вівторок, 13 березня 2018 07:09

15 правил виховання дітей від педагога Антона Макаренка
6

Автор: фото wikimedia.org
  Антон Макаренко керував колонією для безпритульних і неповнолітніх правопорушників
Антон Макаренко керував колонією для безпритульних і неповнолітніх правопорушників

Цього дня, 130 років тому, народився педагог та засновник унікальної системи дитячо-підліткового виховання Антон Макаренко.

Він родом із міста Білопілля Сумської області. Батько був малярем у вагонних залізничних майстернях. Після переїзду сім'ї у Крюків, Макаренко починає вчитися у Кременчуцькому чотирикласному училищі. Закінчує його у 1904 році на "відмінно". Стає слухачем в цьому ж училищі однорічних курсів для майбутніх педагогів.
1 вересня 1905 року 17-річний Антон Семенович стає вчителем російської мови, малювання і креслення у Крюківському двокласному залізничному училищі. У серпні 1912 - липні 1917 року навчається у вчительському інституті в Полтаві, який закінчує із золотою медаллю. Після цього працює викладачем у Полтаві та Крюкові.
У вересні 1920-го 32-річний Антон Макаренко приймає пропозицію Полтавського відділу народної освіти організувати і очолити колонію для безпритульних і неповнолітніх правопорушників у селі Ковалівка Полтавського району. До літа 1925-го в колонії було 140 вихованців - 130 хлопчиків і 10 дівчаток.
Влітку 1927 року Макаренко почав працювати в новоорганізованій Харківській трудовій комуні. 1 липня 1935-го його призначили на посаду помічника начальника відділу трудових колоній та трудкомун народного комісаріату внутрішніх справ УРСР. В жовтні 1936-го Антон Семенович залишає роботу у відділі та працює консультантом на громадських засадах в колонії в Броварах, що поблизу Києва. У 1937 році переїздить до Москви.

Антон Макаренко керував колонією для безпритульних і неповнолітніх правопорушників
Фото: bigmir.net
Антон Макаренко керував колонією для безпритульних і неповнолітніх правопорушників
Антон Макаренко керував колонією для безпритульних і неповнолітніх правопорушників
Антон Макаренко керував колонією для безпритульних і неповнолітніх правопорушників
Антон Макаренко керував колонією для безпритульних і неповнолітніх правопорушників

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На що варто подивитися дорогою до Полтави

Макаренко розробляв теорію і методику виховання в колективі, теорію сімейного виховання. Написав книги "Педагогічна поема", Прапори на баштах" та "Книга для батьків".

Макаренко раптово помер 1 квітня 1939 року в приміському потязі на станції Голіцино. Похований на Новодівочому цвинтарі у Москві.

На честь Антона Макаренка назвали астероїд. Також його ім'я мають навчальні заклади у Києві, Харкові, Сумах, Львові.

Gazeta.ua пропонує найяскравіші думки педагога.

Велика воля - це не тільки вміння чогось побажати і домогтися, але вміння змусити себе і відмовитися від чогось, коли це потрібно. Воля - це не просто бажання і його задоволення, а це бажання і відмова.

В хорошій сім'ї покарань ніколи не буває - це найправильніший шлях сімейного виховання.

Ваша власна поведінка - сама вирішальна річ. Не думайте, що ви виховуєте дитину тільки тоді, коли з нею розмовляєте, або повчаєте, або наказуєте. Ви виховуєте її в кожен момент вашого життя, навіть тоді, коли вас немає вдома.

Наші діти - це наша старість. Правильне виховання - це наша щаслива старість

Дівчину треба вчити, щоб вона навіть приємних їй молодих людей зустрічала з деяким перцем.

Якою буде людина, головним чином залежить від того, якою ви її зробите до п'ятого року життя. Якщо ви її до п'яти років не виховуєте як потрібно, потім доведеться перевиховувати.

Для виховання потрібно не багато часу, а розумне використання обмеженого часу.

Наші діти - це наша старість. Правильне виховання - це наша щаслива старість, погане виховання - це наше майбутнє горе, сльози, вина перед іншими людьми, перед усією країною.

Якщо з людини не вимагати багато, то від неї і не отримаєш багато.

Скільки б не створювали правильних уявлень про те, що потрібно робити, але якщо ви не виховуєте звички долати тривалі труднощі, я маю право сказати, що ви нічого не виховали.

Хочете розбестити душу вашої дитини? Тоді ні в чому їй не відмовляйте

Якщо я буду так робити, щоб всі інші були щасливі, тоді і я буду щасливий.

Хочете розбестити душу вашої дитини? Тоді ні в чому їй не відмовляйте. І з часом ви зрозумієте, що ростите не людину, а криве дерево.

Навчити людину бути щасливою не можна, але виховати так, щоб вона була щасливою, можна.

Людину потрібно не ліпити, а кувати... створити такий ланцюг вправ, труднощів, які треба долати і завдяки яким виходить хороша людина.

Людину потрібно не ліпити, а кувати

Відмовитися від ризику - означає відмовитися від творчості.

Батьківське вимога до себе, батьківська пошана до своєї сім'ї, батьківський контроль над кожним своїм кроком - ось перший і найголовніший метод виховання.

Антон Макаренко часто закохувався, за спогадами брата. Найдовше його захоплення — попадя Єлизавета Григорович. Вона покинула чоловіка-священика й перебралася до Макаренка. Батько до смерті не міг пробачити Антонові цього скандалу. З Єлизаветою він прожив майже 20 років. А потім розійшлися — за його ініціативи. "У неї полізли назовні атавізми старої попівської сім"ї — скнарність, скупість і дріб"язковість, — пише у книжці про брата Віталій Макаренко. — Вона завела з десяток кішок, і в нас у всіх кімнатах стояв сморід".

Зараз ви читаєте новину «15 правил виховання дітей від педагога Антона Макаренка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути