четвер, 02 серпня 2018 16:21

"Пам'ятаймо минуле, але живімо майбутнім" - бійці з передової про День десантника

"Пам'ятаймо минуле, але живімо майбутнім" - бійці з передової про День десантника
День Десантника в Україні / фото: lb.ua

Торік святкування Дня десантника перенесли з 2 серпня на 21 листопада.

Також українські десантники перестали використовувати берети блакитного кольору - замість них будуть використовуватися головні убори, виконані в темно-бордовому кольорі.

Проте реакція бійців десантників на зміну головних уборів і дату святкування неоднозначна.

Костянтин Цимбал, командир 2 роти 34 батальйону 57-ї бригади

"Я зараз не розумію цього перейменування. Мені важко все це сприймати. Все-таки служив у десантних військах старого зразка. А це ціла історія. Хоча в чомусь підтримую нові зміни, ми не повинні мати нічого спільного з російськими окупантами.

Що стосується малинових беретів (крапових), то їх дають за великі заслуги. Я ж вважаю, що його не заслужив".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Блакитні берети очікує безсмертя" - Забродський

Ірина, лікар 80-ї десантно-штурмової бригади

"Я сама служу тільки 2 роки. Тому моє відношення до цього свята і зміни дня святкування поки що не сформувалось. Мій чоловік уже давно служить у 80-й бригаді. Для нього дуже важлива пам'ять про свій блакитний берет, тільняшку. Але ми розуміємо, що під такими кольорами відзначають свято наші вороги. Тому нова історія святкування десантних українських військ має свою доцільність.

У нашій бригаді сьогодні не веселяться. Ми згадуємо загиблих хлопців, котрі віддали своє життя за Україну. Буде проведено молебень".

"Борода", 90-й окремий аеромобільний батальйон імені Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова, кіборг

"Я сьогодні зранку ходив на могили до загиблих побратимів десантників. Для мене – це день пам'яті. Я не стрибаю біля фонтанів, не матюкаюсь, а просто згадую минуле.

Ми поміняли колір беретів, чому? У нас прапор блакитно-жовтий, ми літаємо під небесами, так нехай і залишиться блакитний колір беретів. Особливо у тих, хто служив до 2014 року.

Ми рівняємось під стандарти НАТО, змінили колір берета і не більше. Нам потрібно поміняти техніку, форму, відношення до армії і потім змінювати колір берета чи тільняшки. Але не навпаки. Хто почав служити у 2014-15 роках і носитиме крапові берети, що ж, нехай. Це буде новий початок української історії. Проте пам'ять про минуле українських десантників знищувати не потрібно".

"Рекс", 90-й окремий аеромобільний батальйон імені Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова, кіборг

"Я поважаю думку всіх. Проте підтримую український напрям. Ми повинні мати свої атрибути, які не пов'язані зі злочинним радянським минулим чи ганебним російським.

Мій командир Максим "Адам" Ридзанович, народний Герой України, десантник, героїчно боровся у ДАП і носив краповий берет. Пізніше загинув у 2015 році. На таких, як він, і мають рівнятись українські десантники. Тому пам'ятаймо минуле, шануймо теперішнє і йдемо в нове українське майбутнє".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому день ВДВ - російський пропагандистський штамп

"Малий", 80-та десантно-штурмова бригада

"Мої побратими колись воювали у ДАП, щоправда, в інших підрозділах. Вони проходили строкову службу в лавах десантних військ, обожнювали свої блакитні берети. Я теж їх носив. Проте більшість із них люблять дивитись російські фільми про бойових десантників, котрі знищують чеченців, афганців. Вони зі сльозами на очах співають свою "Синева". У них немає чогось українського. Хоча ми воювали і воюємо за Україну. Не можна знищувати московських окупантів автоматами і притому любити їхні пісні, фільми. Ми так ніколи не переможемо. Тому сьогодні просто згадаймо тих, хто загинув за Україну. А 21 листопада - шануймо живих."

"Сармат", 79 десантно-штурмова бригада

"Я почав служити у десантних військах уже на війні. І горджусь тим. Мені подобається малиновий берет і я радий, що ми тепер відрізняємось від московських окупантів.

Я з розумінням ставлюсь до своїх друзів чи побратимів, які служили строкову службу і носили блакитні берети. Проте не розумію їхньої героїзації.

Мені доводилось бачити, як ті ж десантники, які ходили до спортзали, носили гору м'язів, під час бою панікували, ховались до сховищ і боялись вилізти під обстрілом. А звичайні повари, сільські хлопчаки, колишні підприємці, які прийшли служити у десантні війська і не мали блакитних беретів, під час бою поводились, як герої.

Тому Україні - українське. А сьогодні просто згадаймо загиблих воїнів-десантників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінювалася українська армія за 26 років незалежності

Сергій, 25-та повітряно-десантна бригада

"Я в десантних військах 4 роки. Тому не маю прив'язаності до блакитних беретів. Потрібно розуміти, що їх носить ворог. Він убиває наших хлопців під цим кольором і цим атрибутом. Тому будьмо українцями і гордо сприймаймо зміни. Пам'ятаймо минуле, але живімо майбутнім!".

Зараз ви читаєте новину «"Пам'ятаймо минуле, але живімо майбутнім" - бійці з передової про День десантника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути