пʼятниця, 15 квітня 2011 00:15

Половина студентів платять за оцінки

 

Середній розмір хабара за іспит у вищому навчальному закладі становить 376 грн.

За потрібну оцінку третина студентів приносили подарунки викладачам, половина платили гроші педагогам, купували реферати, курсові й дипломні роботи. Найчастіше справу із хабарниками мають студенти юридичних спеціальностей. Найменше — спеціальності суспільно-гуманітарного профілю. Такі результати загальнонаціонального опитування студентів наводить Фонд "Демократичні ініціативи".

— Хабарництво у вузах не може бути неконтрольованим, — каже освітній експерт Ольга Айвазовська, 28 років. — Як процес воно має ієрархію: викладачі, декани, ректори. Найпростіші схеми — примус купувати репетиторські послуги, певні видання, методички. Так буде доти, доки не запровадимо дві концептуальні речі. Перше: належна оплата праці викладачів. Друге: максимально жорстка відповідальність за хабарі і серед педагогів, і серед студентів.

У Європі та США низький рівень корупції в освіті, бо за товар — здобуття фаху — студент платить чималі кошти. Мотиваційний фактор — якість знань. А в нас більшість студентів, замість вимагати знань, мислять, як лише довчитися до диплому, й готові давати хабарі.

Зараз ви читаєте новину «Половина студентів платять за оцінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути