопосадовців. У перший день роботи до суду надійшло 14 клопотань. ”Корупціонер відрізняється від жебрака тим, що грошей не просить, а вимагає”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"В Україні формується "суперпрезидентська республіка" – форма правління, за якою влада зосереджена у президента й підконтрольних йому інституцій. Така республіка є однією з форм авторитаризму. Деінде в подібних країнах вдавалося проводити вдалу модернізацію, але лише в перші роки встановлення такого правління. Далі система загнивала і працювала на самозбереження. Або сповзала до тоталітаризму", –

Сергій ГРАБОВСЬКИЙ, публіцист

"Нова влада вже проголосила, що переглядатимуть закони про мову й декомунізацію. І на першому засіданні парламенту серед півтори сотні законопроектів був і "про мову в Україні". Хочеться хоч одним оком на нього глянути. Бо є ризик вийти в недалекому майбутньому на відкритий протест на захист української і почути у відповідь пихате: "Чего вы орете?" –

Олександр ІРВАНЕЦЬ, письменник

444 житлові будинки, що постраждали від обстрілів, відновили на Донбасі з початку 2019-го. За п'ять років війни пошкоджено майже 13 тис. домів. Відремонтовано – 7,5 тис.

Чоловік часто не ночував удома. Відмахувався, як дзвонила. Трубки не брав. Почали сваритися. Думала, що зраджує, і подала на розлучення. Як прийшла йому повістка до суду, то наробив скандалу. Виявилося, вночі працює на вирубці лісу. Бо хоче заробити мені на автомобіль.

Марія САВОСТІНА

Поїхала за кордон на п'ять днів. Сусідка, з якою орендуємо квартиру, запросила свою подругу пожити цей час замість мене. Після повернення не знайшла вдома своїх грошей. Подумала, що вкрали. Поскандалили. Зібрала речі і виїхала. А пізніше порахувала витрати на подорож і зрозуміла, що сама ж ці кошти обміняла на валюту і взяла з собою.

Роксана ШВЕЦЬ

Дочці ніколи не робила ніяких щеплень. У 1990-х був сплеск кору, а вона не захворіла. Це ще більше переконало, що вакцинація не потрібна. Торік донька вийшла заміж і завагітніла. На п'ятому місяці підхопила кір і втратила дитину. Місяць лежала в реанімації. Поки що не зрозуміло, чи зможе далі бути матір'ю. А мене совість мучить.

Галина ПЕТРЕНКО

Із 1 листопада у Києві не продаватимуть паперових квитків у наземному транспорті. Розрахуватися за проїзд можна буде електронним квитком, або карткою киянина. На встановлення валідаторів у автобусах, тролейбусах і трамваях витратили 360 млн грн.

В Ужгородській школі №7 уперше в Україні відкрили приміщення для розведення й утримання комах. Їх роз­множують і поступово випускають на вулицю – для збільшення кількості птахів у містах.

Євросоюз вніс Україну в список держав, які мають право експортувати в Європу свіжі яблука, груші, сливи, перець, паслін, томати й баклажани. По відповідну ліцензію виробники овочів і фруктів мають звернутися в Державну інспекцію з питань захисту прав споживачів.

В Україні з літаків почали викидати м'ясні брикети для диких тварин – із вакциною від сказу. Будуть доставляти в усі ліси й поля, крім заборонених для польотів місць, кажуть у Держпродспоживслужбі.

Близько 500 жінок цьогоріч вступили у вищі військові навчальні заклади. Приймали вперше за 28 років. Загалом на військові спеціальності набрали понад 3 тис. студентів.

Путін має невичерпний обмінний фонд

Звільнення причетного до збиття малайзійського боїнга над Донбасом терориста Цемаха – одна з ланок плану капітуляції нашої держави. Росія отримає можливість уникнути міжнародної відповідальності за свої злочини.

Далі – всі забудуть про Крим, визнають його де-факто за РФ. А окуповані території Донбасу повернуть Україні на російських умовах, прописаних у Мінських угодах. Регіон отримає автономію зі своєю поліцією і судами. Зможе впливати на внутрішню та зовнішню політику. А це шлях до реального громадянського конфлікту.

Росіяни використовують заручників, щоб тиснути на Київ. Торгуються в обмін на політичні поступки. Путін має невичерпний обмінний фонд. Може отримати нових в'язнів в окупованому Криму та на Донбасі.

Михайло БАСАРАБ, політолог

Не можна ліквідовувати військову прокуратуру

Президент 29 серпня вніс до Верховної Ради законопроект про реформу Генпрокуратури. Пропонує перейменувати її на Офіс генерального прокурора. Регіональні й місцеві відділення стануть обласними й окружними. Військову прокуратуру ліквідують. Вона була відносно незалежною. Президент ліквідовує її, щоб сконцентрувати владу в руках своєї команди.

Військова прокуратура розслідувала специфічні злочини – як жорстоке поводження з полоненими. Або шукала наших солдатів, яких незаконно утримують на окупованій території. Її не можна ліквідовувати в умовах війни. Цивільна прокуратура не зможе підхопити ці розслідування, які вели впродовж п'яти років. Треба час, щоб зрозуміти її специфіку.

Можливо, команда президента планує зробити якийсь спеціалізований орган у межах Офісу генпрокурора. Але поки що говорять тільки про ліквідацію. Не пропонують альтернативи. А вона потрібна.

Олексій АРЕСТОВИЧ, військовий експерт

 

Їхала в поїзді з молодою парою. Провідник кілька разів приходив будити їх, аби не пропустили своєї станції. Проспали. Хотіли стрибати на ходу і ледь не побилися з провідником. Наступна зупинка була за годину. Серед ночі з села нічим дістатися назад. Взяла додому на ночівлю.

Оксана САВРУНЬ, 50 років

Сестра пізно ввечері чекала маршрутку на зупинці. Поряд зупинилася машина. Водійка запропонувала підвезти. Розговорилися з нею так, що при виході сестра забула сумку в салоні. У ній залишився гаманець із зарплатою, ключі й паспорт. Таксі обійшлося б дешевше.

Юлія ВИСОЦЬКА, 30 років, Львів

Сусідка хвалилася, що отримала спадщину з Німеччини. Не розуміла від кого, бо родичів там не мала. Почала розпитувати у сім'ї. Бабуся розказала, що народила дитину від німця й віддала йому. Боялася все життя зізнатися, бо в Радянському Союзі її звинуватили б у зраді.

Олена ГАВРИЛКО, 35 років, Хмельницький

На початку 2013-го взяв доларовий кредит на двокімнатну квартиру. Виплатити мав за сім років. Після Майдану і стрибка валюти грошей не вистачало. Пару місяців пропустив. Банк почав погрожувати судом. Я став думати про суїцид. Купив мотузку, заплів її у зашморг і поклав у свою шухляду. За пару днів її знайшла дружина. Довго плакала. Каже: "Із донькою не кинемо тебе, навіть якщо не буде де жити". Мотузку спалив. Кредит допомогли виплатити батьки.

Віталій, 32 роки, Дніпро

Зараз ви читаєте новину «Близько 500 жінок цьогоріч вступили у вищі військові навчальні заклади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути