понеділок, 15 квітня 2013 13:03

Українки на сурогатному материнстві заробляють удвічі менше за росіянок

Українки на сурогатному материнстві заробляють удвічі менше за росіянок
Сурогатною матір'ю може стати фізично і психічно здорова жінка. Фото: materinstvo.ru

Дешевше, ніж в Україні, сурогатне материнство тільки в Індії. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів Олександр Іванович, лікар однієї зі столичних клінік репродуктивної медицини.

"Тоді як у Росії сурогатні матері отримують по 20 тисяч доларів, українки заробляють по 10 тисяч і менше, - зізнається лікар. Його прізвище просить не вказувати. - Ціни на послуги українських сурогатних матерів є найнижчими у Європі. На жаль, через погані економічні умови, на сурогатне материнство зараз готова піти кожна 10 жінка, але не всім дозволяє здоров'я".

Сурогатною матір'ю може стати фізично і психічно здорова жінка віком від 20 до 35 років.

"Вона вже повинна мати власну здорову дитину. Перед процедурою запліднення і відбором жінка проходить медогляд, за допомогою якого лікарі можуть встановити, чи не має потенційна матір протипоказань до виношування вагітності, чи здорові у неї печінка, нирки і серце. До того ж процедуру роблять тільки тоді, коли від попередніх пологів жінки минуло три роки. Вважається, що після вагітності організм відновлюється як мінімум три роки", - розповів Олександр Іванович.

Офіційно сурогатне материнство в Україні коштує понад 50 тис. євро.

"Майже усі гроші забирають клініки, які займаються репродуктивними технологіям. Медичне обстеження біологічних батьків та сурогатної матері, штучне запліднення обійдуться десь у 50 тисяч гривень. Жінці, якій підсаджений ембріон, півсуми виплачують одразу. Компенсація рідко перевищує 10 тисяч доларів. Ще по 300 доларів сурогатна матір отримує щомісяця - це як допомога у період вагітності. Часто у цей період жінки не мають права працювати, тому звільняються з роботи або стають на біржу", - зазначив лікар.

Каже, за послугами українських сурогатних матерів щороку звертається до тисячі іноземців.

"Але це офіційна статистика. Насправді більшість приватних клінік, які займаються штучним заплідненням і утримують сурогатних матерів, часто не звітують перед державою про своїх закордонних клієнтів, аби не ділитися доходами. За дітьми до України щороку їдуть тисячі німців, італійців і американців, бо це у кілька разів дешевше, ніж у їхніх країнах", - додав Олександр Іванович.

За словами лікаря, сурогатне материнство на безоплатній основі дозволене у Великій Британії, Ізраїлі, Канаді, Австралії та Греції.

"У Швеції дітей, яких народили сурогатні матері, біологічним батькам доводиться всиновлювати. У Бельгії сурогатна мати вважається рідною матір'ю дитини. На комерційній основі сурогатне материнство дозволене в Україні, Росії, Білорусі і Казахстані", - підсумував чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Українки на сурогатному материнстві заробляють удвічі менше за росіянок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути