Ексклюзиви
вівторок, 31 березня 2020 09:31

Українську мову і зарубіжну літературу хочуть викладати разом

Українську мову і зарубіжну літературу хочуть викладати разом
Вивчення літератури планують звести до ілюстративного матеріалу для вивчення мови. Фото: КФУ

Міністерство освіти і науки України планує об'єднати українську мову, українську та зарубіжну літератури в один предмет.

Відповідний проєкт Державного стандарту базової середньої освіти відомство оприлюднило на своєму сайті. Новий урок автори документа хочуть назвати українською мовою, повідомляє "ЛітАкцент".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли проведуть ЗНО та розпочнуть вступну кампанію, повідомили в МОН

"Націю як уявлену спільноту об'єднує не подібність форми черепа чи носа. Її згуртовує не тільки мова, а ще й колективна пам'ять, культурний спадок, ритуали, традиції, - говорить доктор філологічних наук Віра Агеєва. - Усі імперії завжди колонізували не лише територію, а й минуле, позбавляючи поневолених права розповідати власну історію. Вивчаючи нашу літературу, ми водночас розгортаємо хроніку культурного спротиву русифікації та й загалом зазіханням на все те, що й визначало нашу національну гідність".

Вилучити зі шкільної програми українську літературу – це найпевніший спосіб позбавити національно-культурної ідентичності, вважає експерт.

"Кілька років не вчити Григорія Сковороду, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку – і їхні портрети зостануться лише такими собі милими зображеннями на наших чи не найлітературніших у світі грошах, - каже Агеєва. - Більше ми нічого про них не знатимемо. Вигнати зі шкіл учителів української словесності – і справді невдовзі стане байдуже, під яким пам'ятником призначати побачення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярів почнуть вчити по телевізору

Вивчення літератури планують звести до ілюстративного матеріалу для вивчення мови.

"Методологічно зовсім безглузда пропозиція, бо класики не завжди шанували нормативну граматику. Краще вже вчити за кулінарною книжкою якоюсь. Там менше незрозумілого, - додає літературний критик. - Зараз дуже мало уваги звертають на проблему естетичного виховання. Без уміння аналізувати художній текст і отримувати насолоду від класичної поезії естетичний смак сформувати неможливо. Принаймні на такому рівні, аби людина вміла відрізнити низькопробний телесеріал від роману, нібито покладеного в основу сценарію".

У зв'язку з пандемією нового коронавірусу цьогоріч під загрозою опинилося зовнішнє незалежне оцінювання для випускників шкіл та професійних училищ, а також державна підсумкова атестація для учнів четвертих та дев'ятих класів.

Зараз ви читаєте новину «Українську мову і зарубіжну літературу хочуть викладати разом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі