Ексклюзиви
четвер, 30 травня 2019 15:18

Експерт розповів, чого чекати студентам-медикам від нових іспитів

Експерт розповів, чого чекати студентам-медикам від нових іспитів
Студенти-третьокурсники складатимуть 2 нові іспити Фото:Українська правда. Життя

2019 року українські студенти-третьокурсники і випускники, які вивчають медицину, складатимуть, крім звичного тестування "КРОК", ще два нові компоненти.

Усі вони входять до Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Цьогоріч його впровадили вперше.

Так, на 3-му курсі в ЄДКІ входить "КРОК 1", Міжнародний іспит та іспит з англійської мови професійного спрямування. На випускному курсі студенти складатимуть "КРОК 2", Міжнародний іспит з основ медицини та об'єктивний структурований практичний іспит. Так, міжнародним іспитом швидше за все стане тест IFOM.

Однак, студенти-медики обурені змінами. Так, третьокурсники Тернопільського медуніверситету записали відеоролик, у якому виступили проти складання міжнародного іспиту. Вони заявляють, що він абсолютно не відповідає програмам, за якими вони навчалися 3 роки. Найбільше студентів обурює той факт, що якщо вони не складуть новий американський тест, їх виключать з університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські студенти зможуть отримувати стипендії в Польщі

- "КРОК" і IFOM є схожі. Це тестові завдання, у яких подають п'ять-вісім варіантів відповідей із них потрібно вибрати одну, яку студенти вважають правильною, - говорить асистент кафедри соціальної медицини, громадського здоров'я та медичного права Одеського Національного медичного університету Святослав Лінников. - Однак база питань для "КРОКУ" формується вітчизняними викладачами. Кожен із них надсилає декілька своїх запитань із відповідями типу A, В, С тощо. У свою чергу IFOM готує некомерційна американська організація.

Які ще переваги має міжнародний іспит?

- Завдяки його результатам, можна оцінити рівень знань українських студентів перед студентами з Німеччини, Ізраїлю чи США. Однак у більшості країн іспит є добровільним. Тести "КРОК" студенти просто заучують з попередніх років, адже вони повторюються. Завдання IFOM ніде не можна знайти, навіть за попередні роки. Єдине, можна безкоштовно глянути на двадцять прикладів таких тестів, щоб зрозуміти їхню структуру на сайті IFOM. Результати іспиту визнають у всьому світі.

Чи можуть студенти, які не готувалися до міжнародного іспиту скласти його вдало?

- Все залежить від того, яку базу знань отримав студент у своєму вузі. Якщо людина читала міжнародні підручники, вивчала міжнародну доказову базу та інші ресурси, тоді вона повинна скласти міжнародний тест. Однак, більшість вузів навчають студентів здати саме "КРОК", а не медицині загалом.

Майбутні медики готуються до іспиту за радянськими підручниками 70-80-х років.

Як відрізняються питання у "КРОК" і міжнародному іспиті?

- Наприклад, питання у "КРОК" звучатиме: "У чоловіка підвищений рівень гормонів, про що це може свідчити?". Є варіанти відповідей: головний біль, запаморочення, інфаркт міокарда і пухлина яєчок.

Проте питання на дуже схожу тематику в американському іспиті виглядатиме так: "Чоловік випадково справив потребу на тест своєї жінки і результат був позитивний. Ким працює цей чоловік?" Людина одразу ж усвідомлює, що у нього пухлина яєчок. І студентові потрібно зрозуміти, що чоловік працює не машиністом чи менеджером в офісі, а на хімічному заводі з несприятливими умовами. Можна помітити, що такі питання є значно грунтовнішими і являють собою міні-історію.

Чи зміниться програма навчання для студентів-медиків через нові іспити?

- Міністерство охорони здоров'я дає свободу всім вузам, що стосується програми, за якою студенти навчатимуться. Є рекомендовані підручники, однак вони не обов'язкові. Таким чином, студенти мають право узгоджувати з університетами і обирати саме ті книги, які є найкращими. Вони можуть бути навіть на інших мовах. Як результат, можна підібрати таку програму, яка ще з першого курсу готуватиме студентів-медиків до міжнародного та інших тестів, що проводитимуть і надалі.

В Ужгородському національному університеті, медичний факультет взяв програму швейцарських університетів і "підганяє" її під українську тематику - від годин навчання до тем.

Як чинити студентам, які не готові до міжнародного іспиту?

- Це ситуація є дуже складною. З одного боку прикро за студентів, яких узагалі не готували до таких іспитів. До прикладу в міжнародних тестах є питання про комунікацію з пацієнтами. Проте деякі українські студенти-медики її не вивчали. Так, в Одеському національному медичному університеті такого предмету взагалі немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, хто може здавати ЗНО на додатковій сесії

З другого боку, їх попереджали про те, що міжнародний іспит стане обов'язковим. Це стало зрозуміло, ще коли проводили пробне тестування торік. Однак, і студенти, і викладачі поставилися до цього недбало. На жаль, замість того, щоб готуватися, усі сподівалися, що його скасують.

Чи мають студенти будь-який досвід у написанні міжнародного тесту?

- Чотирнадцятого березня цього року, студенти четверто курсу спеціальності "Медицина" складали тест IFOM. Вони писали сто шістдесят питань протягом чотирьох годин. Попри те, що буклет із завданнями в університеті не залишалися, кожен студент міг розповісти третьокурсникам хоча б кілька питань, які вони запам'ятали. Така практика є доволі поширеною. Незважаючи на це, у мене є побоювання, що багатьом студентам через недостатню підготовку не вдастся скласти іспити.

IFOM - Міжнародний іспит з основ медицини у форматі тесту, який розробила та перевіряє Національна рада медичних екзаменаторів США. Вона є однією з найавторитетніших у світі атестаційних агенцій.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чого чекати студентам-медикам від нових іспитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі