четвер, 02 листопада 2017 16:49

Додаткові бали під час вступу: коефіцієнти нарахують по-новому

Додаткові бали під час вступу: коефіцієнти нарахують по-новому
У 2018-му регіональний коефіцієнт (1) зберегли для вузів столиці.  Фото: nv.ua

У вступній кампанії 2018-го Міністерство освіти і науки зберегло регіональний, сільський та галузевий коефіцієнти. Утім їхні величини змінили.

Нововведення регулюють Умови прийому на навчання до вузів наступного року.

Коефіцієнти вперше ввели у нинішній вступній кампанії. Приймальні комісії до них не були готові. Тому багато абітурієнтів мали проблеми: комусь додаткових балів не дали, а комусь нарахували помилково.

В Умовах прийому до вузів на наступний рік увійшло чимало правок громадськості, але врахували не всі помилки, кажуть фахівці. Так, найбільший коефіцієнт - сільський - при вступі на аграрні спеціальності становитиме 1,05.

"Цей коефіцієнт не виправданий. Ніяких преференцій для аграрних спеціальностей не має бути. Лобісти цього коефіцієнту заявляли, що саме випускники цих спеціальностей потім працюватимуть у селі. На превеликий жаль, ми не маємо системи моніторингу працевлаштування випускників цих вузів. Тому даних, що ця аргументація відповідає дійсності, немає", - розповідає Gazeta.ua фахівець аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінилися умови вступу до вузів

Новий регіональний коефіцієнт розробили на основі даних про міграцію абітурієнтів між областями. Вищі коефіцієнти дали в ті регіони, де відтік випускників школи був найбільший. Великі студентські міста отримали менші.

"У вузах Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської областей коефіцієнт збільшили до 1,04. Ці дев'ять областей мають найбільший відтік абітурієнтів. В інших - 1,02", - каже фахівець.

Галузевий коефіцієнт становитиме 1,02. З наступного року він поширюватиметься на заяви як з першою, так і з другою пріоритетністю.

Нинішнього року під час вступної кампанії Міністерство освіти і науки вперше запровадило систему коефіцієнтів: сільський, галузевий та регіональний. Утім вони не покращили якість набору абітурієнтів. Не всі випускники шкіл змогли ними скористатись, заявили фахівець центру CEDOS. Аналітики цього центру провели експрес-аналіз цьогорічного вступу.

Зараз ви читаєте новину «Додаткові бали під час вступу: коефіцієнти нарахують по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути