пʼятниця, 11 квітня 2014 16:02

Експерти назвали три основні причини різкого падіння гривні

Експерти назвали три основні причини різкого падіння гривні
Чому курс гривні падає? Фото: telegraf.com.ua

Курс долара злетів через проблеми з сепаратизмом на Сході України.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив економіст Олександр Жолудь.

Експерт зазначив, що поки в країні є загроза військового вторгнення Росії, гривня і далі буде падати.

Радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ вважає, що на курс національної валюти впливає неучасть НБУ в торгах на міжбанку.

"У Нацбанку немає фінансових можливостей для проведення інтервенцій. Вводити жорсткі адміністративні методи Національний банк вважає недоцільним. Потрібно чекати допомогу з боку міжнародних фінансових організацій. Тільки тоді з'явиться простір для маневру", - пояснив Кущ.

Експерт додав, що, можливо, гроші надійдуть ще до виборів. Кущ вважає, що Україна може отримати кредит під гарантії американського уряду.

"Сенат його вже затвердив. За цією програмою Україні можуть надати 1 мільярд доларів. Однак і в цьому випадку швидкої стабілізації курсу не буде, так як глибина девальвації дуже велика", - зазначив Кущ.

Президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко серед причин девальвації назвав рефінансування НБУ комерційних банків.

"За березень Нацбанк надав банкам 20 мільярдів гривень, у тому числі на погашення депозитів, яке забрало з банків населення. На жаль, українці отримавши депозити кинулися купувати долари. Зараз головні покупці валюти - населення. І на сьогоднішній день українці своїм попитом можуть закинути курс дуже високо", - розповів Охріменко.

Експерт додав, що зупинити падіння гривні на сьогоднішній момент не зможе міжнародна фінансова допомога. Він вважає, що кредит повинен заспокоїти паніку серед населення.

"Навіть якщо ми отримаємо гроші МВФ, то їх більша частина піде на погашення боргів по кредитах, які отримали раніше. Залишиться тільки 1,5 мільярда, які будуть спрямовані на золотовалютний резерв країни", - додав Охріменко.

Він зауважив, що девальвація гривні в першу чергу позначилася на вартості імпортних товарах. За словами Охріменка, в першу чергу подорожчав бензин, що протягнуло за собою збільшення транспортних витрат усіх підприємств . Товари українських виробників також зросли в ціні.

Зараз ви читаєте новину «Експерти назвали три основні причини різкого падіння гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути