Ексклюзиви
вівторок, 19 грудня 2006 11:37

Сьогодні християни відзначають день святого Миколая

 

19 грудня православні християни відзначають день святителя Миколая Чудотворця. Цей святий вшановується як захисник простих людей, покровитель мореплавства, торгівлі та землеробства, опікун бідних і сиріт.

За "Житієм Святих", Святий Миколай народився 260 року у місті Мірі Лікійській (Мала Азія). Був пресвітером, єпископом. Все своє життя святий присвятив справам милосердя. Він лікував хворих, допомагав в"язням, опікувався сиротами. Ще за життя його називали батьком усіх бідних і беззахисних. За це Бог прославив його даром творення чудес.

В народних легендах святий Миколай боронить людей від пожеж, повеней. Захищає тих, хто перебуває у плаванні.

В Україні-Русі на честь святого Миколая збудовано багато храмів. Відомі його чудотворні ікони. Надзвичайно шанували цього угодника Божого і запорізькі козаки.

Майже усі християнські народи мають звичай обдаровувати малих дітей у ніч з 18 на 19 грудня. Адже святий Миколай – ще й покровитель та вихователь дітей.

За легендою, опівночі Чудотворець заходить до кожної оселі разом зі своїми помічниками – Ангелом і маленьким чортиком Антипком. Ангел роздає подарунки чемним дітлахам, Антипко розносить різки непослухам. Усе це складається до торбинки й кладеться разом з печивом-"миколайчиком" дитині біля подушки.


"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні християни відзначають день святого Миколая ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі