середа, 11 січня 2012 08:10

Табачник відкрив школу на цвинтарі

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Могила на занедбаному кладовищі перед новою школою у селищі Томашпіль на Вінниччині. Коли будували заклад, інші зрівняли із землею бульдозерами
Могила на занедбаному кладовищі перед новою школою у селищі Томашпіль на Вінниччині. Коли будували заклад, інші зрівняли із землею бульдозерами

10 січня у селищі Томашпіль на Вінниччині відкрили нову триповерхову школу. Запросили міністра освіти Дмитра Табачника. Його зустрічають місцеві жителі та майбутні школярі. У закладі буде 1296 учнів з райцентру, трьох навколишніх сіл — Пеньківка, Олександрівки, Жолоби і селища Горишківське.

Відкриття школи розпочинається о 12.00. Табачник приїхав на 5 хв. раніше. З ним прибули керівники району та губернатор Микола Джига. В цей час дітей вишикували на подвір'ї літерою "П". Кілька жінок знімають міністра на мобільні.

— Ця школа будувалася дуже довго. Приємно, що 2011-го всі навалилися і таки добудували її, — говорить 48-річний Дмитро Табачник. — Це найкраща школа в Україні.

Загалом на будівництво витратили бюджетні 22 млн грн. Найбільшу частину, близько 15 млн, протягом двох останніх років.

Перед відкриттям школу освячують троє місцевих священнослужителів. У приміщенні коридор та сходи застелили новою зеленою доріжкою, але завуч не дає по ній іти учням. Доріжку знімуть після від'їзду міністра. В коридорах поставили вазони. В школі є два спортивні зали, кімната для психологічного розвантаження вчителів, спальня для першокласників, актова зала на 256 місць.

Дмитро Табачник ходить класами. Скрізь пахне новими меблями та свіжою фарбою. Заходимо до першокласників. Міністр згадує, що зараз свята, співає з учнями колядку. 11-класників закликає вчити англійську.

— Зараз ходить такий анекдот, що оптимісти вчать англійську, а реалісти — китайську, — сміється він.

З класних вікон видно хрести, поряд кладовище. Місцеві жителі кажуть, школу побудували на християнському цвинтарі. Його закрили 40 років тому.

— Цей проект затвердили 1989 року, тоді він пройшов усі відповідні експертизи. Є згода жителів та місцевої влади. Але турбуватися немає чого, мій будинок у Києві на вулиці Ярославів Вал теж стоїть на колишньому кладовищі. А руйнувати таку школу було б не по-господарськи, — пояснює Дмитро Табачник.

— Цвинтар це святе місце, але треба було думати про це 23 роки тому, — каже священик Михайло Кричковський. — А тепер у школу вклали стільки грошей, що краще її було добудувати.

У Томашполі є двоповерхова школа, але там були проблеми з опаленням.

— Дешевше було б зробити котельню, — розповідає місцевий 55-річний Василь Кізка.— Коли я ходив у школу, на цьому кладбищі ховали людей, а вхід був там, де центральний вхід у школу. Кажуть, коли її будували, строїтєлі бачили образ Матері Божої. Люди збирали кістки, які викопували трактори. Де їх діли, не знають. Це задум диявола, щоб школу на цвинтарі відкрили на Різдво.

Наостанок Табачника ведуть у шкільну їдальню, пропонують пиріжки з яблук, компот і свіжі яблука. Він відмовляється.

Зараз ви читаєте новину «Табачник відкрив школу на цвинтарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути