понеділок, 16 січня 2012 15:27

Скільки студенти платять за сесію: Екзамен подорожчав на 200 грн, залік на 100 грн

Скільки студенти платять за сесію: Екзамен подорожчав на 200 грн, залік на 100 грн

Студент одного зі столичних вузів Володимир заплатив за зимову сесію 3,5 тис. грн.

"У нашому університеті за сесію гроші брали постійно. У кожного викладача своя "такса". За заліки цього року плату підняли на 100 гривень, за екзамени - на 200. На сесію витратив шість стипендій - відкладав їх на карточці півроку", - зізнався він.

Хлопець вчиться на 4 курсі. Мріє вступити до магістратури.

"Аби пройти на державне місце в "магістерку", треба мати високі бали. Безплатно я можу усе скласти на 3 і 4, а треба щоб "відмінно" поставили. За заліки теж треба мати по 90-100 балів. Тому плачу за залік 200-300 гривень, за екзамени - 500. Здав 4 екзамени і 5 заліків на найвищі бали. Ще один екзамен і три заліки склав самостійно. Позубрив, три ночі не спав, але зекономив тисячу гривень. Найдорожче обходяться профільні дисципліни, оцінки за які йдуть в диплом бакалавра. Самостійно скласти "вишку" або контрольну роботу з креслення нереально. Або заплатиш зразу, або на перездачі", - розповів Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герман пожурила Табачника за неелегантну критику студентів

Хлопець - не відмінник.

"Червоного диплому не матиму, бо раніше був дуже принциповим. Усе вчив, здавав тести, зубрив білети. Але вище четвірки викладачі не ставили. Бо якщо за гроші півгрупи мають "відмінно", то іншій половині ставлять трійки-четвірки", - сказав він.

"У мене друг в Політехнічному вчиться. Там гроші так відкрито ніхто не бере. Після екзаменів викладачам дарують квіти, цукерки, фрукти. А в Шевченка на деяких факультетах викладачі просто так в руки гроші теж не беруть. Бояться, що можуть підсунути мічені купюри, підставити. Староста збирає з групи гроші і кладе викладачу на картку. Дехто бере гроші тіпа на допомогу кафедрі або для випуску студентських збірників. Типу не хабар - а благодійний внесок у розвиток науки", - додав Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заплатив сім тисяч доларів, щоб влаштуватися стажером у Hyundai"

"Капати" на викладачів ніхто не буде, бо всім треба університет закінчити. Там же всі один про одного знають. Одного викладача виженуть, то за нього інший професор або й сам декан помститься", - обурився хлопець.

Зараз ви читаєте новину «Скільки студенти платять за сесію: Екзамен подорожчав на 200 грн, залік на 100 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути