вівторок, 02 серпня 2016 11:23

Яке оточення найбільше розвиває дитину

Автор: Тарас Подолян
  Марина Романенко, дитячий психолог
Марина Романенко, дитячий психолог

Жага до спілкування у дітей є фізіологічною особливістю з 4-х років. Про це відзначає Марина Романенко, дитячий психолог та власник мережі центрів раннього розвитку "Перша дитяча академія". Вона вважає, що навчання в маленьких групах шкодить розвитку дітей.

"Важливо, аби спілкування дітей проходило не лише серед ровесників. Це мають бути різні вікові категорії. Різний вік дітей – це природнє життєве середовище. Так буде й на роботі", - каже психолог.

На її думку, присутність старших за віком дітей дає поштовх для швидкого зростання.

"Коли у сім'ї двоє-троє дітей, всі вони теж різного віку, граються разом. Їх же не ізолюють одне від одного. Також важливо, щоб дітей було багато. Чим більше їх, тим більше характерів і моделей поведінки побачить ваш малюк. Тобто раніше навчиться прогнозувати ситуації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найщасливіші діти в уважних батьків — психолог

Більшість сучасних батьків ведуться на моду навчати дітей у маленьких групах дитсадків або шкіл. Однак вихователь центру раннього розвитку заперечує користь такої моделі навчання.

"Нещодавно я читала відгук про відомий у Києві садочок. І там написано, на їхню думку, величезний плюс - для різного віку дітей передбачені різні приміщення. То може на іншу планету відправимо 3-річних, щоб вони не бачили, як живуть на рік старші", - каже психолог.

Одним із недоліків малих груп є відсутність вибору, зокрема друзів. На думку експерта, створення наближених до дорослого життя умов для спілкування у таких групах майже неможливе.

"У малій групі неможливо створити багато життєвих ситуацій. Всі діти захворіли – оточують тільки багато дорослих. Там може не бути людей, які сподобаються, не сподобаються, а по життю потім доводиться йти без знання базових ситуацій, бо вони не відпрацьовані. Чому можуть навчити 20 дітей однорічного віку один одного? - Нічому. Хіба що плакати. Але якщо в групі діти різного віку, молодші дивляться за старшими, спостерігають за ними. У них є можливість інтегруватися в реальне життя, в реальні стосунки", - наголошує Марина Романенко.

Читайте більше про те, як виховати дитину-генія у наступному номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Яке оточення найбільше розвиває дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути