вівторок, 04 січня 2022 12:10

Гетьманцев роз'яснив підприємцям усі нюанси використання РРО

 

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики поширив роз'яснення щодо застосування РРО/ПРРО для платників єдиного податку з 1 січня 2022 року. Відповідний документ у своєму телеграм-каналі опублікував голова комітету Данило Гетьманцев.

У роз'ясненні зазначається, що через відсутність єдиної позиції органів влади у питанні використання РРО/ПРРО до комітету надходять численні звернення від ФОПів з проханням дати відповідь на ті чи інші питання.

Зокрема, з 1 січня не є обов'язковим використання реєстраторів розрахункових операцій або відповідного програмного забезпечення ФОПами першої групи.

Окрім цього, без використання РРО/ПРРО може здійснюватись роздрібна торгівля не території сіл – за умови, якщо підприємець не торгує підакцизними товарами та використовує розрахункові книжки або книгу обліку розрахункових операцій.

Однак ця норма не застосовується у разі, якщо відповідна сільська рада прийняла рішення про обов'язкове використання РРО/ПРРО на території громади або якщо річний обсяг розрахункових операцій одного пункту торгівлі станом на 1 січня перевищує суму у 167 мінімальних заробітних плат.

У документі також зазначається, що платники єдиного податку не зобов'язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження – за умови, якщо вони не зареєстровані як платник ПДВ та не торгують технічно складними товарами, що підлягають гарантійному ремонту, а також товарами медичного призначення та ювелірними виробами з дорогоцінних металів, дрогоцінного та напівдорогоцінного каміння.

Окрім цього, платники єдиного податку не повинні підтверджувати витрати на придбання товарів – вони зобов'язані лише сумлінно вести облік доходів.

Доволі поширеними є запитання щодо використання РРО/ПРРО при здійсненні торгівлі у мережі інтернет. У роз'ясненні зазначається, що у разі оплати покупцем товару чи послуги безпосередньо на банківський рахунок продавця (окрім карткового рахунку), використання реєстраторів не є обов'язковим. При усіх інших варіантах оплати, продавець зобов'язаний проводити покупку через РРО/ПРРО.

Обов'язковим також є використання РРО/ПРРО при придбанні товарів в розстрочку. У таких випадках продавець повинен видати покупцю фіскальний чек за кожен платіж – за винятком платежів, що здійснюються безпосередньо на поточний рахунок продавця за реквізитами у форматі IBAN.

В опублікованому розя'сненні Комітет також звертається до Кабінету міністрів, НБУ та Податкової служби із проханням врахувати позицію парламентарів при розгляді звернень платників податків.

Зараз ви читаєте новину «Гетьманцев роз'яснив підприємцям усі нюанси використання РРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути