середа, 24 жовтня 2018 10:17

Ударна хвиля тричі обігнула Землю: як проводили ядерні випробування у Радянському Союзі

24 жовтня 1990-го на Північному випробувальному полігоні Нова Земля Радянський Союз провів останнє ядерне випробування.

Полігон з'явився на архіпелазі у вересні 1954-го. Він отримав назву "Об'єкт-700". Місце обрали невипадково. Неподалік - незамерзаючі порти в Баренцевому морі. Крім того, населення архіпелагу було невеликим. Тому людей переселили подалі від військового об'єкта.

Автор: rg.ru
  Адміністративний центр архіпелагу Нова Земля - селище Белуші Губа
Адміністративний центр архіпелагу Нова Земля - селище Белуші Губа

За площею Нова Земля трохи більше Об'єднаних Арабських Еміратів. Полігон займав половину острова та дорівнював площі Нідерландів. На ньому створили випробувальні майданчики: Чорна Губа, Маточкин Шар і Сухий Ніс.

За роки існування полігону на Новій Землі провели 132 ядерні вибухи: 87 атмосферних, 3 підводних і 42 підземних.

Gazeta.ua підготувала ТОП-5 ядерних випробувань, які провели на Новій Землі.

1. У вересні 1955-го на Новій Землі у бухті Чорна на глибині 12 м провели перший у СРСР підводний ядерний вибух.

2. 1957-го на полігоні випробували першу радянську торпеду з ядерної боєголовкою. На східному узбережжі губи Чорної на металевій вишці провели єдиний на Новій Землі наземний вибух потужністю 32 кілотонн.

3. На полігоні у жовтні 1961-го підірвали найпотужнішу бомбу - Цар-бомбу. "Гриб" піднявся на висоту 65 км. Діаметр розійшовся на 95 км. Ударна хвиля тричі обігнула Землю. Звукова - дійшла до острова Діксон - це у 800 км від Нової Землі. Вибух термоядерної авіаційної бомби оцінили у 58 мегатонн. Це у 10 тис. разів більше, ніж у бомби, що зруйнувала Хіросіму. Через іонізуючий вплив у Європі спостерігалися перешкоди під час радіозв'язку протягом 40 хв.

4. 1969-го під час проведення 2 підземних ядерних вибухів стався викид радіоактивної хмари на висоту до 150 м. За годину після вибуху розколовся ґрунт. На поверхню вирвалися радіоактивна пара і газ. У штольні зафіксували рівень радіації в десятки тисяч рентген. 344 працівники постраждали від високого рівня радіації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 35 мільйонів американців дивилися по телевізору ядерний вибух

5. 1973-го на полігоні всередині гори Чорна провели наймасштабніші в СРСР підземні випробування. Потужність 4 зарядів - 4,2 мегатонни. Після вибуху 80 млн кубометрів гірської породи зійшли вниз лавиною.

29 серпня 1949-го на військовому полігоні у Семипалатинській області Казахстанської РСР було проведено успішний підрив першої радянської атомної бомби РДС-1. Конструкція бомби майже повністю була копією американської плтуонієвої бомби "Товстун", яку скинули на Нагасакі.

Зараз ви читаєте новину «Ударна хвиля тричі обігнула Землю: як проводили ядерні випробування у Радянському Союзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути