Ексклюзиви
понеділок, 26 лютого 2018 16:41

Страйк в університеті Богомольця: що треба знати
10

Національний медичний університет імені Богомольця оголосив страйк через відсторонення ректора Катерини Амосової.

Вимагають відставки в.о. міністра Уляни Супрун і її заступників. 26 лютого університет закрили на час протестів - навчання не проводиться.

Gazeta.ua зібрала все, що стосується даної історії.

Передісторія

20 лютого МОЗ відсторонив від посади ректора Катерину Амосову. Скандал розгорівся через ліцензійний іспит "Крок" для стоматологів, який відбувся в усіх медичних вишах країни, крім НМУ.

"З усіх університетів лише національний медичний університет не сприяв і не забезпечив проведення іспиту. У зв'язку з цим ми відсторонили ректора", - заявив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

Автор: УНІАН
  Відсторонений ректор університету Катерина Амосова
Відсторонений ректор університету Катерина Амосова

Іспит "Крок" здають студенти, які провчились половину навчального курсу. В разі невдачі — їх відраховують. Міністерство звинувачує в зриві екзамену ректора та підозрює корупцію в медуніверситеті.

Катерина Амосова — донька академіка НАН України Миколи Амосова. Від 1990 року — завідувачка кафедри госпітальної терапії № 1 Національного медичного університету імені Богомольця. Обрана на посаду ректора НМУ 2014 року після Революції гідності.

"Ми не могли в законний спосіб замовити послуги Центру тестування, адже кошторис університету на той час іще не затвердили, а цінова пропозиція становила майже 1,4 мільйона гривень. Закупівлі на таку суму, згідно з чинним законодавством, мають проходити обов'язкову процедуру тендеру з кількома учасниками", - пояснила свої дії ректор Катерина Амосова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відсторонили ректора Національного медуніверситету

Виконувати обов'язки ректора на час роботи комісії МОЗ призначили завідувача кафедри хірургії №1 Михайла Захараша. У відповідь 20 активістів студентського самоврядування заблокували вхід до ректорату, щоб не пустити його.

Страйк

Страйк в університеті оголосили з понеділка, 26 лютого. Зачинили всі корпуси університету, окрім фізико-хімічного корпусу, де розміщено страйковий комітет. Входи до будівель замотали ланцюгами. Також відкриті приміщення клінік, де лікуються пацієнти.

Учасники страйку в університеті Богомольця
Фото: Громадське
Зачинені корпуси Національного медичного університету імені О. Богомольця
Учасники страйку в університеті Богомольця
Учасники страйку в університеті Богомольця
Переписка студентів-медиків з міністром МОЗ

Страйком вимагає від президента негайно втрутитися в ситуацію, від голови Верховної Ради та прем'єр-міністра – негайно створити комісію із розслідування зловживань керівництвом МОЗ та на час такого розслідування усунути від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я Уляну Супрун та відсторонити від виконання своїх обов'язків її заступників.

Вони також вимагають від Уляни Супрун скасувати наказ про відсторонення ректора Катерини Амосової та призначенння в.о. ректора університету.

Остання вимога - негайно забезпечити проведення інтегрованого ліцензованого іспиту "КРОК1.Стоматологія", через який почався скандал.

Катерина Амосова — донька академіка НАН України Миколи Амосова. Від 1990 року — завідувачка кафедри госпітальної терапії № 1 Національного медичного університету імені Богомольця. Обрана на посаду ректора НМУ у 2014 роцi після Революції гідності

Реакція відомства Супрун

В Міністерство охорони здоров'я закликали студентів і викладаів не реагувати на провокації і маніпуляції керівництва НМУ і не зривати навчальний процес.

"МОЗ України з повагою ставиться до принципу університетської автономії і праву на мирні зібрання. У той самий час зазначаємо, що основне завдання медичного університету - підготувати кваліфікованого лікаря, адже від його знань і умінь буде залежати здоров'я і життя пацієнтів. Наголошуємо на необхідності продовження навчання і підготовки до ліцензійних інтегрованих іспитів, адже, згідно з графіком їх проведення, 27 березня має відбутися "КРОК 3" для лікарів-інтернів", - сказано в заяві МОЗ.

В.о міністра Уляна Супрун взагалі назвала дії саботажем.

"Це не страйк студентів і викладачів - це саботаж деяких членів адміністрації і деканів НМУ. Прошу не плутати два кардинально різні явища - самоорганізований студентський рух і спущену зверху ініціативу зриву навчального процесу, у заручниках якої опинилися тисячі майбутніх лікарів. Проблема не в комісії МОЗУ, яка мала здійснити елементарну перевірку документації, а в страху втратити безмежну владу і нездорове уявлення про межі власних повноважень керівництвом НМУ", - написала вона у себе на Facebook.

Показала кілька скріншотів з перепискою студентів-медиків.

Автор: facebook.com/ulanasuprun/
  Переписка студентів-медиків з міністром МОЗ
Переписка студентів-медиків з міністром МОЗ
Автор: facebook.com/ulanasuprun/
  Переписка студентів-медиків з міністром МОЗ
Переписка студентів-медиків з міністром МОЗ

Реакція на страйк студентів

Деякі студенти не погоджуються з позицією страйкому і зазначають, що примусове припинення навчання є "нав'язаним".

"Моя позиція різко негативна, адже це не страйк, а саботаж навчального процесу. Ніхто не запитував думки студентів та колективу — усе вирішили декани, наскільки мені відомо, то всі та студпарламент, обраний торік з численними порушеннями і досі не переобраний", — каже студентка Ксенія Михайлюк, 6 курс.

Ще більше реакцій під заявою про страйк на сторінці Facebook університету. Створили навіть хештег #янестрайкую

Реакція соцмереж

Скандали навколо університету

Університет Богомольця виявився замішаний у скандал із самогубством 19-річної студентки з Туркменістану Мукаддас Насирлаєвої. 30 січня вона стрибнула з мосту в Дніпро. Прокуратура Києва відкрила справу за фактом доведення до самогубства. В університеті заявили, що студентку виключили ще в кінці минулого року через порушення міграційного законодавства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє студентів зникли безвісти

За останній місяць це другий випадок зникнення студента медичного університету. Шестикурсника 25-річного Дмитра Витищенка з села Ісайки Богуславського району на Київщині розшукують від 4 січня. Підробляв фельдшером на станції швидкої допомоги. Вийшов із гуртожитку, де мешкає з дружиною Аллою, близько 15:40 — і зник.

Зараз ви читаєте новину «Страйк в університеті Богомольця: що треба знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути