Ексклюзиви
вівторок, 23 січня 2018 14:55

Ректори вузів попросили генпрокурора захистити НМУ імені Богомольця від нападок

Ректори провідних вищих навчальних закладів України висловили свою солідарність і підтримку керівництву Національного медичного університету імені Богомольця на чолі з Катериною Амосовою. Про це йдеться в тексті відкритого листа на ім'я генерального прокурора України Ю. Луценка, підписаного головою Ради ректорів Київського міжвишівського центру професором Петром Куліковим і керівниками провідних українських ВНЗ, копію якого мають "Українські новини". Серед підписантів - професор Леонід Губерський, професор Станіслав Ніколаєнко і професор Микола Дмитренко.

  Керівники провідних вишів України звернулися до Генпрокурора за захистом від протиправних дій щодо НМУ імені Богомольця
Керівники провідних вишів України звернулися до Генпрокурора за захистом від протиправних дій щодо НМУ імені Богомольця
  Керівники провідних вишів України звернулися до Генпрокурора за захистом від протиправних дій щодо НМУ імені Богомольця
Керівники провідних вишів України звернулися до Генпрокурора за захистом від протиправних дій щодо НМУ імені Богомольця

Ректори особливо підкреслюють, що правові наслідки правопорушень стосовно ректора НМУ Катерини Амосової та її команди (хакерських атак, зламів поштових скриньок, банківських рахунків і телефонів, погроз і шантажу) так і не наступають.

"... Не можемо згадати, щоб подібний цинізм відбувався відносно будь-якого вченого, викладача або керівника ВНЗ, з сумнозвісних сталінських репресивних часів", - наголошується у відкритому листі керівників ВНЗ.

Представники академічної спільноти переконані в тому, що справжня причина зловмисних дій криється не в особі Катерини Амосової, а в її ректорській посаді.

"Катерина Миколаївна стала перших ректором медичного університету, якого вибрала спільнота на відкритих і прозорих виборах. Дочка великого батька, Миколи Амосова, прийшла на посаду з великою місією - демократичних змін, впровадження європейських стандартів якості вищої медичної освіти, підготовки компетентних лікарів по визнаним світовим програмам і протоколам. Ми бачимо, що програма змін ректора працює і дає вагомий результат", - підкреслюється в документі керівників вишів, відправленому на ім'я Юрія Луценка.

При цьому керівники вишів просять генерального прокурора України захистити від цькування не тільки відомого і шанованого вченого Катерину Амосову, а й академічну демократію Національного медичного університету ім. Богомольця, саму ідею університетської свободи, яка процвітає тільки тоді, коли працює закон.

"Якщо злочинні дії невідових "зламають" Катерину Миколаївну, одній з успішних реформ вищої медичної освіти не бути. Сьогодні університет має академічну свободу, можливість користатися цією свободою, але, на жаль, не має захисту від зазіхань зухвалих злочинців. Працювати і розвивати університет в таких умовах неможливо, не кажучи про моральність таких атак, наслідки для здоров'я обраної зловмисниками "жертви", а також зіпсований імідж університету та держави, яка має не лише спостерігати, а й діяти", - підсумували у відкритому листі до генпрокурора Юрія Луценка керівники провідних ВНЗ.

Звернення на ім'я генерального прокурора України було підписано всіма ректорами - членами Спілки ректорів вищих навчальних закладів України.

Як повідомляли "Українські Новини", опікунська рада Київського медуніверситету засудила кіберцькування Катерини Амосової.

Зараз ви читаєте новину «Ректори вузів попросили генпрокурора захистити НМУ імені Богомольця від нападок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути