пʼятниця, 25 січня 2013 12:47

Стать ембріона визначають на третю добу після запліднення

Стать ембріона визначають на третю добу після запліднення
Фото: lady.tochka.net

Головний лікар столичної клініки генетики репродукції "Вікторія" Лілія Давид розповідає, як в клінічних умовах за медичними показаннями за бажанням батьків можна спланувати стать дитини. На думку лікаря, науково обгрунтований метод — набагато дієвіший за сумнівні "народні" способи завагітніти дівчинкою чи хлопчиком.

"Я впевнена, спланувати стать ембріона так званими народними способами вкрай складно. Адже хто саме народиться, визначає природа. Стать починає формуватися у момент, коли зливаються сперматозоїд і яйцеклітина. Якщо жіночу клітину запліднив Х-носій, буде дівчинка, якщо Y — хлопчик."

На думку лікаря, безглуздо виглядають заяви пар, що приходять до лікаря вперше і кажуть: "ми вже 20 років не можемо завагітніти, але хочемо тільки хлопчика."

"В такому випадку вже треба лікувати безпліддя, а не планувати стать, бо після 35років шанси завагітніти значно меншають. Коли жінка завагітніла, треба радіти малюку незалежно від того, буде це хлопчик чи дівчинка".

У клінічних умовах стать дитини можна спланувати, якщо робити штучне запліднення. Для цього спочатку стимулюють ріст яйцеклітини в організмі жінки. Для цього пацієнтці призначають спеціальні препарати.

"Через певний період яйцеклітини у жінки забираємо, запліднюємо спермою чоловіка в умовах ембріологічної лабораторії, на третю добу культивування проводиться генетична діагностика з визначенням статі ембріона і перенос здорових на -5-ту добу у порожнину матки. Щоб спланувати стать, з організму жінки треба забрати і запліднити кілька яйцеклітин".

"Досліджують, який набір хромосом переважає. Якщо більше Х-хромосом, буде дівчинка, якщо У-хромосом — хлопчик. Але під час такої діагностики ембріон може травмуватися. З іншого боку, ця методика виправдана за певними медичними показами: самовільні викидні, що повторюються, генетичні проблеми у одного з батьків, захворювання, що пов'язані із статтю тощо. Завжди заздалегідь пояснюємо батькам усі "плюси" та "мінуси" процедури. Тоді вони самостійно приймають рішення."

У клініку "Вікторія" час від часу звертаються люди, які хочуть спланувати стать дитини з релігійних мотивів, каже лікар.

"Звертаються представники певних віросповідань, де бажаними в сім'ї вважаються лише хлопчики. Намагаємось пояснити таким парам,, що без медичних показань не варто проводити таку діагностику."

 

Зараз ви читаєте новину «Стать ембріона визначають на третю добу після запліднення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути