середа, 15 травня 2013 11:18

Дитина з пробірки у Києві коштує 25 тисяч гривень

Дитина з пробірки у Києві коштує  25 тисяч гривень
Фото: chitay.net

Киянка 30-річна Оксана Ющук 5 років не могла завагітніти. Звернулася в одну із приватних клінік за штучним заплідненням. За усі процедури сплатила 25 тисяч гривень.

"Щастя материнства обійшлися мені страшенно дорого. Збирала гроші два останні роки, бо відчувала, що природньо не народжу. Багато коштів пішло відразу, коли робили обстеження — десь 8 тисяч гривень. Значно більше - за стимуляцію росту яйцеклітин. Можна було сплачувати поступово. Я завагітніла з першої спроби. Лікарі кажуть, таке трапляється нечасто. Вдячна богові, що все тепер добре. В мене росте здоровий син. Радію щодня, бо так давно мріяла мати дитину", - розповідає Оксана.

"25 тисяч — це ще дешево. Знайома недавно розповіла, багато хто їде за процедурами в Івано-Франківськ. Там є якась відома клініка, де всі процедури разом коштують 27 тисяч гривень. Інколи дорожче, ніж в Києві, зате ефективніше. Та й практично в усіх обласних центрах є такі заклади. Де дешевше, а де дорожче. Головне, щоб був гарний результат", - додає жінка.

"Таке не усюди буває, та у тій клініці ліки коштували у півтора рази дешевше, ніж в аптеці. Іще у них аналізи значно дешевші, ніж в окремих лабораторіях. Краще робити всі процедури на місці, щоб не бігати по лікарях".

Клініки часто пропонують заморожувати яйцеклітини жінки, щоб через якийсь час зробити кілька нових спроб запліднення. За одне "заморожування" беруть 1200- 2500 гривень. Щомісяця за зберігання яйцеклітин просять платити близько 130 гривень.

Фахівці репродуктивних клінік пояснюють такі високі ціни на штучне запліднення тим, що для нього треба використовувати дорогу надсучасну апаратуру. До того ж, лікарі працюють на мікрорівні з найменшими клітинами людського організму, що значно складніше за звичайні процедури у клініках. Вартість запліднення в кожному випадку різна.

Деяким надають шанс на штучне запліднення безкоштовно. На нього мають право жінки 19-40 років, у яких усе добре з яєчниками, але є відсутність або повна непрохідність маткових труб. Ще одна умова — відсутність будь-яких ендокринних хвороб. Це треба підтвердити документально і пройти спеціальну комісію, яка відбирає пацієнтів для безкоштовних програм. У деяких випадках держава сплачує 50% вартості процедур.

"Штучне запліднення — тривалий і непростий процес, - коментує Лілія Давид, головний лікар клініки репродуктивної генетики "Вікторія" у Києві, - cпершу жінка приймає препарати, які стимулюють ріст яйцеклітин і допомагають їм добре розвиватися. Потім яйцеклітини забирають і запліднюють спермою чоловіка. Ембріони вирощують в умовах, близьких до утроби матері. Потім їх пересаджують у матку і слідкують, щоб ті прижилися. Все роблять у строго відведений для цього час. Це дає шанси радіти омріяній здоровій дитині".

Вагітність після штучного запліднення настає у 30-45% випадків. Лікарі запевняють, це досить високі шанси, адже у безплідних пар можливості мати дитину немає зовсім. Звертаються за штучним заплідненням ті, кому консервативні методи лікування безпліддя не допомагають. Більшості вдається завагітніти з 2-4 разу, але за кожну спробу все-таки доведеться платити.

Зараз ви читаєте новину «Дитина з пробірки у Києві коштує 25 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути