середа, 11 жовтня 2017 10:49

Столичні школи можуть відмовитися від форми

Столичні школи можуть відмовитися від форми
До 1 грудня київські загальноосвітні навчальні заклади мають вирішити, чи використовуватимуть шкільну форму. Фото: 2018.pp.ua.

До 1 грудня київські загальноосвітні навчальні заклади мають вирішити, чи використовуватимуть шкільну форму. Про це йдеться у наказі столичного Департаменту освіти і науки, молоді та спорту.

Головна теза наказу: органи шкільного самоврядування повинні самостійно, колегіально обрати форму шкільного одягу.

"Не йдеться про заборону шкільної форму. Наказ дає право вибору: обрати зручний і комфортний одяг з врахуванням певних етичних обмежень. Хтось може носити шкільну форму, хтось - будь-який інший одяг. Раніше питання використання шкільної форми вирішувала лише адміністрація навчального закладу. Зараз рішення мають приймати усі учасники освітнього процесу: адміністрація, педагоги, учні та батьки. Це має бути спільне рішення щодо доцільності форми, а не чийсь наказ згори", - каже Gazeta.ua юрист громадського об'єднання "Батьки SOS" Роман Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бути всім однаковими наказували за радянських часів, а зараз часи змінилися" - 10 думок про необхідність шкільної форми

Крім того, у наказі КМДА прописали чітку вимогу до педагогів не робити зауважень дітям за їхній зовнішній вигляд.

"Так з'являється прямий захист дитячої честі і гідності від принижень через відсутність шкільної форми. Це і є та рівність громадян, яку гарантує Конституція України. Ми всі зацікавлені у вихованні вільних людей. Дуже складно виростити вільну особистість, якщо змалечку обмежувати її в одязі, свободі прийняття рішень. Вільна людина змалечку має бути вільною", - розповідає фахівець.

В Україні склали рейтинг найкращих загальноосвітніх шкіл України за підсумками зовнішнього незалежного оцінювання 2017 року. До першої десятки рейтингу потрапили 6 навчальних закладів з Києва, два навчальних заклади з Дніпра та по одному зі Львова та Івано-Франківська.

Зараз ви читаєте новину «Столичні школи можуть відмовитися від форми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі