Ексклюзиви
пʼятниця, 31 серпня 2018 20:32

Наша школа рухається у бік фінської моделі навчання - експерт

Наша школа рухається у бік фінської моделі навчання - експерт
З 1 вересня в Україні починає діяти комплекс програм і підходів до освіти "Нова українська школа". Фото: Міносвіти

З 1 вересня в Україні починає діяти комплекс програм і підходів до освіти "Нова українська школа". Він передбачає 12-річне навчання дітей.

Початкові класи - з першого по четвертий, базова середня школа - п'ятий-дев'ятий класи та профільна середня школа - навчання в ліцеї або закладах професійної освіти - 10–12 класи.

Школам нададуть право частково формувати навчальні програми і плани. Директора обиратимуть на конкурсі. Він зможе обіймати посаду не більш як два п'ятирічних терміни поспіль. Учителі зможуть проходити сертифікацію не лише на державних курсах підвищення кваліфікації, а й в інших установах.

"Головна мета "Нової української школи" - виховати інноватора й громадянина, який сам може приймати рішення", - каже міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. - "Раніше школу вважали місцем, де дитина повинна була отримати якнайбільшу порцію знань. Зараз цього замало, бо знання увесь час примножуються. І їх можна знайти не лише у школі чи бібліотеці, а й просто вийшовши в інтернет із татового телефону. Школа мусить надати не тільки знання, а ще й уміння їх застосовувати, виробляти своє ставлення до тієї чи іншої ситуації".

Учням, які з вересня йтимуть до першого класу, не задаватимуть домашнього завдання. Це нововведення поширюється на всю початкову школу. Помарки й помилки не виправлятимуть червоною пастою. Замість табелів введуть свідоцтва досягнень. Даватимуть характеристику предметних компетентностей учня за чотирирівневою системою: "має значні успіхи", "демонструє помітний прогрес", "досягає результату з допомогою вчителя" та "ще потребує уваги і допомоги у вивченні того чи іншого предмета". З'являться ранкові зустрічі дітей і вчителів.

Перед уроками вони в неформальній атмосфері обговорюватимуть плани на день і ділитимуться тим, як пройшли їхні вихідні. Це допоможе дітям набути і поліпшити навички спілкування.

"Відсутність оцінок, табелів і збільшення спілкування полегшить життя першокласникам, знизить напруженість, зменшить стреси й "алергію" до школи", - каже Gazeta.ua освітній експерт і засновник ліцею "Гранд" Володимир Співаковський. - "Наша школа рухається у бік фінської моделі навчання. Там акцентують увагу на розвитку компетентностей дитини -того, що вона може застосувати на практиці".

Кожен першокласник у вересні безкоштовно отримає конструктор "Лего". На клас також дадуть набір, але більший. За допомогою конструктора викладачі в ігровій формі навчатимуть математиці й мові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без табелів і домашніх завдань - експерт розповіла про користь "Нової української школи"

"Ми змінили програми на­вчання і випустили нові підручники для перших класів. Оскільки кількість дітей у перших класах виросла, ми готуємо у два з половиною рази більше підручників. Частину доставлять у вересні-жовтні", - додає Гриневич. - "Уперше виставляємо всі шкільні підручники в електронній формі. Їх можна скачати на будь-який пристрій".

Більшість школярів початкових класів має з цього навчального року навчатися за одномісними партами.

"Це задумали для того, щоб легко змінювати освітній простір і діти швидко перегрупувалися для обговорення", - говорить співголова громадського об'єднання "Батьки SOS" Олена Бондаренко. - "Але на практиці виникли проблеми з цим. По-перше, наші класи побудовані за інших стандартів, нові парти займатимуть багато місця. По-друге, в багатьох школах протягом перших місяців навчання повністю не встигнуть оновити меблі. Є проблема із їхньою поставкою. Занадто великі обсяги".

Також із цього року навіть при наявності однієї дитини з особливими потребами в школі мають створити інклюзивний клас. Для кожної такої дитини у школі розроблятимуть план розвитку, а розклад складатимуть з урахуванням її особливостей.

Перед початком навчального року оприлюднили рекомендації щодо розкладу шкільних канікул на новий 2018-2019 навчальний рік. Міністерством освіти і науки рекомендує закладам освіти почати навчальний рік 1 вересня і відпускати учнів на осінні, зимові і весняні канікули.

Зараз ви читаєте новину «Наша школа рухається у бік фінської моделі навчання - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути