четвер, 10 листопада 2011 16:59

"Заплатив сім тисяч доларів, щоб влаштуватися стажером у Hyundai"

31 жовтня у Центральному районному суді Сеула, столиці Південної Кореї, виправдали колишнього прем'єр-міністра країни 67-річну Хан Мьон Сук. Її звинувачували в тому, що взяла близько 900 млн вон - 6,5 млн грн - хабара. Торік голова місцевої будівельної компанії позивався до Мен Сук, нібито та свого часу отримала від нього конверт із грошима. Прокуратура вимагала на п'ять років позбавити її волі. Звинуваченню забракло доказів.

На початку року влада Південної Кореї оголосила про старт нової антикорупційної програми серед державних службовців. Особливу увагу звертають на тих, хто отримав гроші чи дорогі подарунки від сторонніх осіб. Перевіряють також держслужбовців, які їздили за кордон за чужий рахунок

Лея ЧХВЕ, 34 роки, економіст, Сеул:

- Проблеми з корупцією почалися після економічної кризи в Азії 1997-1998 роках. Доти ми розвивалися дуже правильно, в економіці був стійкий баланс. Були гучні справи, пов'язані з економічними злочинами, винних карали. Виникали, звичайно, проблеми з елітою, їхніми родичами, але це не дуже розголошували.

1997-го усі "гіганти" майже збанкрутували. Щоб якось утриматися на плаву й отримати податкові пільги для своєї компанії, керівництво давало багатомільйонні хабарі. Якщо одразу не припинити таку практику, вона поширюється немов снігова лавина. Коли високопосадовці почало брати хабарі, чиновники на місцях зрозуміли, що можна безкарно робити те саме. Багато процедур ускладнили. Наприклад, якщо доти подарувати будинок можна було за два-три тижні, то тепер це забирає майже півроку. Аби оминути закон про оподаткування, треба заплатити хабар. Те саме з оформленням авто й навіть із соціальними виплатами. Бюрократичний апарат роздули майже до абсурду. У моєму містечку у відділі соціального контролю 20 років тому працювали десяток людей. Зараз їх понад 30.

1999-го люди давали хабарі, щоб улаштуватися на роботу, щоб дитина отримала стипендію на навчання, за лікування, поліцейським. Це стало звичним явищем.

Не думаю, що президентові Лі Мьон Баку зараз удасться побороти корупцію. Він дуже багато обіцяє, але це все демагогія. Кожен процес, пов'язаний із хабаром, затягують, відправляють на дослідування, а в результаті винні отримують смішні штрафи. Крім того, планують зменшити державний сектор в економіці, а приватизація в наших умовах веде до нових "відкатів".

Лі СУЗУКІ, 28 років, бухгалтер, Бусан:

- Працювати в банку почав недавно. З попереднього місця роботи звільнили. Мав конфлікт із начальником. Якось телефоном вирішував робочі питання. Менеджеру здалося, що говорю надто довго. Він підійшов і показав на телефон. Я ввічливо відповів, що хочу закінчити. Коли повісив трубку, мене викликав керівник. Сказав: або я домовлюся з ним, або шукаю нову роботу. Я вибрав друге. Домовитися в нас означає задобрити подарунком. Ще рік тому думав, що цього можна уникнути. Але й на новій роботі те саме. Або робиш подарунки й тебе поважають, або виконуєш не лише свої обов'язки, а й носиш каву начальству.

Хотілося б відкрити з часом власний бізнес. Але в Південній Кореї це зробити важко.

Сон ЛІ, 54 роки, Бусан:

- Давав хабар, щоб сина взяли до гімназії з англійською мовою навчання. Туди беруть за конкурсом. Він не дурний, англійською говорить добре, але нам натякнули, що краще дітям "допомогти". Екзаменаторові вручили 750 доларів. Рік тому в математичному ліцеї взяли на хабарі завідувача однієї з кафедр. За два місяці він знову викладав, а кількох дітей вигнали начебто за відставання в навчанні.

З хабарництвом і тіньовою економікою держава бореться, контролюючи податкову службу. Всі дорогі покупки треба декларувати, а потім звітувати, звідки маєш на них гроші. Тоді або підкупають працівника податкової, або оформлюють придбання на когось із родичів. Наш сусід, інспектор із податкової, записав дорогу спортивну машину на свого дідуся. Коли прийшли з перевіркою, той сказав, що відкладав на неї з пенсії понад 30 років. За документами все зійшлося.

Чжу ДЕ ЛІ, 67 років, мистецтвознавець, Сеул:

- Корупція в нас - це традиція. Газети здіймають галас лише тоді, коли за руку впіймають високопосадовця. У решті випадків у нас не хабарі, а подарунки.

Президент постійно обіцяє викорінити корупцію. Почав би з власної адміністрації. Але де там, своє оточення він називає "морально досконалим". Колишнього президента Чон Ду Хвана звинуватили в корупції, то він на два роки сховався в буддистському монастирі. Після офіційного звинувачення його засудили до смертної кари. Потім із невідомих причин її замінили на довічне ув'язнення.

Хабарі брали й беруть усі. Найбільш корумпована сфера - будівництво

На гріхи бізнес-магнатів дивляться крізь пальці, бо на їхніх грошах тримається країна. Крім того, не хочуть псувати репутацію національних виробників у світі.

У хабарництві звинувачують переважно тих, хто невигідний владі й кого треба очорнити. Хабарі брали й беруть усі. Найбільш корумпована сфера - будівництво.

Че ХІ ПАК, 28 років, інженер, Сеул:

- Щоб улаштуватися стажером у Hyundai, заплатив 7 тисяч доларів. Працювати на Daewoo дешевше, але там менші зарплати, та й залишитися після стажування набагато важче. Дехто дав хабар ще в університеті, то їх одразу відправляли сюди на практику. Я не потрапив у число щасливчиків, тому домовлявся з керівництвом відділу.

Більше ніяких хабарів давати не збираюся. Але дружина не слухається. Минулого тижня заплатила комунальній службі, щоб не перевіряли вентиляцію. Переконана: коли пустимо їх до хати - заплатимо купу штрафів.

Тік НАМ КІМ, 40 років, вчителька англійської мови, Сеул:

- Переїхала з батьками в Південну Корею, коли мені було 10 років. Вивчилася на вчителя. Зарплату маю невелику. Подарунки учнів трохи виручають. Приносять зазвичай  цукерки, печиво, соки. Спочатку не брала, боялася. За таке в Північній Кореї, звідки я родом, можна загриміти в тюрму. Потім почула розмову в учительській. Колеги розповідали, що якби не учні - було б важче. Зараз навіть ображаюся, якщо діти забувають мене привітати. Подарунок за 10-20 доларів вважають нормою. Ніхто не скаже, що це підкуп.

Коли хочу відпроситися раніше додому - несу що-небудь директорові. Він любить екзотичні фрукти.

Бан ГІ РІК, 61 рік, перекладач, Сеул:

- За останній рік прогриміли кілька корупційних скандалів. Головний - розкрадання бюджету столиці. Другий - незаконна закупівля яловичини в США. Читав купу статей про це, але не помітив, щоб когось серйозно покарали. Президент в останньому виступі обіцяв перейняти досвід Китаю й карати корупціонерів фізично. Сподіваюся, він почне зі своєї родини, яка володіє кількома кварталами елітної нерухомості в Сеулі, заводами й островами.

Колишній президент кинувся зі скелі

Колишнього президента Південної Кореї Но Му Хьон звинуватили в хабарництві два роки тому. Казали, нібито взяв $6 млн від місцевого підприємця. Спочатку політик заперечував. Потім на допиті зізнався, що гроші отримали його дружина й чоловік однієї з племінниць. Говорив, що це були не хабарі, а подарунки.

Невдовзі після скандалу Му Хьон гуляв у горах і зірвався в ущелину. Поліція визнала це самогубством, бо знайшли передсмертну записку. "Я переживаю важкі часи. Я ускладнив життя дуже багатьом людям", - писав екс-президент. Просив родичів не сумувати за ним і кремувати тіло.

Улітку 2011-го в припаркованій на узбіччі траси автівці знайшли тіло колишнього міністра сільського господарства Лім Сан Гю. Його також звинувачували в корупції. Поряд були зотлілі вугільні брикети й передсмертна записка. Екс-міністр отруївся токсичним газом.

2002 року хабарником назвали сина екс-президента Кім Де Чжуна, 38-річного Кім Хин Гула. Нібито він узяв понад $2 млн від різних компаній, щоб просувати їхні інтереси. Його засудили до шести років в'язниці.

1993-го стало відомо, що колишній президент Ро Тхе У взяв понад $650 млн хабара. Його засудили до 22 років в'язниці. 1998 року амністували.

 

"З корупцією треба щось робити. Точно треба. Для початку припиніть давати хабарі"

Лі Мьон Бак, президент Південної Кореї

 

Зараз ви читаєте новину «"Заплатив сім тисяч доларів, щоб влаштуватися стажером у Hyundai"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути