понеділок, 31 липня 2017 18:41

Чому українські абітурієнти виїжджають за кордон

Чому українські абітурієнти виїжджають за кордон
Зараз за кордоном навчаються 55-60 тис. студентів із України Фото: СвітUA

Число українців, які навчаються в іноземних університетах, з кожним роком росте. Такий висновок зробили в аналітичному центрі CEDOS. Його фахівці постійно збирають та аналізують дані про кількість українських громадян, які навчаються у закордонних університетах.

За останні 2-3 роки значно більше українських випускників обирають для навчання інші країни. Зараз там 55-60 тис. студентів із України. Найбільш популярні серед наших земляків: Польща, Німеччина, Чехія, Канада, Нідерланди, Велика Британія, Франція.

"Тут справа не в болонській системі, на яку ми ніби-то перейшли, за європейським зразком. У нас також є і кредитно-модульна система, і академічна мобільність. Справа в іншому. По-перше, в Україні досі збереглися радянські традиції освіти, які застаріли. А по-друге, процвітає хабарництво", - говорить Gazeta.ua Заслужений вчитель України Віктор Громовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 10 найпопулярніших університетів серед абітурієнтів

За кордоном є термін "get year" між школою і університетом - коли людина рік після закінчення школи визначається з тим, ким хоче стати.

"Вони не мислять нашими стереотипами: "якщо ти закінчив школу, то в цей самий рік повинен поступити". І якщо ти не вступив, то це вже катастрофа світового масштабу. Нема оцього ажіотажу: прилаштувати дитину одразу після школи — аби-куди", - розповідає експерт.

Формат складання сесії закордоном побудували так, щоб у студента не було можливості запропоновувати хабар, а у викладача — взяти гроші за високу оцінку.

"Моя донька закінчила Рурський університет в Німеччині. Якось я поцікавився в неї, як вона склала сесію. Вона спокійно відповіла, що не знає, як. Я тоді здивувався. А вона пояснила, що написала роботу, запакувала в конверт і надіслала на перевірку. Через 2 місяці їй прийде відповідь. Розумієте? Студенти надсилають письмові роботи і не знають, кому саме; не знають, хто і де перевірятиме їх. Це повністю виключає момент корупції. Він не може виникнути, бо ти не знаєш, кому ти складаєш, ти не зустрічаєшся з тим викладачем, який перевіряє цю роботу. І навіть якби хотів — ти не дізнаєшся", - каже освітній експерт.

У європейських країнах створили всі умови для того, щоб студент гарно навчався: місця в охайних гуртожитках надають без проблем. У них також взагалі не існує такого поняття, як "виключити з університету".

"Закордоном навчаються свідомі молоді люди. Їх ніхто не жене і не підганяє. Ти навіть можеш бути вічним студентом, якщо раптом не складаєш з першого разу, або дітей народжуєш. Можеш закінчити навчання коли завгодно. І навпаки: якщо ти вчишся ретельніше, то можеш пройти курс не за 5 років, а за 3", - каже Віктор Громовий.

Термін подачі заяв на військові спеціальності подовжений. Абітурієнти можуть подати заяви на вступ до вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів вузів, військових коледжів сержантського складу до 7 серпня. Термін подовжили через збільшення обсягів прийому на навчання цих ВНЗ. Саме тому міністр оборони прийняв рішення щодо проведення додаткового прийому на навчання.

Зараз ви читаєте новину «Чому українські абітурієнти виїжджають за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути