пʼятниця, 11 жовтня 2013 10:00

Після першого у Союзі ядерного вибуху пройшло чверть століття
24

Сьогодні, 11 жовтня, річниця першого підземного ядерного вибуху на Семипалатинському полігоні. Це місце стало першим радянським полігоном для випробувань найпотужнішої у світі зброї і його земля, незважаючи на чверть століття, протягом якого вибухів тут не було, до цих пір зберігає сліди випробувань. Нинішній стан Семипалатинського полігону відображено у фоторепортажі Григорія Беденко.

Після одного з вибухів потужністю 140 кілотонн у 1965 році на території полігону утворилося 500-метрове озеро, глибина якого сягає 80 метрів. За допомогою подібних вибухів всерйоз розглядався варіант штучного створення водойм у посушливих регіонах країни.

Всього на полігоні проведено близько п'ятисот ядерних випробувань, у ході яких було підірвано не менш 616 ядерних і термоядерних пристроїв.

Потужність вибуху, який створив озеро, порівнюється з підривом 22 тисяч вагонів з тротиллом. Після ядерного вибуху плавився навіть граніт. Річка Чаган, яка протікає тут, заражена радіоактивним тритієм приблизно на десять кілометрів, однак і в цій місцевості проживають люди. Численні вибухи сформували рельєф колись рівному степу, створивши пагорби і глибокі воронки, що виникли після підземних випробувань.

Площа Семипалатинського полігону становить 18,5 тисяч квадратних кілометрів, а площа постраждалих в результаті випробувань земель оцінюється у 304 тисячі кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «Після першого у Союзі ядерного вибуху пройшло чверть століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути