пʼятниця, 07 січня 2022 06:05

"Спадкоємці отримують 200–600 тисяч доларів" - Омельянчук

"Спадкоємці отримують 200–600 тисяч доларів" - Омельянчук
Юрій Омельянчук: "Часто надходять спадки з Польщі, Чехії, Німеччини, куди українці останні роки їдуть на заробітки". Фото: visnuk.com.ua

Українці часто отримують спадки за кордоном. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Юрій Омельянчук, директор компанії "Адвокат в Європі".

"У кожній країні прописано, наскільки далекі родичі можуть претендувати на майно померлого. Деякі дозволяють навіть п'ятиюрідним. Але найчастіше обмеження закінчуються на двоюрідних. Так у Канаді, наприклад. Спадок може перейти тільки до живої людини. Був випадок, коли дев'ятьом людям із українського села залишилося майно зі Сполучених Штатів. На момент смерті заповідача живими лишилося троє, із заповіту. По закону штату Нью-Йорк, спадок фактично мали отримати три родини. Але зібралися всі дев'ять сімей, домовилися і поділили майно на всіх", - зазначив він.

За його словами, найчастіше у спадок залишається нерухомість за кордоном.

"Як правило спадкоємці її продають. Буває, що отримують 200–600 тисяч доларів. Може залишитися бізнес. Люди думають: "Стану тепер багатим". Це не так. Інколи боргів у померлого більше, ніж майна. Тоді можна відмовитися від спадщини. Ця процедура популярна в поляків. Вони мають право на отримання кредитів у європейських банках. Тому делікатно підходять до питання успадкування. Бояться, що можуть отримати від померлих родичів не тільки квартиру, а й кредит на неї. Якщо людина померла, а спадкову справу ведуть майже рік, то доведеться як мінімум оплатити борг за комунальні послуги, косіння газонів", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці отримують спадки від італійців і чехів

Омельянчук розповідає, що часто надходять спадки з Польщі, Чехії, Німеччини, куди українці останні роки їдуть на заробітки.

"Залишають там банківські рахунки із зарплатнею. Часто звертаються щодо успадкування майна в Італії. Зазвичай це трудові мігранти, які доглядали літніх італійців. Діти до них майже не навідуються. Тому вони міцно прив'язуються до доглядальників. Переписують на них майно. Залишають земельні ділянки, вілли, квартири. По італійському законодавству потрібно протягом року або не пізніше 10 років, з'явитися в нотаріуса. Заявити, що приймаєте спадщину. Інакше справу закриють і майно перейде у власність комуни. Нотаріус шукає й інших спадкоємців померлого. В Італії, як і в Україні, є обов'язкова частина для членів сім'ї: дружини, чоловіка, дітей. Навіть якщо заповіт написаний на громадянина України, все одно доведеться ділитися з італійцями. І як правило вони не надто щасливі, що батько чи мати переписали майно на чужу людину. Іноді заповіт можуть оскаржувати в суді", - зауважив Омельчук.

Зазначає, що останні два-три роки в Україні масово отримують спадки від людей, які поїхали на заробітки в Польщу, Чехію.

"Померли там, а зарплата лишилася за кордоном на банківських рахунках. Суми незначні, але люди хочуть повернути кошти в сім'ю. В такому випадку родичі подають заяву за місцем останнього проживання померлого в Україні. Нотаріус видає постанову про успадкування всього майна. Окремо прописує, зокрема, за кордоном. Між Україною та Польщею є двосторонній договір про визнання нотаріальних дій. Потрібно лише зробити переклад документів. Потім адвокат звертається до польських банків і вони повертають кошти", - сказав Юрій Омельянчук.

Від моменту, коли людина дізнається про спадок і отримує його, може пройти різний час. Усе залежить від законів країни, де відкрита справа. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки й Канаді суд призначає розпорядника майна. Він має зібрати інформацію про все майно померлого. Оплатити податки, борги. Чистий залишок передає спадкоємцям. Якщо це приватний розпорядник, то процедура займе рік-півтора. Якщо державний — довше.

Зараз ви читаєте новину «"Спадкоємці отримують 200–600 тисяч доларів" - Омельянчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути