Ексклюзиви
вівторок, 22 березня 2022 17:06

"69-річна мати з подругою блокують російські та білоруські фури"

Минулої середи Росію виключили з Ради Європи після 26 років членства за вторгнення в Україну

Єва Крістадо, 38 років, хімік, Детройт, США:

– Мати подзвонила, що не може придумати, як підтримати майстринь плетіння з Росії. Плете невеликі іграшки. Часто схеми купувала в росіянки. Каже, та опублікувала допис, що не хоче війни з Україною. Довелося матері пояснювати, що санкції запроваджують не просто так. Мало сидіти вдома й виступати проти війни в себе на сторінці. За бездіяльність доведеться платити. Насамперед грішми. Увесь світ трусить через кровопролиття, яке затіяв Путін. Дорожчає пальне, буде дефіцит продуктів. І це має бути відчутно передусім на батьківщині вбивць.

Автор: AP/Associated Press/East News
  Футбольні команди Франції та Англії слухають гімн перед матчем у Парижі 19 березня. На стадіоні розгорнули великий жовто-блакитний прапор із написом ”Солідарність з Україною”
Футбольні команди Франції та Англії слухають гімн перед матчем у Парижі 19 березня. На стадіоні розгорнули великий жовто-блакитний прапор із написом ”Солідарність з Україною”

Донька попросила купити таку саму ляльку й конструктор, як у неї, для дітей в Україні. Побачила оголошення про збір у церкві неподалік. Після нас прийшов дідусь. Приніс підгузки для дорослих і мазь від пролежнів. Питав, чи можна взяти під опіку родину з лежачим хворим. Я залишила свої контакти теж. Хотіли б допомагати комусь.

Зейн Чієр, 42 роки, домоправитель, Дюссельдорф, Німеччина:

– Три роки квартиру орендує росіянин. Постійно були з ним непорозуміння. Ставив машину так, що інший мешканець не міг припаркуватися. Зробив паркан біля свого балкона й не пускав туди дітей, хоча це була дитяча зона всього будинку. Сусіди мали претензії, бо міг залишити смердюче сміття на балконі.

1 березня написав у групі сусідів, що просить не приймати українських біженців, бо його 21-річний племінник із Москви загинув під Харковом. Мовляв, хоче поваги до своїх почуттів і жалоби. Називав українців невдячними. Пост був так огидно написаний, що ніхто навіть із ввічливості не поспівчував. Одну квартиру ми самі виділили для людей з України. Ще одну проплатили наші мешканці. Усюди стоять камери. Якщо спробує атакувати українців, матиме проблеми.

Соняшник посадити не вдасться

На сусідній вулиці українцям подряпали машину й написали російські матюки. За записами з'ясували, що це зробила жінка, яка переїхала з Росії 14 років тому. Працює перукаркою. Тому мене сердить, коли чую, що в усьому треба звинувачувати винятково Путіна. Подивіться, скільки автомобілів із символікою Z є в кожному європейському місті. Подивіться, скільки людей прийшли на концерт і промову Путіна. Почитайте коментарі під новинами про обстріли українських мирних міст.

Іветта Зорні, 51 рік, харчовий технолог, Будапешт, Угорщина:

– Коли дізналася, що південь України окупований, купила 10 пляшок олії. За тиждень у магазинах почалися проблеми з цим. Найімовірніше, соняшник посадити не вдасться. Восени Європу хвилюватиме не лише дороге пальне.

Хочу, щоб українці не плутали угорську владу й угорців. Моя донька возить допомогу до кордону. Там її забирають волонтери. Щоразу пакую продукти та ліки – антибіотики, знеболювальне, антисептики. Брат віддав своє військове спорядження. Купила білизну й засоби гігієни для жінок.

Анджей Смаліч, 36 років, будівельник, Краків, Польща:

– Мати поїхала до бабці. Та живе біля кордону з Білоруссю. У понеділок сестра дзвонить, щоб терміново вмикав новини. 69-річна мати з подругою блокують російські та білоруські фури. Ніколи не подумав би, що вона ще на таке здатна.

У маминій квартирі живе жінка з України з трьома дітьми. Виїздили з окупованої Бучі. 4-річна дівчинка здригається від будь-якого голосного звуку. Їхній батько залишився в Києві. Важко уявити, що переживають українські родини.

Брат дружини був волонтером у Маріуполі від молодіжної релігійної організації. Коли обстріляли театр, плакав. Ніхто зі знайомих не відповідає.

Росія програє. У цьому ніхто не сумнівається. Ми допоможемо відбудуватися і стати на ноги. Ви не самі.

Севіль Етеньє, 61 рік, вчителька, Ліон, Франція:

– Активно допомагаю біженцям. У місті приймати людей зголосилися навіть ті, хто ніколи нікого не запрошував. Моїй колезі – 81. Написала, що візьме сім'ї навіть із малими дітьми.

Просить не приймати українських біженців

Донька втратила чоловіка два роки тому через рак шлунка. Живе у Британії. У будинку прийме двох удів із п'ятьма дітьми. Вже домовилася про тимчасову роботу для них. Коли люди в містечку почули, що приїдуть українки, завалили її продуктами, одягом і іграшками.

Орландо Мартен, 43 роки, поліцейський, Кальярі, Італія:

– Їздили в Олбію, де заарештували віллу російського олігарха та друга Путіна Олексія Мордашова. Там є озброєна охорона. Але вони не протестували. Управитель навіть не міг згадати, коли востаннє Мордашов був на ній.

Італія підтримуватиме Україну чим може. Усюди українки організовують пункти збирання допомоги. Тестя доглядає жінка з Тернополя. Світлана відправила 13 автобусів дитячого харчування, ліків для діабетиків і гормональних препаратів. Кажу їй, що можу допомогти з рецептурними препаратами, але місцеві аптеки й так дають якусь кількість.

Уве Сквенн, 51 рік, механік, Нарвік, Норвегія:

– Серед ночі подзвонив власник майстерні, щоб випадково не погодилися допомогти яхті "Рагнар". Та належить росіянину Стржалковському, колишньому заступнику міністра економіки. Хоча він не входить у санкційні списки, але є близьким другом російської влади. У Нарвіку всі відмовляються заправляти її. Капітан обурюється, бо ні він, ні команда – не росіяни. Ходять під прапором Мальти. Ми не сумнівалися, що росіяни добре вміють ховати криваві гроші.

Дружина працює в дитячому садку. Зголосилася допомагати українкам, які приїжджатимуть сюди. Хоче дивитися за дітьми і вчити малюків норвезької.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"69-річна мати з подругою блокують російські та білоруські фури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути