четвер, 25 квітня 2024 16:45

Чи є небезпечними коливання курсу гривні: у НБУ пояснили

Чи є небезпечними коливання курсу гривні: у НБУ пояснили
Коливання курсу гривні обумовлені ринком. Фото: Getty images

Динаміка коливання курсу гривні на валютному ринку є цілком безпечною і має ринкові передумови.

На брифінгу про це сказав голова Національного банку України Андрій Пишний, повідомляє Gazeta.ua.

"Ті коливання, які ми зараз спостерігаємо, не несуть жодної загрози. Ця динаміка є цілком безпечною і обумовлена ринковими передумовами", - наголосив він.

Ринок зараз перебуває в умовах керованої гнучкості. Можуть відбуватися курсові коливання під впливом попиту і пропозиції.

"Поступово повертаємось до тих звичних параметрів, які існували до війни. Так, за участі і присутності Національного банку, щоб убезпечити ринок від надмірних коливань", - зауважив Пишний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким буде курс валют до кінця квітня - прогноз експерта

У НБУ прокоментували незначну девальвацію курсу гривні.

"Із другої половини березня активізувались видатки уряду, це було зумовлено отриманням міжнародної допомоги. Це вплинуло на співвідношення між попитом і пропозицією на ринку і зумовило девальваційні процеси. Водночас ситуація на валютному ринку лишається контрольованою", - сказав заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій.

Національний банк є активним учасником на ринку і готовий згладжувати надмірні коливання. Є достатній запас золотовалютних резервів.

"Ми спостерігаємо позитивні тенденції на ринку щодо збільшення його глибини. Понад 50 відсотків операцій на ринку відбуваються без участі Національного банку. В кількісному вимірі - це понад 100 мільйонів доларів на день. У січні - це було 60 мільйонів доларів, зараз - це понад 100 мільйонів. Це також чинники, які сприяють контрольованості і стійкості ринку. Нацбанк контролює ситуацію, тому немає жодних підстав для занепокоєння", - зазначив заступник голови НБУ.

Курс долара на міжбанку за березень зріс приблизно на 80 коп. із 38,2 до 39 грн. Офіційний курс НБУ піднявся на 2,7% із 38,2 грн/долар на 29 лютого до 39,22 грн/долар на 29 березня. Упродовж місяця курс неодноразово оновлював рекорди. Історичний максимум було зафіксовано 27 березня - 39,34 грн/долар. Готівковий курс зріс на 80 коп. до 39,4 грн/долар.

Упродовж 2024 року курс долара до гривні коливатиметься відповідно до ринкових умов та сезонності. Національний банк України має забезпечити курсову стійкість та привабливість гривні, сказав голова НБУ Андрій Пишний.

Зараз ви читаєте новину «Чи є небезпечними коливання курсу гривні: у НБУ пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути