четвер, 06 жовтня 2016 15:30

12-річну школу запровадять із 2018 року

12-річну школу запровадять із 2018 року

Сьогодні в першому читанні Верховна Рада прийняла закон "Про освіту". Його підтримали 277 народних депутатів із 360 зареєстрованих.

Закон передбачає запровадження 12-річної школи з 2018 року - для початкової освіти та профільної середньої освіти. Для базової середньої освіти - з 1 вересня 2022-го. Також згідно з документом, освіту фінансуватимуть за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

"Цей закон є картою руху української освіти. Після його прийняття у другому читанні буде зрозуміло - які видатки будуть на освіту, якою є концепція освіти і який підхід використовуємо до підготовки освітніх кадрів", - каже у кулуарах Верховної Ради Лілія Гриневич, міністр освіти і науки.

Цей закон змінить зміст освіти. Він дозволяє дітям обирати форму навчання, врегульовує питання економічної діяльності закладів освіти - надасть автономію школі. Також змінює підходи і методи викладання.

"Це має бути школа, орієнтована на формування компетентностей, не лише знань, але вмінь, цінностей. Умінь критично мислити, аналізувати, користуватися інформацією для вирішення проблем. Школа має бути зорієнтована на нові результати", - говорить міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учні та батьки сприймають школу як каторгу - експерт

Законопроект також установлює, що в системі освіти діє Єдина державна електронна база з питань освіти - автоматизована система, функціями якої є збір, верифікація, оброблення, зберігання та захист інформації щодо системи освіти.

"Деякі депутати висловлюють побоювання, що цей закон буде дорогим для бюджету, особливо їх лякають видатки на введення 12-го класу у школах. Однак 12-й клас з'явиться тільки 2029-го. Тому гроші на це можна виділяти поступово невеликими сумами".

Нагадаємо, раніше у Міносвіти анонсували підвищення заробітних плат учителям. Освітня субвенція держбюджету-2017 передбачає 4,5 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «12-річну школу запровадять із 2018 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі