понеділок, 30 жовтня 2017 15:07

Прощайте "блакитні берети": у ВДВ представили новий однострій
18

Командування Високомобільних десантних військ Збройних сил України представило особливості сучасного однострою українських десантників, серед яких берет та беретний знак.

Українські десантники використовуватимуть темно-бордовий берет, а не блакитний, як це було досі, йдеться в заяві.

"З поваги до звитяг українських десантників, під час нинішньої російсько-української війни, їм пропонується використовувати берет, як єдиний повсякденний та парадний головний убір. Від солдата і до генерала армії. Не кашкет, а берет кольору крові, пролитої в боях за державний суверенітет, територіальну цілісність та свободу України", – йдеться в повідомленні.

Інформація про новий берет та знак ВДВ
Фото: vdv.mil.gov.ua

"Зараз 59 країн світ використовують темно-бордовий берет. Зокрема, це 19 країн НАТО. В деяких країнах десантні підрозділи, що виконують роль спеціальних сил, використовують зелені берети. Лише 7 країн світу використовують для своїх десантних підрозділів блакитний колір. Це Росія і країни до останнього часу від неї залежні: Таджикистан, Казахстан, Киргизія, Вірменія, Білорусь, Україна. Болгарія (єдиний виняток – країна не екс-СРСР - Gazeta.ua) використовує блакитний берет для підрозділу спеціальних сил", - пояснили в командуванні ВДВ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому день ВДВ - російський пропагандистський штамп

Беретний знак зображує купол парашуту, як символ десантних підрозділів в усьому світі.

"Розкриті крила, символ того, що десантні підрозділи - це удар з неба. Більше того, крила – це Архистратиг Михаїл. В світі його вважають покровителем воїнів на загал, і парашутистів – зокрема. В країнах Європи десантники вважають Архистратига Михаїла своїм заступником. Як у командуючого Небесного воїнства, у Михаїла є вогняний меч, яким він випалює священним вогнем скверну. На емблемі це меч із полум'яним лезом вістрям донизу. Є чимало збережених козацьких прапорів, на яких зображено саме полум'яний меч Архистратига Михаїла. Він виконував роль покровителя Війська Запорозького низового та всієї України. Напрямок леза – символ удару з небес по землі та символ того, що десантників веде в бій їхній покровитель", – йдеться у поясненні.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сумна статистика: Муженко розповів, скільки десантників загинуло на Донбасі

Нинішній формат Дня ВДВ — високомобільних десантних військ України — важка тема. Заходжу зранку в інтернет і бачу відео святкування російських недодесантників: фонтани, тільняшки, блакитні берети, мордобій. Погано, що на цьому тлі святкують і наші справжні десантники. У їхніх лавах 467 загиблих на Донбасі героїв. У тому числі й від рук колишніх російських "товаришів" по роду військ. Це контекст. В "активі" радянських десантників — інтервенції в європейські столиці, Балтику, Афганістан і вторгнення в Україну. Погляд у минуле натякає, що приводів триматись цієї дати у нас небагато. Тим паче радянські традиції десантників жодним чином не дотичні до світових. От і маємо насаджене й чуже нам свято.

Зараз ви читаєте новину «Прощайте "блакитні берети": у ВДВ представили новий однострій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути