Ексклюзиви
вівторок, 04 лютого 2020 18:28

Експерт поділилася способами, як швидко вивчити англійську мову

Автор: Drive2
  Для того, щоб вільно спілкуватися англійською мовою потрібен рівень В1
Для того, щоб вільно спілкуватися англійською мовою потрібен рівень В1
В Україні лише 18% громадян володіють англійською на середньому рівні.

Якщо людина прагне спілкуватися на побутовому рівні, то їй достатньо знати близько двох-трьох тисяч англійських слів і пам'ятати часто вживані фрази. Це досягається за місяць інтенсивного навчання. Однак для того щоб вільно спілкуватися навіть із носіями мови, потрібен рівень В1. З нуля його важко досягти за менш ніж рік навчання, - говорить викладач англійської мови у львівському ліцеї "Галицький" Анна Позняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців не володіють англійською

Який найпростіший спосіб вивчити мову?

Потрібно зануритись у це мовне середовище. Найкраще - поїхати в країну, де жителі спілкуються англійською. Якщо такої можливості немає, то потрібно максимально себе нею оточити. Тобто слухати музику, читати книги чи дивитися фільми англійською.

Як їх правильно обрати?

У піснях надзвичайно важливо вирізняти слова і намагатися їх самотужки перекласти. Якщо це не вдається, то шукати в інтернеті переклад цілої пісні, а не лише конкретного слова. Бо воно може мати інше значення. При перегляді фільму людина найчастіше усвідомлює його сюжет. А конкретні репліки акторів їй зрозуміти складно.

Англійські книги буває складно читати, адже кожен автор має власний, не завжди зрозумілий стиль.

Особливо непросто це може виявитись для холериків. Їхня емоційність та певна нетерплячість можуть відбити будь-яке бажання вчити мову надалі, якщо вони не розумітимуть прочитаного.

Які є ще способи опанувати англійську?

Для мене ідеальним варіантом вивчення англійської є перегляд відео з конференції TED Talks. Щороку на ній виступають талановиті діти та дорослі, які досягли висот у певній галузі та вже мають чималі здобутки. Тематика виступів різноманітна, починаючи від біологічних процесів у людському мозку, закінчуючи філософськими темами. Відео невеликі, в середньому по 10 хв. Також вони мають субтитри. А спікери розмовляють дуже чітко та повільно.

Як правильно навчатися за допомогою цих відео?

Своїм учням я завжди рекомендую спершу уважно подивитися вподобане відео англійською мовою. Потім увімкнути англійські титри і послухати ролик ще раз. Перший раз не завжди встигаєш вловити всі слова, а підписи цьому допомагають. Якщо в них залишаються питання, то можна подивитися втретє, але вже з українськими титрами. В кінці обов'язково потрібно ще раз переглянути звичайне відео без перекладу.

За такою методикою моя учениця, якій не вдавалося сприймати англійську мову на слух, зуміла скласти цю частину на зовнішньому незалежному оцінюванні без жодних помилок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З чого почати вивчати англійську мову: рекомендації від школи ESL

Як знайти мовного носія?

Зробити це нескладно. Можна написати такій людину в соціальній мережі. Запропонувати навчити її української мови за те, що вона спілкуватиметься з вами англійською. У Facebook є чимало груп з однодумцями, які збираються і спілкуються між собою або навчаються іноземної мови.

Як покращити свою англійську під час поїздки за кордон?

Варто скористатися каучсерфингом. Це мережа, в якій учасники безкоштовно надають під час подорожі місце для ночівлі, можуть провести екскурсію чи запропонувати інші розваги. Українці також можуть приймати іноземців та спілкуватися і навіть жити з ними якийсь час.

Яке навчання краще -індивідуальне чи в групі?

Якщо людина хоче підтягнути один з аспектів - граматику чи виконання тестів, - то їй краще навчатися індивідуально. Варіант із групою підходить для тих, хто бажає покращити спілкування. Найкраще, щоб у ній були від двох до трьох осіб. Тоді викладач зможе приділяти достатньо уваги кожному з учнів.

Як часто потрібно відвідувати курси, щоб вивчити мову?

Щоб вивчити цілий рівень та перейти на інший потрібно займатися не менше трьох разів на тиждень, упродовж шести і більше місяців. Менший період не надто допоможе. Онлайн-курси не такі дієві. Під час їх виконання людина часто відволікається, бо знає, що завжди може повернутися до них чи знову переглянути відео. Під час звичайних навпаки концентрується, бо навряд зможе пройти одну тему двічі.

Що важливіше в англійській мові - граматика, письмо чи мовлення?

Багато курсів пропонують навчити розмовляти англійською мовою за один або два місяці. Проте це практично неможливо. Вивчення іноземної мови можна порівняти з тим, як новонароджена дитина вчиться говорити. Вона теж із нуля вивчає мову і не робить цього вже в перші місяці життя. В середньому це починає відбуватися через рік.

Перший час малюк лише слухає та сприймає інформацію. Так і в англійській мові найважливішим і найважчим є слухання та мовлення. З першого починається база будь-якої мови. Читанню і письму навчитися простіше.

Граматикою нехтувати ніяк не можна, але без неї більш-менш можна зрозуміти людину.

Як допоможе життя в країні, де англійська мова є основною?

Це потрібно для того, щоб не лише вільно говорити англійською, але й розуміти їхні жарти та певну мовну специфіку. Особисто я українка, але вільно спілкуюся польською мовою. Наша спільнота в Україні говорить на звичайний мобільний телефон - "телєфон". Але польською мобільний телефон означає "комурковий телєфон". Коли я скажу просто "телєфон", то поляк мене зрозуміє, однак він усвідомить і те, що я не місцева. Такі нюанси є й в англійській мові, і їх важко визначити й виправити, якщо не мати поруч мовних носіїв.

Які найпоширеніші помилки допускають українці під час вивчення мови?

Найчастіше - це страх допустити цю помилку. Через цей страх люди не практикуються, як наслідок - немає прогресу. Своїм новим учням я завжди говорю одну фразу: "Краще говорити з помилками, ніж не говорити зовсім".

Українцям завжди приємно, коли іноземець намагається говорити, навіть не зовсім правильно, однак нашою мовою. Ми таку людину не висміємо, а навпаки їй допоможемо. Аналогічна ситуація і в інших країнах. Це вкотре доводить, що варто пробувати говорити англійською і якомога більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким спеціалістам не обійтися без англійської мови

Чи є якісь прості правила, що допоможуть опанувати англійську швидше і легше?

Так. Наприклад, можна вивчати одразу споріднені або спільнокореневі слова. Для візуалів рекомендую виписувати невідомі слова або фрази на стікери і клеїти їх у ті місця, поруч з якими людина проводить час. Наприклад, на дзеркало у ванні, холодильник або на стіну поруч із комп'ютером. Аудіал може записувати слова на диктофон і потім прослуховувати. Паралельно з цим людина може прогулюватися або кудись їхати в громадському транспорті, загалом мінімально відволікатися на інші чинники.

Які ще?

Хорошим варіантом є заучування текстів із великою кількістю сталих фраз. Потім можна самостійно створити словник, виписувати їх туди і регулярно повторювати. Особисто я скачала собі словники на телефон. У них можна не лише слово, а й знову ж таки перекладати і слухати цілі фрази і речення. Дієвими є й додатки з вивчення англійської мови, наприклад Duolingo. Вони містять велику кількість вправ із лексики та граматики. Підходять для різних рівнів знань.

Які є рівні англійської мови?

Найнижчим є А1. Знаючи його, людині ще складно зв'язати слова у речення, у неї невеликий словниковий запас і практично немає фразових структур. Потім іде А2. Людина починає з помилками, але розповідати про себе, може підтримати примітивні розмови, прочитати певні фрази чи речення і навіть за шаблоном написати ділового листа.

З рівнем В1 можна дивитися фільми і читати сучасну оригінальну літературу.

Людина знає граматику і може самостійно визначити свої помилки.

Які рівні вважаються високими?

В2 дає змогу читати складні класичні твори, наприклад Шекспіра, вільно писати і розмовляти на практично будь-які теми. Людина знає всю граматику і може без проблем навчати англійської дітей початкових класів.

С1 і С2 - рівні носіїв мови. Вони дають можливість викладати, легко розуміти іронію чи сарказм. Людина починає думати англійською мовою, знає ідіоми та прислів'я і може навіть писати дисертації.

За рівнем володіння англійською мовою Україна посідає 43-тє місце з 88 країн, йдеться у результатах дослідження міжнародної освітньої компанії EF English First. Наша країна посіла передостаннє місце в категорії з "помірним" рівнем знань англійської мови. Росія і Білорусь перебувають вище за Україну. Однією з кращих є сусідня Польща.

Зараз ви читаєте новину «Експерт поділилася способами, як швидко вивчити англійську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути