середа, 31 жовтня 2018 12:43

Університетська гра престолів - експерти вимагають відкликати новий законопроект

Університетська гра престолів - експерти вимагають відкликати новий законопроект

Зупинити наступ ректорського феодалізму вимагають експерти Українського інституту майбутнього. Вони вважають, що депутати намагаються посилити моделі закритого доступу до керівних посад в університетах.

Роблять це за допомогою законопроекту № 9103. Його зареєстрували 19 вересня цього року. Він передбачає підвищення рівня "кваліфікаційних вимог до претендентів на посади керівників закладів вищої освіти".

Розуміючи ризики і загрози від впровадження проекту закону Інститут провів засідання. 10 жовтня провели першу публічну дискусію.

Експерти вважають, що одна з вимог "доктор плюс професор" є штучним бар'єром, який практично унеможливить участь у конкурсах на посаду керівників вузів спеціалістам і управлінцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страйк в університеті Богомольця: що треба знати

"Потенційний ректор передусім має розумітися на управлінні, міжнародній співпраці, бути обізнаним щодо бізнес-процесів у компаніях та організаціях, - говорить Едуард Рубін, директор компанії Telesens International Ltd. - Замість вимоги мати звання професора варто ввести іншу – сертифікат МВА однієї із провідних бізнес-шкіл".

"Чому на посаду ректора, окрім доктора наук і професора, ми не просимо додаткової освіти менеджера? До нашої Асоціації щороку звертаються ректори, які просять гроші на розвиток вузів. Суми у 100 мільйонів, - каже Олена Колеснікова, представник Асоціації роботодавців України. - Чому до нас не звертається менеджер із бізнес-планом з конкретною сумою. Розкаже на що витратить і що отримає. Поки такого не було. У результаті розмова між університетами і компаніями відбувається різними мовами".

Думки спікерів розділилися щодо громадянства кандидата на посаду керівника. Він має бути гпромадянином України. З одного боку це унеможливлює залучення в систему управління вузу спеціалістів світового рівня, які зарекомендували себе в університетах світового класу. З іншого боку потрібно розібратися з доступом до державної таємниці, з якою мають справу деякі провідні українські університети.

Другий раунд обговорення законопроекту і визначення кваліфікацій керівника вузу провели 17 жовтня. Обидва раунди підтвердили ризики та загрози. Експерти інституту майбутнього пропонують відкликати згаданий законопроект і залучати експертів Інституту майбутнього та інших стейкхолдерів для допомоги в розробці змін до законодавства.

16 квітня Міністерство охорони здоров'я звільнило ректора Національного медичного університету ім. Богомольця Катерину Амосову.

Зараз ви читаєте новину «Університетська гра престолів - експерти вимагають відкликати новий законопроект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі