вівторок, 10 жовтня 2017 12:04

Як виростити дитину самостійною

Як виростити дитину самостійною
"Надмірний батьківський контроль заважає розвитку дитини". Фото: fun-edu.ru

Фрази "не хочу", "не виходить", "не можу" батьки часто чують від дітей. Замість пояснити дитині і показати, як щось робити, батьки роблять все за своїх малят. Так легше, каже психолог Дмитро Карпачов.

"Дитина не народжується з умінням зав'язувати шнурки. Коли не виходить це зробити, маля кличе на допомогу когось зі старших. Вони допомагають. Але дитина росте, а шнурки так і не зав'язує самостійно. Чекає, коли хтось прийде на допомогу. Так проростає перше зерно несамостійності", - каже фахівець.

Психолог називає 4 способи виростити дитину самостійною.

1. Навчіть дитину терпінню.

Несамостійні діти вимагають, щоб їхні бажання виконували негайно. Батьки йдуть на поводу, тому дитина стає розбещеною, часто вередує. Не варто вестися на такі дитячі маніпуляції. Вчіть дитину терпінню. Ця навичка знадобиться дітям у дорослому житті.

2. Призначте дитину відповідальною за частину домашніх справ.

Дитина мусить виконувати не дуже приємну, але обов'язкову роботу. Лише після цього малюк може зайнятися власними улюбленими справами.

3. Припиніть все контролювати.

Надмірний батьківський контроль заважає розвитку дитини. Відтак варто організувати простір так, щоб дитина могла успішно щось робити самостійно.

4. Не робіть за дитину те, що вона може зробити самостійно.

Ключовий момент у розвитку самостійності - розвиток почуття відповідальності за самостійне виконання завдань. До прикладу, варто приділити час, щоб навчити дитину мити після себе посуд. Навчаючи дитя таким навичкам, батьки можуть бути впевнені, що дитина зможе жити самостійно, коли підросте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад, як видавати дитині кишенькові гроші

Зараз ви читаєте новину «Як виростити дитину самостійною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі