пʼятниця, 19 жовтня 2012 06:30

Закон про сурогатне материнство оскаржать у судах

16 жовтня Верховна Рада встановила обмеження щодо сурогатного материнства. Тепер у разі перенесення в організм іншої жінки ембріона людини, зачатого подружньою парою або одним із подружжя, батьками такої дитини є подружня пара, що зачала його. Вік сурогатних матерів має бути 18-51 рік. Закон набуде чинності 1 січня 2013-го, якщо його підпише президент.

— Головна новація закону — це позиція щодо іноземців в Україні. Такий вид материнства можна застосовувати тільки у відношенні до тих, на батьківщинах яких воно не заборонене. Якщо закон вступить у силу і буде підписаний президентом, ми його відразу почнемо оскаржувати в судах. Тому що іноземці повинні мати в цьому питанні ті ж права, що й громадяни України, — пояснює 25-річний Станіслав Батрин з юридичної компанії "Євроконсалтинг".

Раніше сурогатне материнство регулювалося нормою 123 Сімейного кодексу України, за словами Батрина.

— Частина друга визначала, що всі іноземці, які прибули до України і виявили бажання стати генетичними батьками, таких прав могли набувати. Сурогатна матір ніяк не могла це оскаржити, — каже експерт.

Фінансові питання новий закон ніяк не регулює.

— І раніше, і зараз немає чіткого уявлення, як саме має виглядати договір про виношування вагітності. Раніше взагалі в законодавстві не було зазначено, чи потрібно укладати такий договір. Зараз щось трошки деталізували, але чіткості все одно немає. Цей нормативний акт не дає нам певного прогресу у захисті інтересів сурогатної матері та батьків, які беруть участь у програмі.

Зараз ви читаєте новину «Закон про сурогатне материнство оскаржать у судах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути