понеділок, 04 лютого 2013 00:00

"Була не зовсім жінкою. Замість яєчників мала недорозвинені яєчка"

Автор: фото з архіву клініки ”Мать и дитя”
  Директор мережі клінік ”Мать и дитя” Наталія Данкович
Директор мережі клінік ”Мать и дитя” Наталія Данкович

У Києві чекає дитину 28-річна жінка, у якої аналіз ДНК виявив чоловічу Y-хромосому. Не могла завагітніти роками.

— У неї були невеликі відхилення в розвитку, — розповідає Наталія Данкович, 43 роки, доктор медичних наук, акушер-гінеколог, директор київської клініки "Мать и дитя" .— Не росли груди, була маленька матка.  Але зовні це дуже приваблива жінка: довге волосся, тонкий стан, красиве обличчя. Заміжня. Її довго лікували від безпліддя. А виявилося, причиною була Y-хромосома. Тобто вона була не зовсім жінкою — замість яєчників умала недорозвинені яєчка. Про це ніхто не підозрював, навіть гінекологи, що кілька років прописували їй гормони.

— Узяли донорську яйцеклітину та сперму її чоловіка. Зробили екстракорпоральне запліднення, у народі називають його штучним. На жаль, іншим шляхом вона завагітніти не могла. Минули 30 тижнів вагітності.

Безпліддя припускають, якщо протягом року регулярного статевого життя без застосування контрацепції вагітність не настала. Тоді варто звернутися до гінеколога-репродуктолога.

— У жінок основна причина безпліддя ендокринна: не відбувається овуляція, не все гаразд із щитовидною залозою чи наднирниками. Показаннями для екстракорпорального запліднення є відсутність або непрохідність маткових труб, наявність ендометріозу, вік майбутньої матері, а також чоловіче безпліддя.

До закладу часто звертаються пари, де роками лікують жінку, а виявляється, проблема в здоров'ї чоловіка.

— Перше, що потрібно зробити при обстеженні пари — чоловіку зробити спермограму. Ми оцінюємо цінність та якість сперматозоїдів. Якщо в мужчини всі показники в нормі, продовжуємо шукати причину безпліддя, обстежуючи дружину.

Близько 5% подружжів мають імунологічну форму безпліддя, коли чоловік і жінка не мають відхилень, але запліднення не відбувається, бо сперматозоїд самостійно не проникає в яйцеклітину. Їм лікарі також рекомендують екстракорпоральне запліднення.

— Обираємо найкращий сперматозоїд. Дивимось, як він рухається, чи не має відхилення у будові. Запліднюємо ним яйцеклітину й отримуємо ембріон. ЕКЗ краще зробити якомога раніше. Є випадки, коли пари по 15-20 років лікуються, витрачають багато сил та грошей, розлучаються. Шанси на запліднення у віці 40-43 років надто низькі, зазвичай тоді ми рекомендуємо донорські яйцеклітини.

Зараз ви читаєте новину «"Була не зовсім жінкою. Замість яєчників мала недорозвинені яєчка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути