вівторок, 06 серпня 2013 13:50

Ядерна атака на Хіросіму не переконала японців капітулювати
22

Командир А.Ф. Бірч (ліворуч) нумерує бомбу під кодовою назвою «Малюк» перед вантаженням її на трейлер в будівлі Асамблеї № 1 перед кінцевим вантаженням бомби на борт бомбардувальника B-29 Superfortress "Enola Gay" на базі п'ятсот дев'ятої зведеної групи на острові Тініан біля Маріанських островів в 1945 році. Фізик доктор Рамсей (праворуч) отримає Нобелівську премію в галузі фізики в 1989 році. (U.S. National Archives)
Фото: Фото: bigpicture.ru
«Малюк» становив 3 м в довжину і важив 4000 кг, але містив всього 64 кг урану, який використовувався для провокування ланцюжка атомних реакцій і подальшого вибуху. (U.S. National Archives)
Фото, зроблене з одного з двох американських бомбардувальників п'ятсот дев'ятої зведеної групи, незабаром після 8:15, 5 серпня 1945 року, показує дим від вибуху, що піднімається над містом Хіросіма. До моменту зйомки вже стався спалах світла і спека від вогняної кулі діаметром 370 м,таі вибухова хвиля, що рухається зі швидкістю світла, швидко розсіювалися, вже заподіявши основної шкоди будівлям і людям у радіусі 3,2 км. (U.S. National Archives)
Зростаючий ядерний «гриб» над Хіросімою незабаром після 8:15, 5 серпня 1945 року. Коли порція урану в бомбі пройшла стадію розщеплення, вона миттєво була перетворена в енергію 15 кілотонн тротилу, нагрівши масивну вогненну кулю до температури 3980 градусів за Цельсієм. Нагріті до межі повітря та дим швидко піднялися в атмосфері, немов величезний міхур, піднімаючи за собою стовп диму
Японський солдат йде по пустельній місцевості в Хіросімі, у вересні 1945 року, всього через місяць після бомбардування

6 серпня 1945 США скинули атомну бомбу на японське місто Хіросіма. Щороку цього дня людство згадує цю трагедію, дуже сподіваючись, що ядерна зброя більше ніколи не буде застосована.

Атомна бомба "Малюк" стала цілковитою несподіванкою для японців - відомо, що наближення американських бомбардувальників Б-29 з землі помітили зарані. Але тривогу не оголосили і мешканців не евакуювали у сховища. Кількість жертв у Хіросімі сягнула 240 тисяч осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Хіросімі знайшли рідкісну фотографію ядерного удару 1945 року

"Малюк" не переконав японський уряд капітулювати. 9 серпня над портовим містом Нагасакі скинули другу бомбу — "Товстуна". Загинуло 70 тис. жителів. Через п'ять днів японський імператор погодився на припинення вогню.

Американський пілот Пол Тіббетс, який скинув бомбу на Хіросіму, до кінця життя вважав, що вибух сприяв встановленню миру й був однією з причин капітуляції Японії. Ніколи не каявся. Доживши до 92 років, він помер 2 листопада 2007-го.

 

Зараз ви читаєте новину «Ядерна атака на Хіросіму не переконала японців капітулювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути