понеділок, 18 вересня 2017 15:48

На зміну формулі "Роттердам+" прийде ринок електроенергії - Насалик

На зміну формулі "Роттердам+" прийде ринок електроенергії - Насалик
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик сказав, що реформа енергоринку передбачає формування ринкових механізмів, де на ціну товару впливає баланс попиту і пропозиції. Фото: portal.lviv.ua

Введення нового ринку електричної енергії замінить формулу "Роттердам+". Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

За його словами, реформа енергоринку передбачає формування ринкових механізмів, де на ціну конкретного товару впливає виключно баланс попиту і пропозиції. "Новий ринок електроенергії не передбачає застосування будь-якої методики розрахунку оптово-ринкової ціни на електроенергію (формула "Роттердам+"), ціну буде формувати ринок", - сказав Насалик.

Раніше таку ж думку висловив глава НКРЕКП Дмитро Вовк. Він заявив, що після реформування енергоринку Комісія повністю втратить повноваження по затвердженню цін на електричну енергію. За його словами, затверджена методика розрахунку ОРЦ (формула "Роттердам+") фундаментально обґрунтована і доцільна на перехідному етапі до лібералізації енергоринку.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко 8 червня 2017-го підписав закон "Про ринок електроенергії". Документ набрав чинності 11 червня після офіційного оприлюднення в газеті "Урядовий кур'єр". Закон "Про ринок електроенергії" передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг. При реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.

Закон спрямований на виконання зобов'язань України за договором про заснування Енергетичного співтовариства і угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншого боку, і спрямований на імплементацію актів законодавства Енергетичного співтовариства у галузі енергетики.

Зараз ви читаєте новину «На зміну формулі "Роттердам+" прийде ринок електроенергії - Насалик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути