понеділок, 31 липня 2017 18:46

Захоплення та розчарування: українці розповіли про освіту за кордоном

Захоплення та розчарування: українці розповіли про освіту за кордоном
Серед найпопулярніших країн українських абітурієнтів є Польща, Німеччина, Росія, Чехія, Італія, Іспанія, Франція, Канада і Австрія. Фото: nv.ua

За останні декілька років кількість українських студентів, які виїхали за кордон на навчання, зросла до 55-60 тис. осіб. Таку інформацію подає аналітичний центр CEDOS. Серед найпопулярніших країн українських абітурієнтів є Польща, Німеччина, Росія, Чехія, Італія, Іспанія, Франція, Канада і Австрія.

Українці, які навчаються за кордоном поділились з Gazeta.ua чим вразили іноземні університети та освітній процес.

Лілія Кутова, 25 років, навчається у Коменському університеті в Словаччині:

"40 відсотків предметів можна обирати. Найважче - в перший рік навчання через мовний бар'єр. Навчання словацькою - безкоштовне. Це правило і для своїх, й іноземців".

Ольга Трохимчук, 22 роки, закінчила Університет Сент-Луїс у Бельгії:

"Моя спеціальність - "економіка і менеджмент". Не відмічають відсутніх. Ціна за рік навчання - близько 850 євро. У неї не входить вартість підручників, їх вкрай мало".

Тетяна Мовчан, 34 роки, закінчує Університет Країни Басків у Іспанії:

"Якість навчання у Іспанії не краща, ніж в Україні. Позитивно, що частину лекцій проводять керівники підприємств галузі, програми викладання швидко змінюють під сучасні вимоги. Із недоліків - не зрозуміло, як виставляють оцінки. Відсилаєш роботу, а потім отримуєш оцінку, але без пояснення. Не зрозуміло, у чому помилки. Можливості доопрацювати роботу немає. Більшість завдань - у команді. Усім одна оцінка. Є елементи корупції - не зовсім вільно можна обирати базу практики і керівника диплому. Ці години добре оплачують, керівництво вузу дає їх здебільшого "своїм" викладачам. Більшу частину завдань студенти виконують на території університету. Якщо заходити через університетський Wi-Fi, доступ до корисних баз даних безкоштовний. Стан корпусів і обладнання різний. Є старі й неохайні, а є модерні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чому українські абітурієнти виїжджають за кордон

Діана Дехконова, 22 роки, навчається у Стамбульському університеті в Туреччині:

"Я на спеціальності "документознавство та інформаційна діяльність". Тут легше вчитися, ніж в Україні. Іспити складають лише в письмовій формі. Майже всі списують. Викладачі не відмічають відсутніх. За оцінку можна домовитися. Хоча хабарів не беруть, бо зарплата у викладачів висока"

Оксана Семенчук, 25 років, закінчила Університет Мармара в Стамбулі у Туреччині:

"Я навчалася на журналіста. У турецьких університетах відсутня усна форма сдачі іспитів. Більшість іспитів проходить в тестовій формі. На жаль в моєму університеті не було українців. На факультеті, окрім мене були ще два іноземці. Навчання турецькою, проте 30% предметів було на англійській".

Зараз ви читаєте новину «Захоплення та розчарування: українці розповіли про освіту за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути