пʼятниця, 23 лютого 2018 16:32

Чим корисна неформальна освіта

Чим корисна неформальна освіта
Кожен третій українець змінює професію після закінчення вузу. Фото: americandatabank.com

22% випускників українських шкіл обирають ту чи іншу спеціальність у вузі, бо так їм порадили батьки. Часто через такий необдуманий вибір студенти залишають університет або переводяться на іншу спеціальність.

У європейських країнах та Сполучених Штатах випускники шкіл роблять паузу перед вступом. За цей час відвідують різні тренінги або влаштовуються на роботу, щоб віднайти себе і правильно обрати майбутню професію. Український аналог gap year – Академія Лідерства.

19-річна львів'янка Леся Кравчук, щоб вступити до Академії, взяла у вузі академічну відпустку. Попри заборони батьків дівчина перервала навчання на 10 місяців.

"Найбільшим викликом для мене стало спілкування з великою кількістю людей. 40 студентів, з якими потрібно цілодобово жити, навчатися, реалізовувати спільні проекти, викликали у мене страх. Завдяки лекціям та підтримці менторів, я змогла подолати свої найбільші страхи: спілкуватися з людьми і помилятися", - розповідає дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба виховувати особистостей, а не носіїв знань" - експерт

Після закінчення навчання в Українській Академії Лідерства дівчинка відновила навчання у ЛНУ ім. Франка. Вона також почала проектом жіночого лідерства Girl Leadership camp.

"Цей проект – моя найбільша перемога. Існує багато стереотипів про жінок: вони слабкі, народжені для кухні та виховання дітей, не можуть займати керівні посади. Мій досвід в Академії надихнув мене на створення літнього табору для дівчат віком 12-15 років. Його мета – допомогти дівчатам зруйнувати ці стереотипи, повірити в себе та дати поштовх до самореалізації. Ми побудували навчання на цінностях, які перегукуються з цінностями УАЛ: бути сильною, бути мудрою, бути вільною, бути щасливою, бути люблячою. Перший 7–денний табір ми реалізували минулого літа в Ужгороді", - каже Леся Кравчук.

Кожен третій українець змінює професію після закінчення вузу. Випускники шкіл підлаштовуються під обставини та йдуть працювати не за фахом. Або перенавчаються на інших спеціальностях.Втім є підлітки, які роблять паузу перед вступом до університету, щоб зрозуміти своє призначення.

Зараз ви читаєте новину «Чим корисна неформальна освіта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути